Arama

Şevki Vanlı - Tek Mesaj #1

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Nisan 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şevki Vanlı

Şevki Vanlı, Cumhuriyet dönemi Türkiyeli mimarların en tanınmışlarından biridir.

Şevki Vanlı kimdir?

1926 yılında Konya'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden sonra girdiği Floransa Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni 24 Şubat 1954'te doktora düzeyinde tamamladı. Öğrenciliğinde okul dışında Michelucci, içinde ise Detti ve Ricci ile yakınlık kurdu. Değişik yayınlarda düşün yaşamına katkıda bulundu. Şevki Vanlı, çalışmalarından ötürü Mimarlar Odası tarafından ödüllendirilen ilk mimarlardan oldu. 1950'li yıllarda Forum dergisinde yazmaya başladı, elli yılda yüzlerce kısa yazı ve beş kitap yayımladı. 1969-1975 yılları arasında Türkiye'deki ilk uydu-kent denemesi olan OR-AN'ı başlattı. 1977'de Yaprak yayınları tarafından "Proje Uygulama- Mimarlık Çalışmaları" kitabı, 2002'de Mimarlar Derneği 1927 tarafından "Düşünceler ve Tasarımlar" kitabı yayımlandı. 1986'da, mimarlık eğitiminin okul sonrası süregittiği inancına hizmet amacıyla kendi adına bir Mimarlık Vakfı kurdu. Yayınlara başladı. 2006'da "Mimariden Konuşmak, Bilinmek İstenmeyen 20. Yüzyıl Türk Mimarlığı, Eleştirel Bakış " kitabını yayımladı. Şevki Vanlı 1954'den vefat ettiği 2008 yılına kadar, Uygulamacı Mimar olarak çalışmış olup,100'ü aşkın çeşitli uygulanmış projesi vardır.

Türkiye mimarlığının önemli yapı taşlarından olan Vanlı, 1992'de "40 yıldan fazla bir süreden beri gerçekleştirdiği evrensel değerdeki yapıtlarıyla, Türkiye’de mimarlığın gelişmesine katkılarda bulunan; proje çalışmalarının yanısıra, son yıllarda kurmuş olduğu Vanli Vakfı aracılığı ile mimarlık yayınları ve konferanslarıyla ülkedeki mimarlık eğitimine katkıda bulunan, ve tüm mesleki yaşamını çağdaş mimarlığın Türkiye’de en iyi biçimde gerçekleşmesine harcamış" olduğu için Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri'nde Sinan Ödülü'nü almaya değer bulunmuştu.

Şevki Vanlı ve Archiprix

Şevki Vanlı'nın Türk mimarlığına önemli katkılarından biri de Archiprix Türkiye grubu içinde yer alarak, Mimarlık Öğrencileri Bitirme Projeleri Ulusal Yarışması’nın Türkiye çapında yaygınlaşması için yoğun emek vermesi oldu. Yarışmanın iki yılda bir Ankara’da ev sahipliğini yapan Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ile birlikte 1996 yılından, vefat ettiği 2008 yılına kadar, yarışmanın bugünkü başarılı düzeyine taşınmasında önemli bir rol üstlendi.
Son düzenleyen Safi; 4 Temmuz 2015 14:32