Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #124

KafKasKarTaLi - avatarı
KafKasKarTaLi
Ziyaretçi
12 Haziran 2006       Mesaj #124
KafKasKarTaLi - avatarı
Ziyaretçi
Askerlikten Soğutma Davası Başladı
Yazar Perihan Mağden, "halkı askerlikten soğuttuğu” gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşmasına katılmak üzere geldiği İstanbul Adliyesi'nde protesto edildi. perihanmagdenGazeteci-yazar Perihan Mağden, ”basın yoluyla halkı askerlikten soğuttuğu” gerekçesiyle hakkında açılan davanın ilk duruşmasına katılmak üzere geldiği İstanbul Adalet Sarayında protesto edildi.

İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya katılmak üzere Adalet Sarayına gelen Mağden, dışarıda bekleyen bir grup tarafından atılan protesto amaçlı sloganlarla karşılandı.
Duruşmanın yapılacağı mahkemenin bulunduğu adliyenin 3. katına çıkan Mağden, burada şehit yakınları ile gazilerden oluşan ve duruşmaya katılmak istediklerini belirten grup tarafından protesto edildi.
Bunun üzerine duruma müdahale eden Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, mahkemenin yer aldığı ara koridorda bulunan grubu ana koridora çıkarttı. Polislerle tartışan ve direniş gösteren grup, polislerin kontrolünde adliye koridorunda, Perihan Mağden de kendisine destek vermek amacıyla gelen kişilerle birlikte koridorun başka bir bölümünde duruşmanın başlamasını bekliyor.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Genelkurmay Adli Müşavirliğince Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne 4 Ocak 2006 tarihinde suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor. İddianamede, söz konusu suç duyurusunda, haftalık yayınlanan ”Yeni Aktüel” adlı dergide Perihan Mağden tarafından yazılan ”Vicdani ret bir insan hakkıdır” başlıklı yazının, “halkı basın yoluyla askerlik hizmetinden soğutacak” etkinlikte yazıldığının anlatıldığı kaydediliyor.
Perihan Mağden'in savunmasına da yer verilen iddianamede, ”Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafi şartlar ile Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu coğrafi şartlar ve sınırlar ayrı ayrı göz önüne getirilip düşünüldüğünde, ülkemiz açısından zorunlu askerliğin ne denli önemli olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki, günümüzde silah altına alınan kişilerin yeteneklerine göre bulundukları yerlerde özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde öğretmen-doktor olarak gerektiğinde diğer konularda yeteneklerinden faydalanıldığı bir gerçektir. Bu nedenle yazı metninin, ifade özgürlüğünün kullanımından ziyade, askerlik hizmetinin yapılması ile ilgili halkı askerlikten soğutacak şekilde olduğu görülmüştür” deniliyor.
İddianamede, Perihan Mağden'in bu nedenle TCK'nın 318. maddesinin 1 ve 2. fıkraları uyarınca cezalandırılması isteniyor.
Söz konusu madde, “Halkı, askerlik hizmetinden soğutacak etkinlikte teşvik veya telkinde bulunanlara veya propaganda yapanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilir. Fiil, basın ve yayın yolu ile işlenirse ceza yarısı oranında artırılır” hükmünü içeriyor.