Arama


SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
12 Mart 2009       Mesaj #4
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
E-mail 30. yaşını kutluyor
İnternetin yaygınlaşmasıyla hayatımızın bir parçası haline e-mail 30 yaşında... "e-mail'in babası" olarak tanımlanan Amerikalı mühendis Ray Tomlinson ilk e-mail'i 1971 yılında Cambridge'de gönderdi. İlk mesajda ne yazdığını tam olarak hatırlamayan Tomlinson e-mail işaretini de "@" olarak seçen isim...
Bilgisayarlar arasında yazışmayı sağlayan ilk programı yazan Ray Tomlinson, bu aralar teknoloji muhabirlerinin yoğun ilgisiyle karşı karşıya... Otuzuncu yaşını kutlayan e-mail'in nasıl ortaya çıktığına ilişkin soruları yanıtlayan Tomlinson, programın sadece 200 satırlık kodlardan oluştuğunu belirtiyor. "Test etmek için bir makineden diğerine bir mesaj gönderdim. Sanırım mesajda QWERTYIOP ya da ona benzer bir şey yazıyordu" diyen mühendis, adres ve ismi birbirinden ayırmak için de "@" işaretini seçtiğini ifade ediyor.

Tomlinson'un programından önce de bilgisayarlar arasında dosya transferini sağlayan programlar vardı ancak yetersizdi. Örneğin birine mail gönderdiğinizde, o kişi ancak o bilgisayar üzerinde açılmış bir mail box'u varsa mesajı alabiliyordu. Ray Tomlinson ise geliştirdiği yeni programla bir network üzerindeki bilgisayarlar arasında mesajlaşmayı sağladı. İlk e-mail, bugünkü internetin atası sayılan ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ARPA Net adlı network'e bağlı bir bilgisayardan gönderildi.

Otuz yıl sonra e-mail iletişim kurmanın en temel araçlarından biri haline geldi. ABD'de 1980'lerin ortalarından itibaren kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla bilgisayar meraklıları ve üniversite öğrencileri e-mail'i sık sık kullanmaya başladı. 90'ların ortalarında "World Wide Web" protokolüyle internetin dünya çapında yayılmaya başlaması e-mail'i en popüler iletişim aracı haline getirdi.

Tomlinson, bugünlerde hiç tanımadığı insanlardan e-mail'i keşfettiği için teşekkür ve birkaç tane de eleştiri e-mail'i aldığını belirtiyor.
(Hürriyetim)