Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
15 Haziran 2006       Mesaj #11
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Tamamıyla İnsan Mıyız?

İnsan bağırsağında bulunan yüzlerce bakteri türünün DNA’sını inceleyen bilim insanları, ‘bütünüyle insan olmayabiliriz’ fikrini tartışıyor.


WASHINGTON - Yetişkin bir insanın vücudunda bini aşkın türe ait yaklaşık 100 trilyon adet bakteri bulunuyor. Bu bakteriler, vücudun sindirim ve bağışıklık gibi çok önemli sistemleri için büyük önem taşıyor. Bilim insanları, insan ve bakterileri ‘karşılıklı olarak birbirine muhtaç organizmalar’ olarak niteliyor. Bazı bilim insanlarına göre, insan hücreleri de birer bakteri özelliği gösteren organizmalar.

ABD’de faaliyet gösteren, ‘The Institute for Genomic Research (TIGR)’ adlı kuruluşun yaptığı araştırmaya göre, bakteriler hastalık, beslenme, obezite gibi sağlık sorunlarında önemli ipuçları sağlayacak. Uzmanlar, insan vücudundaki bakterilerin alınan ilaçların bünyede en yararlı biçimde nasıl kullanılacağı konusunda dahi önemli bilgiler sunduğunu vurguluyor.

İNSAN VÜCUDUNDAKİ BAKTERİLER
New York State Üniversitesi uzmanı Steven Gill, insan vücudunun bir tür bakteri ve insan hücresi karışımı olduğunu, hatta bazı tahminlere göre vücuttaki hücrelerin yüzde 90’ının ‘aslında bakteri olduğunu’ öne sürdü. Gill, “Bünyemizin iyi bir durumda olması, tamamıyla bu mikrobik popülasyona bağlı, bakteri popülasyonundaki değişiklikler, yararlı mikropların vücudumuzdaki varlığı veya yokluğu gibi sonuçlara yol açıyor ve bu metabolizmada hastalıkları tetikleyebiliyor” görüşünü dile getirdi.

Bakteriler, ince ve kalın bağırsakta, doğumdan sonra kolonileşmeye başlıyor ve yetişkinlerde yaklaşık 1.000 türe kadar bir çeşitliliğe ulaşabiliyor. Bakteriler, vitaminler, şekerler ve lifler dahil, besinlerin sindirilmesine yardımcı oluyor, insan organizmasının sentezleyemediği bazı vitaminleri sentezliyorlar. Gill’e göre insanoğlunun milyonlarca yıllık evrimi, vücuda hayati derecede önemli katkılarda bulunan bu bakterilerle birlikte gerçekleşti.

‘BAKTERYEL DNA’LAR SÜRPRİZİ
İnsan dışkısındaki DNA’ları inceleyen Gill, büyük bir sürprizle karşılaştıklarını ifade ediyor. Gill ve ekibi DNA’ların önemli bir bölümünün bakterilerden kaynaklandığı sonucuna vardılar.

Bilinen bakterilerden gelen gen zincirlerini insan genleriyle karşılaştıran ekip, bağırsakların aşağı kısmındaki genetik çeşitliliğin oldukça yüksek olduğunu ve bu bölgede, insan genlerinden iki kat daha fazla, 60 bin’in üzerinde gen bulunduğunu ortaya çıkardı. Bağırsaktaki DNA sarmallarının yalnızca yüzde 1 ila 5’inin bütünüyle ‘bakteriyel olmadığını’, gerisinin bakterilerle bir bağıntısı olduğunu kaydeden Gill, “İşte bu insan vücudu hakkında çok önemli bir bulgu” yorumunda bulundu.

YENİ DENEYLER YOLDA
Bilim insanları, insan vücudunda ayrıca, ‘Archaea’ adı verilen genetik açıdan bakteriden farklı ve doğada, sıcak su kaynakları gibi marjinal ortamlarda yaşayan tek hücreli canlıların da şaşırtıcı derecede çok sayıda var olduğunu ortaya çıkardı. Bilim insanlarının kullandıkları denekler, analizlerin yapılması öncesinde 1 yıl boyunca antibiyotik veya bakterileri rahatsız eden diğer tip ilaçlardan almadı.

Üç denek üzerinde çalışan Gill ve ekibi, farklı etnik geçmişlere, farklı beslenme, içme ve sigara alışkanlıklarına sahip 30 insan üzerinde araştırmalar yapmanın daha kesin sonuçlar doğuracağını düşünüyor. Ekip ayrıca, insanın ağzındaki 800’den fazla türe sahip bakteriler üzerinde de çalışacak.
Son düzenleyen GusinapsE; 25 Haziran 2006 18:37