Arama

Galileo Galilei - Tek Mesaj #6

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
23 Mart 2009       Mesaj #6
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

GALİLEO


İtalyan matematikçi, astronom ve fizikçi.

1564 yılında piza'da doğdu. 1589 yılında aynı kentin üniversitesinde profösörlük ünvanı aldı. yaptığı keşifler ve ortaya attığı iddialar çevresinde rahatsızlık yarattı. bu yüzden padua'ya taşındı ve 1642 yılında ölene kadar oradaki üniversitede çalışmalarını sürdürdü.

galileo astronomi üzerine yaptığı çalışmalarla bilim tarihi içinde kendine önemli bir yer edinmiştir. güçlü bir teleskop geliştirerek güneşin ve gezegenlerin hareketlerini inceledi. venüs gezegeninin güneşin etrafında bir yörünge çizerek döndüğünü ve jüpiter gezegeninin dört temel uydusunu keşfetti. zamanının kabul gören görüşlerine karşı çıkarak dünyanın ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğünü iddia etti. bu nedenle katolik kilisesi tarafından yargılandı ve iddialarını geri çekmek zorunda bırakıldı. katolik kilisesi, galileo'nun güneş sistemi teorisinin geçerliliğini tam 359 yıl sonra, 1992 yılında kabul etti.

galileo yer çekimi üzerine de çalışmalar yapmıştır. ağırlıkları ne olursa olsun cisimlerin benzer bir ivme ile düştüklerini ve bu ivmenin yerçekimine bağlı olduğunu keşfetmiştir. ayrıca termometreyi icat etmiş ve bir pusula geliştirmiştir.

Galileo'nun teleskobu

Ad:  galileo teleskobu.JPG
Gösterim: 2602
Boyut:  17.9 KB

Teleskopun icadi
Teleskopu Hollandalı Hans Lippershey 1608 yilinda icat etti ancak bunu astronomi için icat etmemişti.Gökyüzünü incelemek icin ilk kez İtalyan Galileo teleskopu kullandi(1609-1610)

Galileo gözlemlerinde

  • Güneş lekelerini
  • Ay Kraterlerini
  • Jupiterin Uydularini gördü.Galileonun teleskopu gelişmiş olmadığından dolayi daha ayrintili gözlemler yapamdi.şimdi ise bine büyüklüğünde dev teleskoplar gözlemlerde kullanımaktadır
BAKINIZ Galileo Teleskobu (Galileo's Telescope)
Son düzenleyen Safi; 20 Haziran 2016 03:01
Quo vadis?