Arama

Optik Nedir? - Tek Mesaj #1

Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
14 Nisan 2009       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

OPTİK

Ad:  optik.JPG
Gösterim: 197
Boyut:  16.8 KB

a. (fr. optiçue; lat. optice, yun. optike'den).
1. Işık yasalarını ve görme olaylarını, bunun yanı sıra ışık olaylarıyla benzerlikler gösteren ışımalara (kızılaltı, morötesi ışımalar, kısa dalga, sesötesi, elektronlar vb.) ilişkin olayları inceleyen fizik dalı.
2. Görme, özellikle de optik alet (gözlük camları, büyüteçler, dürbünler, mikroskoplar, vb.) yapım ve satımıyla ilgili olan: Optik mağazası.
3. Bir aygıtta merceklerden, aynalardan ya da bunların birleşiminden oluşan ve gövdenin dışında kalan bölüm.
4.
  • Doğrusal olmayan optik, bir maddesel ortamda, elektromanyetik dalgalara denk düşen elektromanyetik alanların genliği çok büyük olduğu zaman, bu elektromanyetik dalgaların yayılmasında görülen özelliklerin tümü.
  • Fiziksel optik, ışığın dalgalı ya da tanecikli yapısına bağlı olarak yorumlanan olayları inceleyen optik dalı.
  • Geometrik optik, ışığın doğasına ilişkin bir varsayımda bulunmaksızın yansıma ve kırılma yasaları ile doğrusal yayılma ilkesi üzerine kurulu optik dalı.
  • Yansıma optiği, yansıyan ışığı inceleyen optik dalı. (Eşanl. KATOPTRİK.)
♦ sıf. Ask. Optik haberleşme ve işaretleşme sistemi, ışıklı işaretler kullanan kısa mesafeli muhabere araçları. (Birinci Dünya savaşı'nda kullanılan bu araçlar telsizin ortaya çıkışıyla kullanımdan kalkmıştır).

—Miner. ve Krist. Optik eksen, bir kristalde, çift kırılma olayının gözlemlenmedlğ doğrultu. (Bir kristalin bir tek asal bakışım ekseni varsa optik eksen bu asal eksen doğrultusundadır. Asal bakışım ekseninin bulunmadığı kristal sistemlerinde [ortoromblk, monokllnik ya da trlkllnlk] aralarındaki açı mineralin cinsine ve ışığın dalga boyuna göre değişen İki optik eksen vardır,)

—Opt, Kızılaltı ve morötesi vb. ışımaların tersine, elektromanyetik ışımalar tayfının görünür bölümünün kullanımına dayanan.
  • Optik açı, GÖRÜNEN ÇAP'ın eşanlamlısı.
  • Optik cam, optik aletlerde kullanılmaya elverişli özel nitelikli cam.
  • Optik koni, optik piramit, optik tutam, gözlemlenen bir cismin çeşitli noktalarından çıkan ve gözlemcinin gözünde birleşen ışınlar kümesi.
  • Optik merkez, bir mercekte, asal eksen üzerinde bulunan nokta; mercek İçinde bu noktadan geçen her ışık ışını birbirine koşut bir gelen ışına ve bir çıkan ışına denk düşer.
—Opt., Elektron, veTelekom. Optik fiber, OPTİK LİF’in eşanlamlısı,

—Ruhbil. Optik yanılsama, biçim, uzaklık, boyut, renk, yönelim vb. konusunda nesnel gerçekliğe uygun düşmeyen sonuçlar veren görsel verilerin algılanması.
Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ Optik
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2018 02:05
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....