Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Alıntı

Öyle zeki insanlar görmüşümdür ki çok az sürelerle ders çalışarak başarılı olmuşlardır. Öyle çalışkan insanlar da görmüşümdür ki gecesini gündüzüne kattığı halde çok basit derslerden geçer not almakta zorlanmışlardır.
Zeka,kavrama kabiliyeti ve yetenek olmadıkça çalışma ile başarı gelmiyor.
Eğer bir konuya yönelik yetenekleriniz ve ilginiz varsa bunu çalışarak geliştirmek mümkündür. Ama...
Konuya yakından uzaktan alaka duymuyorsanız, o işin gerektirdiği beceri ve yeteneklere de sahip değilseniz istediğiniz kadar çalışın. Akıntıya karşı kürek çekenler kadar başarılı olursunuz ancak.
Mesela ben; Dünyanın en büyük eğitimcileri gelseler, benden iyi bir müzisyen çıkaramazlar. İyi bir ressam çıkaramazlar, iyi bir sanatçı ya da iyi bir şair çıkaramazlar. Ben de bu mesleklerde başarılı omak için hiç bir gayret sarfetmem. Çünkü sonucun fiyasko olacağını anlamak için zaman harcamaya gerek yoktur.
Aslını sorarsan benden yetenek gerektiren hiçbirşey çıkmaz.
Ben daha çok sosyal ve sözel yönü gelişmeye müsait biriyim. Benden asla sanat ve sayısala yatkın bir model çıkamaz. İstediğim kadar çalışsam da çıkamaz.

Alıntı

Başarı nedir? Türk Dil kurumu başarmak fiilini;"Bir işi istenilen biçimde bitirmek, muvaffak olmak" olarak tanımlıyor. Sanırım konuya bahis olan başarı ortalama şartlarda yapılması güç olan bir durumu ifa etmek olarak kullanılmış. Dolayısıyla başarı potansiyel ile birebir ilişkilidir.
Örnek verecek olursak; İngiltere için Avrupa futbol şampiyonasına katılamamak bir başarısızlık iken. Kazakistan için puanı ve konumu aynı olsa durum başarı olarak kabul edilebilir.
Bu durumda "Zeka" ile "çalışmak" başarı üzerine yapılan bir tartışmada birbirlerinin alternatifi olarak kabul edilemeyeceği için sorunun anlamsız olduğunu düşünüyorum.
Zeka potansiyeldir. Nasıl ki fiziksel olarak güçlü biriyle zayıf biri yarışmalarında aynı siklette olmazlarsa, zihinsel bir faaliyetteki başarıda da potansiyeli yüksek birinin başarılı kabul edilme seviyesi ile potansiyeli düşük birinin başarı çıtası aynı değildir. Dolayısıyla soruyu sorgulamak gerek.
Emrah abinin bir müzik enstümanıyla bir parçayı çalabilmesini başarı olarak kabul edebiliriz. (Bence bu konuda kendisine haksızlık ediyor). Ama potansiyeli yüksek biri için aynı şeyi söz konusu olamaz. Çünkü ikisi için de başarının tanımı farklıdır. Çünkü sikletler farklıdır.

umarım bu görüşler size fikir verebilir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Quo vadis?