Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Canlılarda Oksijensiz Solunum

Tüm canlılarda sitoplazmada gerçekleşir. Besinler tam olarak parçalanamaz. Net 2 ATP açığa çıkar. İki aşamada gerçekleşir. Besin monomerleri parçalanır. Canlı ağırlığı azalır.

1) Glikoliz
2) Son Ürün Reaksiyonları

1) Glikoliz (Substrat Düzeyinde Fosforilasyon)

Bu aşamada;- 2 NADH2 üretilir,
- 2 ATP harcanır,
- 4 ATP sentezlenir,
- 2 ATP net kazanç olur.

2) Son Ürün reaksiyonları

Son ürün reaksiyonlarının amacı indirgenen NAD'ı yükseltgemek, pirüvik asit birikimini önlemek ve glikoliz reaksiyonlarının takrarını sağlamaktır. Etil Alkol Fermantasyonu ve Laktik Asit Fermantasyonu olmak üzere iki çeşit son ürün reaksiyonu vardır.

2.a) Etil Alkol Fermantasyonu

Glikoliz sonucu oluşan 3 karbonlu pirüvik asit, ortama CO2 vererek 2 karbonlu Asetaldehite dönüşür. Asetaldehit glikoliz evresinde oluşan NADH2'lerin hidrojenlerini Msn Cool tutarak etil alkole dönüşür. İndirgenen NAD glikoliz evresinde tekrar kullanılır. Bu fermantasyon sitoplazmada gerçekleşir.


2.b) Laktik Asit Fermantasyonu

3 karbonlu pirüvik asit glikoliz evresinde üretilen NADH2'nin hidrojenlerini Msn Cool tutarak laktik asite dönüşür. Laktik asit kana geçer. Karaciğerde glikoza dönüşür ve karaciğerde glikojen olarak depo edilir. Laktik asitin bir kısmı kana geçtikten sonra pirüvik asite dönüşür ve oksijenli solunumda kullanılır.Laktik asit insanda yorgunluk hissine sebep olur. Bu fermantasyonda etil alkol fermantasyonu gibi sitoplazmada gerçekleşir.
Son düzenleyen fadedliver; 24 Eylül 2010 21:23
Quo vadis?