Arama

Edebi Türler Nelerdir? - Tek Mesaj #1

karizma - avatarı
karizma
Ziyaretçi
21 Mart 2009       Mesaj #1
karizma - avatarı
Ziyaretçi

edebi türler


konu, üslup, biçim ya da amaçları açısından benzerlik gösteren edebiyat ürünlerinin oluşturduğu kategoriler.

Sanat yapıtlarını sınıflandırmada genellikle rasgele kullanılan tür terimi, bir geleneği ya da benzer örnekleri ayırt etmek için sık sık kullanılan edebi bir biçimi tanımlar. Her birinin ayn biçimsel nitelikleri ve konuyu ele alış tarzları olan komedi, trajedi, lirik şiir ve eleji edebi türlere örnek gösterilebilir.

Örneğin lirik şiir kısadır ve anlık bir tepkiyi ya da izlenimi ifade eder. Elejinin konusu ise büyük ya da özel bir kişinin ölümü için tutulan yastır. Öbür örnekler arasında kısa öykü, oyun, limerik ve deneme sayılabilir. Bazı yapıtların belirli bir türe sokulması zordur; bazıları da birden çok sınıflandırmanın içinde yer alabilir. Bu yüzden, carpe diem lirikleri (gününü gün etme temasını işleyen şiirler) ve işret şiirleri gibi alt sınıflandırmalar yapılmıştır.

19. yüzyılın ortalarına değin tür kavramı katı sınırlandırmalar içeriyordu. Örneğin bazı önemli kişilerin serüvenlerini ve ahlaki niteliklerini görkemli ve soylu bir tarzda aktarabilmesi için, epik şiirin uzun olması gerekiyordu. Kurallara uymayan yapıtlar ise yetersiz bulunarak eleştiriliyordu. Edebi tür terimi 20. yüzyılın ortalarında, öncelikle tanımlayıcı bir kavram durumuna geldi.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 26 Eylül 2018 23:48