9. Başarılı Eş Zamanlı Mühendislik Uygulamaları 9.1. Hewlett Packard Firmasında Eş Zamanlı Mühendislik Yaklaşımı Hewlett Packard firması,test ve ölçüm yapmak için kullanılan çeşitli tipteki elektronik aletlerin tasarım,üretim ve pazarlamasından sorumludur. Özellikle bu tip aletlerin yapımında kullanılan dijital parçalar pazarda önemli bir duruma sahiptir. Nitekim,pazarda bu tip aletlerin fiyatları, aletlerin performansına ve yeteneğine bağlı olarak birkaç dolardan başlayıp birkaç bin dolara kadar değişkenlik göstermektedir. Hewlett Packard firması 34401A modelini geliştirirken bu değişkenlik faktörünü dikkate alıp belli bir hedef ortaya koymuş ve bu hedefe ulaşmak için eşzamanlı mühendislik sistemini kullanmıştır. Gerçekleştirmek istediği hedef,performansı ve yeteneği pazarda fiyatı 3000$ ile 5000$ arasında değişen aletlerin performans ve yeteneğine sahip ve fiyatı 1000$ olan 34401A model ölçü aletini geliştirmek olarak belirlenmiştir. Bu projede eş zamanlı mühendislik anlayışı üç aşamada gerçekleştirilmiştir. - Firma içerisinde 34401A modeli ölçü aletinin geliştirilmesinde görev alan, 34401A takımı olarak adlandırılan ve proje yöneticisi,bir makine mühendisi (araştırma ve geliştirmeden sorumlu), iki elektrik mühendisi (araştırma ve geliştirmeden sorumlu), bir imalat mühendisinden oluşan bir geliştirme takımı oluşturulmuştur. Bu takım geliştirilecek olan ürünün mekanik tasarımından sorumludur.
- İkinci aşama, mekanik tasarımı yapılan ürünün bir dizi imalat işleminden geçerek üretiminin yapılmasıdır. Bu aşamada, imalattan sorumlu bir proje yöneticisi ile bu imalatın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan imalat mühendisleri bulunmaktadır.
- Genel olarak bu aşama,ilk iki aşamanın bir arada gerçekleşmesini sağlayan katalizör görevini üstlenmiştir. Özellikle, ilk aşamada oluşturulan geliştirme takımı ile sınırları genişletilmiş üst yönetim arasında dengeyi sağlama pozisyonuna sahiptir. Amaç, eş zamanlı olarak işlemlerin yapılıp ürünün en kısa sürede sorunsuz bir şekilde pazara sunulmasıdır.
9.2. Aselsan’da Eş Zamanlı Mühendislik Uygulaması Eşzamanlı Mühendislik uygulamaları öncesinde ASELSAN'da klasik ürün geliştirme yöntemi olan "Serial Engineering" kullanılmaktaydı: Yani, ilk aşamalarda tasarım mühendislerinin etkinliği söz konusu iken prototip aşamalarında üretim mühendisleri, son aşamada ise pazarlama ve satış bölümünün etkinliği ön plana çıkmaktaydı. Bu geleneksel sistemde yaşanan dezavantajlar aşağıda verilmektedir: ·Ürün geliştirme süresi uzundur. ·Üretim mühendislerinin prosese bir katkısı olmadan, yani henüz üretim başlamadan, tasarım aşamasında proje maliyetlerinin çoğu gerçekleşir. ·Ortaya çıkan son ürün müşteri taleplerine cevap vermekte yetersiz kalabilir. Yeni ürün geliştirme çalışmalarının müşteri beklentilerini de aşacak bir hız, esneklik ve kalitede sürdürülebilmesi için ASELSAN genelinde Eşzamanlı Mühendislik yöntemi uygulamaya alınmıştır. Eşzamanlı Mühendislik uygulamasında üretim ve pazarlama bölümleri daha tasarımın ilk aşamalarından itibaren projeye dahil oldukları için, ortaya çıkan ürün hem üretilmesi daha kolay hem de müşteri tatmini açısından başarılı bir ürün olmaktadır. ASELSAN'da eşzamanlı mühendislik uygulamalarında kullanılan proje yönetim teknikleri, iş akışı, birimler arası koordinasyon, raporlama ve toplantılara ilişkin çalışma ilkeleri tanımlanmıştır. Her proje için tanımlanan çalışma ilkeleri doğrultusunda faaliyetler yürütülmekte ve dokümantasyon ağırlıklı olarak ağ veritabanında kaydedilmektedir. Bu yöntemle, ilgili tüm disiplinlerdeki çalışanların bilgiye hızlı, doğru ve eşzamanlı erişimi sağlanmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında, Bilgisayar Destekli Tasarım, Mühendislik ve Üretim (CAD/CAM/CAE) altyapısından yararlanılmaktadır. Altyapı, Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği (CASE) ve Yazılım Konfigürasyon Yönetimi gibi entegre sistemlerle desteklenmektedir. Gerçekleştirilen eşzamanlı mühendislik uygulamaları sonucunda ASELSAN'da önemli kazanımlar sağlanmıştır. Ürün geliştirme süreleri önemli ölçüde azalmış, müşteri talep ve beklentileri ürün spesifikasyonlarına yansıtılmıştır. Müşterinin, tasarım süreci dahil olmak üzere tüm süreçlere aktif olarak katılması uygulamaların başarısında kilit rol oynamıştır. 4000 serisi el telsizlerinde uygulanan eşzamanlı mühendislik çalışmaları sonucunda elde edilen gelişmeler aşağıda verilmektedir: Yukarıda verilen veriler tasarım ve üretim çevrim sürelerinin kısaldığını, üretim maliyetinin düştüğünü, ve daha üstün bir tasarımın gerçekleştiğini göstermektedir. Bunun yanı sıra 2. Nesil cihazlar müşteri istekleri olarak ASELSAN'a ulaşan aşağıdaki teknik özellikleri de karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcı için geliştirilen üstünlüklerden bir kısmı aşağıda verilmektedir: - Telsiz boyutları 585 cm3'ten, 407 cm3'e, ağırlık ise 435 gramdan 310 grama düşmüştür.
- Telsiz çıkış güç ayarı kullanıcı tarafından esneklikle ayarlanabilmektedir.
- Standart olarak 14 olan kanal sayısı 99'a çıkarılmıştır.
- Pil kapasitesi yükseltilerek kullanım süresi uzatılmıştır.
- Sesli uyarıların yanı sıra görsel uyarı opsiyonu getirilmiştir.
- Sayısal haberleşme ve kripto yapısına uygun olan yeni tasarım sonucu gizli haberleşmede emniyet sağlanmıştır.
- Yeni tasarımda pek çok opsiyon donanımdan bağımsız olarak yazılımla gerçekleştirilmektedir. Telsiz açılmadan programlama konnektörü ile yazılımın güncellenmesi kullanıcı açısından esneklik getirmiştir.
9.3. Diğer Bazı Şirketlerde Eş Zamanlı Mühendislik Uygulamaları