Arama

Firavunlar Tarihi - Tek Mesaj #5

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
27 Mart 2009       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Nefertiti

Vikipedi, özgür ansiklopedi


200px Nefertiti bust magnify clip
Berlin Mısır Müzesi'nde bulunan Nefertiti büstü


Nefertiti (M.Ö. 14. yüzyıl), Mısır kraliçesi (hd M.Ö. 1379-62[1]), Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in (sonradan Akhenaton) eşi, Firavun Tutankhamun'un kayınvalidesidir. Adı "güzelik geliyor" anlamındadır.
Nefertiti yasadığı dönemin en güçlü kadınlarından biriydi. Özelliklede Mısır'da. Çünkü Nefertiti kocası Akhenathon yani firavunla aynı düzeyde bulunuyordu. Hatta firavunun uygulaması gereken cezaları ya da yapması gereken işleri yapabilme yetkisi vardı. Bu durumdan halk ve din adamları hiç memnun değildi, çünkü bu Mısır'da alışkın olunan bir uygulama değildi. Tahtta çok uzun süre kalamadıklarından dolayı bu memnuniyetsizlik uzun sürmedi. Akhenaton saraya yayılan salgın bir hastalıktan öldü. Nefertiti de bir süre tahtta kaldı ve yaşama veda etti.
Sağ tarafta bulunan büst en çok kopyalanmış bulunan eski Mısır eseridir. Ünlü Mısırlı heykeltraş Djhutmose tarafından yapılan bir eserdir. Bu büst onun atölyesinde bulunmuştu.

Ailesi

Firavun Amenhotep IV (Akhenaton) ile evlenme tarihi tam bilinmesede 6 evlatların adı biliniyor.Ancak beşi salgın hastalıktan dolayı ölmüş.Geriye Ankhsenpaaten kalmıştır. Altı kızları:
  • Meritaten: 2. evlilik yılında (M.Ö. 1348).
  • Meketaten: 3. evlilik yılında (M.Ö. 1347).
  • Neferneferuaten Tasherit: 6. evlilik yılında (M.Ö. 1344).
  • Neferneferure: 9. evlilik yılında (M.Ö. 1341).
  • Setepenre: 11. evlilik yılında (M.Ö. 1339).
Quo vadis?