Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
9 Nisan 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
ERTESİ GÜN HAPI

Ertesi gün hapı, korunmadan cinsel ilişkiye girdiğiniz ya da kullandığınız doğum kontrol yönteminin işe yaramadığını fark ettiğiniz bir gecenin ardından kullanılabilecek bir yöntem ama kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi değil.

Nedir ve nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı, etkili doğum kontrol hapına benzeyen bir korunma yöntemi. Korunmadan girilen cinsel İlişkiden sonra 72 saat içinde kullanılması gereken bu hap, östrojen ve progesteron hormonları içeriyor. Cinsel ilişki sonrası spermin yumurtaya ulaşmasını, yani döllenmeyi önlüyor ya da sperm yumurtayla birleşmişse bu birleşimin rahim içinde tutunmasına engel oluyor. Yapılan araştırmalarda başarı şansının yüzde 97-98 gibi yüksek bir oranda olduğu saptanan yöntem ne kadar erken uygulanırsa, yani hap cinsel ilişkiden sonra ne kadar çabuk alınırsa o kadar etkili. Uzmanların bu hap konusunda dikkat çektikleri bir diğer nokta ise, döllenmiş yumurta hücresinin düşürülmesine yarayan kürtaj-düşük haplarından farkı. Eğer döllenmiş yumurta hücresi ana rahminde yuvalanmışsa, ertesi gün hapının hiçbir etkisi olmuyor. Yani bu hap, mevcut bir gebeliği sonlandırmıyor ve eğer böyle bir durum varsa, fetusa zarar vermiyor.

Yan etkileri ve kullanılması gereken durumlar

Çok fazla yan etkisi olmadığı belirtilen ertesi gün hapı yine de bazı bünyelerde mide bulantısı, baş ve kasık ağrısı, halsizlik, kusma ve baş dönmesi gibi durumlara neden olabiliyor. İlaç alındıktan sonra 4-10 gün içinde hafif bir kanama yaşanıyor ve ondan sonraki adetle birlikte düzenli adet görülmeye başlanıyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Prezervatifin yırtılması, diyaframın kayması, doğum kontrol hapının unutulması ya da kullanılan diğer bir yöntemin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda uygulanması gereken ve hormonal acil kontrasepsiyon olarak da adlandırılan bu yöntemi kullanırken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta var: İlki, hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra almak.

Önce hapı alıp sonra ilişkiye girerseniz, hiçbir işe yaramayacağından emin olabilirsiniz.

İkincisi, ertesi gün hapını sürekli bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemek. Bu hapın amacı, bir gecelik kazaların sonucu olan hamilelik ihtimalinin ortadan kaldırılması ve ayda sadece bir kez kullanılabiliyor. Kısa süre içinde sık sık kullanılması halinde ise etkisi azalıyor.

Üçüncü önemli nokta, ertesi gün hapının cinsel yolla hastalık bulaşmasını engelleyici hiçbir özelliğinin bulunmaması, tıpkı ağızdan alınan diğer İlaçlar gibi... O yüzden bu hapı, daha rahat ve sorumsuz davranmanız için bir bahane değil, çok ekstra bir durum yaşadığınızda hayatınızı kurtaracak ve içinizin rahat etmesini sağlayacak bir seçenek olarak görün ve cinsel hayatınızda sürekli bir doğum kontrol yöntemini düzenli olarak uygulamak konusunda titiz davranmaya devam edin.

kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Quo vadis?