Arama


SEDEPH - avatarı
SEDEPH
Ziyaretçi
2 Nisan 2009       Mesaj #3
SEDEPH - avatarı
Ziyaretçi
Vitiligo

Vikipedi, özgür ansiklopedi



45px Star of life cautionsvg Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. 50px Flag of the Red Crescent reversesvg Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir. Ayrıntılar için Vikipedi'nin tıbbi sorumluluk reddini okuyunuz.
Vitiligo dış derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden kronik ve çoğu zaman ilerleyici hastanın dış görünüşünde problem oluşturan bir deri hastalığıdır.
Vitiligonun oluştuğu alanlarında deri beyaz görünürken çevresindeki bölgeler kişinin ten rengiyle aynıdır. Hastalıklı bölgelerde cilde rengini veren melanositlerdeki rahatsızlık nedeniyle tüyler ve kıllardada beyazlık görülür. Beyaz renge dönüşen bölgeler çeşitli büyüklüklerde olabilir. Kimi zaman görünmeyecek kadar küçük olan bu bölgeler, kimi zaman çok daha büyük boyutlara ulaşabilir ve hatta derinin büyük bir bölümünü etkilemiş olabilir. Sıklıkla vücudun yüz, dudak, boyun, göğüs, penis, diz, dirsek ve el ve kol bölgelerinde görülür. Hastalık sonucu oluşan bu beyaz bölgeler güneş sonucu oluşan ultraviyole ışınına karşı diğer blgelerden daha hassas olurlar. Hastalıklı kişilerde güneş yanıklarından, veya alınabilecek herahangi bir darbelerden sonra yeni vitiligo bölgeleri oluşabilir. Vitiligo hastalığı birçok hastalıklarla (kanser, diabet vs.) beraber aynı anda kişilerde görülebilinir.
Toplumda görülme sıklığı %1 ile %2 arasındadır. Vücutta oluşan her beyaz leke kişinin virtiligo hastalığına yakalandığı anlamına gelmez. Bu ayrımın yapılabilmesi için hastalıkla ilgili bir uzman doktor muayenesi şarttır. Birçok farklı rahatsızlığa bağlı lekeler vitiligo hastalığı sonucu oluşan lekeler ile karışabilir. Bu hastalık, otoimmun kökenli olup hastanın vücudundaki renk oluşumunu sağlayan hücrelere karşı hastanın vücudundaki yıkıcı hücrelerinin aktivasyonu ile başlar.
Hastalığın veya hastalığı taşıyan genlerin aile bireylerinde bulunması, kişilerde görülme ihtimalini artırır. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığı anlarda ve farklı hastalık dönemlerinde vitiligonun başlaması ve artması daha olasıdır. Çünkü bu gibi anlarda vücudun savunma sistemi zayıflamış ve direnci kırılmıştır. Hastalık sonucu beyazlayan bölge bazen hastalığın çıktığı bölgelerde sınırlı kalırken birçok hastada yayılmaya devam eder.

Hastalığın bazı tedavi yöntemleri [değiştir]

  • Repigmentasyon ölümü
  • Dar band UVB tedavisi
  • Depigmentasyon tedavisi
  • PUVA tedavisi
  • Topikal kortikosteroid
  • Pimekrolimus ve takrolimus
  • Normal deriden sağlam renk hücresi nakli