Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
16 Mart 2009       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Çocuğunuzun Ulaşacağı Boyu Hesaplayabilirsiniz


Bir insanın boyunun ne kadar olacağını belirleyen en önemli etken genetik şifredir. Genetik şifremizi de anne ve babamızdan alıyoruz. Öyleyse bir çocuğun büyüyünce ulaşacağı boy anne ve babasının boyu ile doğru orantılıdır. Bir çocuğun büyüdüğü zaman ulaşacağı boyu şu yöntemle bulabiliriz:

Çocuk erkek ise annesinin ve babasının boyları toplayın ve 13 ekleyip çıkan sonucu 2′ye bölün, elde ettiğiniz rakam erkek çocuğun ileride ulaşabileceği maksimum boyu verecektir. Çocuk kız ise, anne ve babasının boylarını toplayın çıkan sonuçtan 13 çıkarıp elde edilen rakamı 2′ye bölün. Çıkacak rakam kız çocuğun ileride ulaşabileceği maksimum boy uzunluğu olacaktır. Bu şekilde hesaplanan boy, kişinin genetik boyu olarak kabul edilip -+5 cm farklılık gösteriyor. Buradan şunu anlamalıyız; çok iyi beslenseniz, düzenli spor yapsanız ve bütün sağlıklı yaşam önerilerini tatbik etseniz bile bu, genetik boyunuzu 5-10 cm etkileyecektir. Yani boyunuz 160 cm ise beslenme ve spor gibi şeylerle 180 cm olması mümkün değil. Tabii bu hesaplamalar hastalık veya hormonal yetersizlik bulunmayan sağlıklı bireyler için geçerli.

Boy Nasıl Uzar


Normal boy grafiğinde en kısa %3'lük kısma giren kişiler, tıbben kısa boylu olarak kabul edilip incelemeye alınıyor. Boy kısalığına sebep olan bir hastalık varsa, bu sebebin tedavisiyle normal boya ulaşmak mümkün olabiliyor. Ancak bu tür kısalar, doktora müracaat eden kısaların sadece %10-20'sini oluşturuyor. Bu kişilerin boy kısalığının erken teşhisi önemli. Bu nedenla ailelerin oldukça iyi bir gözlemci olmaları gerekiyor. Gelişme çağında kısalmayan pantolonlar ve küçülmeyen ayakkabıları alarm işareti olarak kabul etmek gerekiyor.

Kısa boyluların %80'inde altta yatan bir hastalık ya da sebep bulunamıyor. Bunların bir kısmı yani yapısal kısalar, kendiliğinden normal boya ulaşırken, genetik kısa olarak adlandırılan diğerleriyse kısa olarak kalıyor.
Sebebi bilinemeyen boy kısalıklarında alınması gereken önlemler çocukluk çağında başlasa da sağlıklı beslenmesine ve düzenli spor yapılmasına rağmen bu kişiler genetik olarak belirlenen boylarını 5 - 10 cm'den fazla aşamıyorlar. Yani bu kişilerin yaptıkları şeylerle (spor, ilaçlar) boylarını daha fazla uzatmaları maalesef mümkün olmuyor.

Beslenme, düzenli spor, uyku ve huzurlu ortam özellikle erken çocukluk ve ergenlik döneminde etkili. Kemik gelişiminin tamamlandığı ergenlik bitiminden sonra ne yapılırsa yapılsın boyu 5 cm bile uzatmak mümkün değil. En fazla 1 - 2 cm'lik uzama sağlanabiliyor.

Sonuç olarak, boy kısalığında genetik yapı oldukça etkili olsa da, kısalığa sebep olan unsurların belirlenmesi, sağlıklı beslenme, spor ve düzenli yaşam sayesinde ideal boya ulaşmak veya en azından belirlenmiş boyun bir miktar üzerine çıkmak mümkün.

Basketbol ve Yüzme Boyu Uzatır mı?


Basketbol ve yüzme gibi sporlar düzenli olarak yapıldığında boyu uzatmada faydalı olabileceğine inanılsa da basketbol voleybol veya yüzmenin boy uzattığını kanıtlayacak kesin bir delil bulunmamakta.

Bazı bilimadamları bu sporların boy üzerinde dolaylı olarak etkisi olabileceğini yani kişinin sağlıklı bir bedene sahip olmasını sağlayarak sağlıklı bir vücut gelişimine katkı yaptığını ve boyun normal şekilde uzamasını sağladığını düşünüyor.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Eğer dengeli beslenir ve düzenli spor yaparsak vücudumuz normal bir şekilde gelişmesini sürdürecek ve boyumuz da normal şekilde uzayacak ve kısa kalmayacağız. Fakat bu önlemler belli bir yaşa kadar etkili. Boy uzaması, iskeletimizin son şeklini alması, yani kemik uçlarındaki büyüme plaklarının kapanmasıyla kızlarda 16, erkeklerde 18 yaşında büyük ölçüde duruyor ve bu yaşlardan sonra 1-2 cm'den daha fazla bir uzama görülmüyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Kasım 2018 15:49
Quo vadis?