Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Türkiye’deki altin yataklari, alti grupta toplaniyor. Altin içeren masif sülfit yataklari bunlardan ilki. Denizaltinda olusmus volkanik kayaçlarla birlikte bulunan bu tür yataklarda bakir, kursun ve çinko üretimi esas. Bu arada bir yan ürün olarak da altin elde edilebiliyor. Ancak bu, bakirin elektrolizle saflastirilmasiyla mümkün olabiliyor.

Epitermal yataklarsa, günümüzde ya da yakin geçmiste etkin olmus sicak su kaynaklarina bagli olarak, çöküntü alanlarinda ve çatlakli bölgelerde degisiklige ugramis ya da parçalanmis kayaçlar içinde kuvarsli damarlar, agsi damarcikli zonlar ya da saçinimlar olarak bulunuyorlar. Altinli kuvars damarlarinda , altin genellikle gözle görülebilir boyutta. Agsi damarcikli ve saçilmis taneli yataklarda ise, bes mikron gibi çok küçük boyutta bulunuyor. Gözle görülemedigi için, bu yataklarda altinin bulunmasi da zor oluyor.Bu tür yataklarin aranmasinda sicak su kaynaklarinin oldugu alanlar ve eski civa ve antimuan isletmelerinin yakinlari öncelikli bölgeler olarak görülüyor.

Bir diger yatak türüyse, ultramafik kayaçlarla iliskili olanlar.Bu tür kayaçlar içinde civa, arsenik, kobalt, nikel ve altin cevherlesmesi bulunuyor. Altin 10-50 mikron boyutunda ince taneler halinde ve damarda dagilimi oldukça düzensiz.

Altin içeren skarnlar da altin yataklarindan. Skarnlar, yerkabugunun derinliklerine sokulum yapmis magmatik kayaçlarla, kireçtasi ya da dolomit gibi karbonatli kayaçlarin dokanaklarindaki baskalasim kusaklarinda bulunuyorlar. Bakirca zengin olan yataklarda, altin üretilebilir düzeye ulasabiliyor.

Güncel plaser altin yataklari, kumlar ve çakillar içinde genellikle akarsu havzalarinda bulunuyor. Bunlar aslinda kovboy filmlerinde görmeye aliskin oldugumuz sahnelerin gerçeklestigi yataklar. Altinin boyutlari, mikronlardan yumruk büyüklügüne kadar degisebilir. Ayrica yatak içindeki altin dagilimi da düzensizdir.

Sonuncusuysa, altin içeren porfiri yataklari. Bu yataklardan da altin, bakirin yan ürünü olarak elde ediliyor. Ancak, ülkemizdeki porfiri bakir yataklari çok düsük bakir tenörlü oldugundan günümüz kosullarinda bu yataklardan altin elde etmek pek karli degil.

kaynak
Quo vadis?