Arama

nazlı prenses - avatarı
nazlı prenses
Ziyaretçi
23 Mart 2009       Mesaj #146
nazlı prenses - avatarı
Ziyaretçi
ANLATIM

Yüce Allah, Peygamberimiz Hz. Muhammed’i (s) bütün evrene rahmet olarak gönderdigini bildirmis ve söyle buyurmustur:
“Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya 107)
Rahmet: acimak, sefkat göstermek, merhamet etmek, iyilik etmek ve bagislamak anmalarina gelir. Peygamberimiz görünen ve görünmeyen bütün yaratilmislar için Allah’in ihsan ettigi büyük bir lütuftur. Bunun anlamini söyle açiklayabiliriz:
Peygamberimize gönderilen din, bütün insanlar için hakki ve dogruyu gösteren bir kilavuzdur. Günes nasil biyolojik yasam için gerekliyse Peygamberimize gönderilen din de insanlarin hem iç dünyalari için hem de toplumlari için o kadar gereklidir. Peygamberimize gönderilen din, tabiat için de rahmettir. Çünkü ölçüyü asan insan yalniz kendine zarar vermez; hirslari ugruna havayi, suyu zehirler, topragi çöllestirir. Peygamberimizin gönderilisi hem insanlik için hem de diger varliklar için bu nedenle rahmet olmustur.
Peygamberimiz yasami boyunca güçsüzlerin ve korumasiz kalmislarin koruyucusu olmustur. Yasadigi dönemde en çok kadinlar, köleler ve korumasiz kalmis öksüz ve yetimler ezilmekteydi. Hz. Muhammed (s) onlarin durumlarini iyilestirmeye yönelik çesitli önlemler almistir.
Kadinlar konusunda Peygamberimiz söyle demistir:
“Ey insanlar! Kadinlarin haklarini gözetmenizi ve onlara haksizlik etme konusunda Allah’tan korkmanizi tavsiye ederim.”
Bir çocugun aglamasi Peygamberimizi çok etkilerdi. Bir defasinda söyle demisti:
“Ben namazi uzun tutmak isterim, fakat geriden bir çocugun aglamasini duyunca, annesine güçlük çikarmamak için namazi kisa keserim.”
Peygamberimizin çocuklara sefkat ve merhameti çok ünlüdür. Bir defasinda küçük bir hizmetçi kizi sokakta aglarken görmüstü. Yanina yaklasip neden agladigini sordu. Küçük kiz:
“Sahibim bana un almam için 2 dirhem vermisti, onu kaybettim” dedi. Bunun üzerine Peygamberimiz ona iki dirhem hediye etti. Fakat çocuk aglamaya devam ediyordu. Peygamberimiz neden agladigini tekrar sordu. Küçük kiz:
“Eve geç kaldim, beni dövmelerinden korkuyorum” dedi. Peygamberimiz çocugu evine kadar götürdü. Kapida Peygamberimizi gören ev sahipleri hem sevindiler hem de zahmet verdikleri için üzüldüler. Peygamberimize olan sevgilerinden dolayi kiz çocuguna özgürlügünü bagisladilar.
Peygamberimiz savasta çocuklara, kadinlara ve din adamlarina dokunulmamasini emreder, kilicini atip teslim olan savasçilara eziyet edilmesini yasaklardi.
Peygamberimizin merhameti yalnizca insanlara yönelik degildi. Hayvanlara eziyet edilmemesini ister, üzerlerine haddinden fazla yük yüklenmesini yasaklardi. Tehlike kaynagi olmadikça hayvanlarin öldürülmesini