Arama

Medya Haber - Tek Mesaj #130

KafKasKarTaLi - avatarı
KafKasKarTaLi
Ziyaretçi
17 Haziran 2006       Mesaj #130
KafKasKarTaLi - avatarı
Ziyaretçi
AB nin Türkiye'den Beklentileri

AB zirvesi sonrasında yayımlanan belgede Türkiye de bir paragrafla yer aldı. Türkiye'nin yükümlülüklerini tam olarak yerine getirilmesi istenirken şu ifadeler dikkat çektiMsn BatIMG]http://www.aktifhaber.com/images/news/ab14148eux.jpg[/IMG]AB zirvesinde Türkiye'ye ayrılan paragrafta, Gümrük Birliğini 10 yeni AB üyesine genişleten Ek Protokolde ve Ortaklık Anlaşmasında öngörülen yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesinin 2006 yılı içinde değerlendirmeye alınacağı bildirildi.

Zirve sonunda yayımlanan belgede, Türkiye'nin tarama sürecinde gösterdiği ilerlemenin değerlendirildiği ve fiili müzakerelerin başlamış olmasından memnuniyet duyulduğu belirtilirken, AB'nin bu kapsamda Türkiye'nin çabalarını desteklemeyi sürdüreceği ifade edildi.
Müzakerelerin her ülkenin gösterdiği çabaya bağlı ilerleyeceği ve hızını ülkelerin yaptığı katılım hazırlıklarının belirleyeceği kaydedilen belgede, Türkiye'nin Ortaklık Anlaşması ve Ek Protokolden kaynaklanan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi istendi. AB'nin 21 Eylül 2005 tarihinde yaptığı ortak deklarasyona atıfta bulunulan ve gözden geçirilmiş Katılım Ortaklığı Belgesi uyarınca Türkiye'nin 2006 yılı içinde yükümlülüklerini tam olarak yerine getirip getirmediğinin gözden geçirileceği vurgulanan belgede şu ifadeler yer aldı:
''Avrupa Birliği reform sürecini hızlandırması yanında tam ve etkin uygulama için Türkiye'ye çağrı yapar. Bu sayede (reform sürecinde) geri dönülmezlik ve sürdürülebilirlik garanti altına alınmalı, iyi komşuluk ilişkileri dahil olmak üzere Kopenhag siyasi kriterlerinin tam olarak karşılanması yolunda ilerleme devam etmelidir.
Bu kapsamda, sorunlara barışçıl çözümler üretilmesi sürecini olumsuz etkileyebilecek her türlü eylemden kaçınılmalıdır.'' AB zirvesinde genişleme politikasıyla ilgili alınan genel kararlarda ise ''mevcut taahhütlere bağlılık'' vurgusu yapılırken, ''Birliğin gelecekte siyasi, mali ve kurumsal açıdan işlemesini sağlamak ve Avrupa'nın ortak projesini daha da derinleştirmek önemlidir'' denildi.


Bu nedenle Aralık ayındaki AB zirvesinde genişlemenin bütün yönleriyle tartışılacağı bildirilen kararlarda, hazmetme kapasitesiyle önceki genişlemelerden elde edilen pozitif tecrübeler ışığında genişleme süreci kalitesinin artırılmasının da tartışılacak konular arasında bulunduğuna vurgu yapıldı.


AB zirvesi kararlarında, genişleme hızını belirlerken hazmetme kapasitesine dikkat edilmesi istendi. Alınan kararla AB Komisyonu, hazmetme kapasitesiyle ilgili bütün unsurları barındıran bir rapor yazmakla görevlendirildi.


İlerleme raporlarıyla eşzamanlı yayımlanacak hazmetme kapasitesi raporlarında, genişlemeyle ilgili Avrupa kamuoyunun mevcut ve gelecekteki algılamasıyla yer verilecek. Raporlarda ayrıca genişleme sürecine neden gerek duyulduğu birlik kamuoyuna gerekçeleriyle anlatılacak.