Arama

Arif Mehmed Ağa - Tek Mesaj #1

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
10 Nisan 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
ARİF MEHMED AĞA (1794?-1843)
(Keçi Arif Ağa - Şirin)

SULTAN III. Selim ve Sultan II. Mahmud devirleriııin ünlü tanburî ve bestekarıdır. Kendisine (Şîrin) de denilen Arif Ağa, asıl (Keçi) lakabiyle anılmaktadır. Buna da sebep şöyle bir söylentiyle anlatılmaktadır: Boyunun kısa olması sebebiyle, tanbur çalarken pest perdelere erişememesi ve ancak sıçrayarak bu perdeleri kullanabilmesi Arif Ağa'ya (Keçi) lakabmm takılmasına sebep olmuştur.

Kat'î olmamakla beraber 1794 ? yılında doğduğu tahmin edilmektedir. Enderun'da yetişmiş, iyi bir tanburî olmuş ve bestelediği eserlerle de ün yapmıştır. Dilküşa ve Şevkaver makamlarım icad etmiş olan bu değerli tanburî-bestekarın zamanımıza ancak birkaç eseri kalmıştır. O da Zavil makmaındaki saz semaîsi ile dilküşa makamındaki peşrev ve sazsemaileridir.

Yüzü çiçek bozuğu olduğu için mabeyn fasıllarına katılmamakla beraber sarayda çok bulunmuştur. Büyük bestekar Dede Efendi'nin büyük kızı Hadice Hanım (1806-1863?) ile evlenmiş ve bu evlilikten de doğan erkek evlada Rif'at adı verilmiştir. Bu Rif'at Bey, sonradan Türk musikisinde büyük şöhret sahibi ve değerli bir mu*****inas olarak göreceğimiz Sermüezzin Mîralay Rif'at Bey'dir.

Arif Mehmed Ağa, 1843 yılında ölmüştür.

Arif Mehmed Ağa hakkındaki şu iki notu kaydetmekte fayda vardır :

"Hazîneli Kemanî Mustafa Ağa, Hanende Rif'at Bey, Mukallid Aziz Bey, Kilerli Keçi Arif Ağa, acemisi tanburî Necib Ağa ve neyzen Mustafa ve Derviş îsmail Efendi ve Tanburî Numan Ağa ve Abdi Bey ve kemanî Ali Ağa ince sazlar ile kenar-ı havızda fasl-ı ağaz eylediler."

1813-1814 yılı olayları anlatırken:

"Kiler'de namlı tanbur çalanlardan Keçi Arif denilen ve aynı zamanda çok çirkin olduğu için Şîrin Arif Ağa diye adlandırılan kişi. Selim Han (III. Selim) zamanından beri musiki ye çalışırdı, ama "tali-i na-sazı sazı gibi" değildi. Talihi iyi gitmediği için bir türlü çavuş olamıyor, oysa kendiliden sonra geleli acemiler onu geçiyordu. Üzüntüler içinde olduğunu padişah duydu. Bu sevinçli günlerde (ballar mevsimi) hem onu, hem de Kiler'den Emin Efendi'yi ve Hanende Salih Efendi'yi uçunu birden çavuş yaptı."
Kaynak:Bestekarlar


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....