Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
17 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Cumhuriyet sonrası bilim adamlarımızın kimler olduğu konusunda yer alsada. 2000li yıllardaki bilim adamları için takdir edersiniz ki henüz pek bilgi yok.. ancak birkaç isim bulabildim:


TÜRK BİLİM ADAMLARI

Aydın Köksal, Türk biliminsanı, bilgisayar bilimleri profesörü. Bilişim ile ilgili birçok sözcüğü Türkçe'ye kazandıran dilbilimci.

Prof. Dr. Eşref Adalı (d.
1948, Eğirdir, Isparta) Türk akademisyen eğitim yaşamına İstanbul'da başlamıştır. 1965 yılında Pertevniyal Lisesi'nden, 1971 yılında da İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nden yüksek mühendis olarak mezun olmuştur. Mezuniyetinin hemen arkasından, İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi, elektriğin endüstride tatbikatı kürsüsüne asistan olarak atanmıştır. 1976 yılında doktor ünvanını kazanan Adalı, 1977 yılında, Case Western Reserve (Cleveland Ohio, ABD) Üniversitesine konuk araştırmacı olarak gitmiştir. 1979 yılında Kanada'nın Ottawa kentindeki Carleton Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak görev almış, 1980 yılında üniversite doçenti ünvanını almıştır

Sedat Kapanoğlu (21 Aralık1976, Eskişehir), Ekşi Sözlük isimli web sitesinin kurucusu, yazarı ve yöneticisidir. Ekşi Sözlük'teki takma adı ssg'dir.
60. Yıl Anadolu Lisesi'nin 1994 yılı mezunlarındandır. MicrosoftRedmond kampüsünde Windows Serviceability bölümünde yazılım tasarım mühendisi olarak çalışmaktadır]. Ekşi Sözlük sitesiyle Altın Örümcek En Başarılı Kişisel Websitesi ödülünü almıştır.
Türkiye'de İnternet yaygınlaşmadan önce popüler olan BBS ağlarında, Wolverine adlı DOS programının yazarı olarak tanınmış, hakkında bilimsel makalelerin yazıldığı Ekşi Sözlük sitesini bu ağdaki kullanıcıların katkılarıyla başlatmıştır.

Tantek Çelik
Technorati adlı şirketin teknoloji müdürüdür. Daha çok, Microsoft'ta geçirdiği 1997-2004 dönemi ile tanınır. Oradaki işi, Internet Explorer'ın Macintosh versiyonunu geliştirmekti.


Sırrı Erinç
, cumhuriyet dönemi coğrafya araştırmacısı. (
24 Ocak1918, İzmit - 6 Şubat2002, İstanbul). Ailesi ile birlikte İzmit'ten İstanbul'a taşınması ile İstanbul Erkek Lisesine gitti. İstanbul Üniversitesi Coğrafya ve Jeoloji bölümünü bitirerek doktorasını Buzullaşma üzerine yaptı. Doğu Karadeniz'de Kaçkar Dağları'nın buzul karakterde olduğunu ve Türkiyede de buzul dağlar olduğunu ilk kez ortaya koydu.

Prof. Behram N. Kurşunoğlu (d. Trabzon, Çaykara1922 - ö. Miami, Florida25 Ekim2003).
Albert Einstein'ın genel görelilik kuramının elektromanyetizma ile birleştirilmesi üzerine çalışmalar yapmış bir fizikçidir.
Ankara Üniversitesi ve İngiltere'deki Edinburgh Üniversitesi'ndeki eğitiminin ardından fizik doktorasını gene İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde tamamlayan Kurşunoğlu, Albert Einstein ve Erwin Schrödinger ile birlikte simetrik olmayan yerçekimi kuramları üzerinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Genç yaşında dünya fizikçileri arasında saygın konum kazanan Prof. Kurşunoğlu, 1965 yılında Miami Üniversitesin'deki Teorik Araştırmalar Merkezi'nin kurulmasında rol almış, 1992'de kapanmasına kadar bu merkezde bulunmuştur. Daha sonra araştırma kuruluşu Global Foundation’ın direktörü olmuştur.

Engin Arık
(
14 Ekim1948, İstanbul30 Kasım2007, Isparta) tanınmış bir Türknükleer fizikçi ve Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde profesördü.
Arık 1969'da İstanbul Üniversitesi'nden matematik ve fizik diploması aldıktan sonra, deneysel yüksek enerji fiziği alanında University of Pittsburgh'da 1971'de master (MSc) 1976'da doktor (PhD) ünvanı aldı. Doktora sonrası çalışmalarını University of London, Westfield College'da sürdürdü.
1979'da Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesi'ne girdi. 1983'de, Control Data Corporation'da iki yıl çalışmak üzere üniversiteyi bıraktı ve ardından Boğaziçi Üniversitesi'ne dönerek 1988'de profesör oldu.
Arık 1997 ve 2000 arasında, çeşitli uluslararası etkinliklerde Türkiye'yi temsil etti.[1]
İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) kuruluşunun ATLAS ve CAST çalışmalarının üyesiydi.[2]
Arık ayrıca, Türkiye'de çok önemli rezervleri bulunan toryum madeninin enerji sorununa temiz ve ekonomik bir çözüm olabileceği ve olması gerektiği yönündeki görüşleri ve çalışmalarıyla tanınıyordu.[3]


Prof. Erdal İnönü (d.
6 Haziran1926, Ankara – ö. 31 Ekim2007, Houston), Türk bilimadamı ve siyasetçi.
İsmet ve Mevhibe İnönü'nün oğlu olan Erdal İnönü, 1926 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da yaptı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Amerika'ya giden İnönü, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) yüksek lisans ve doktora yaptı. Yurda dönüşünde Ankara Üniversitesi'nde asistan olarak işe başlayan İnönü, 1964-1974 yılları arasında ODTÜ'de profesör unvanıyla görev yaptı. Bu üniversitede rektörlük de yaptıktan sonra 1974'te Boğaziçi Üniversitesi'ne geçti. 1983'te SODEP'in kurucu genel başkanı olarak siyasete atılıncaya dek bu üniversitede görev yaptı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde Bölüm Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite rektörlüğü gibi görevlerde bulundu.
Erdal İnönü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü'nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. 2004 yılında Wigner Madalyası'nı aldı. İnönü ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki bilimsel çalışmaları ile bilinir. Sosyalist enternasyonal üyesiydi ve tartışmalara organizasyon başkan yardımcısı olarak katılıyordu.



Ordal Demokan
(d.
13 Ocak1946 İstanbul- ö. 29 Ekim (2004 İstanbul). 1962 yılında TED Ankara Koleji'nden mezun olan Demokan, Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini sırasıyla 1966 ve 1967 yıllarında ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden aldı.1964-1967 yıllarında TÜBİTAK bursiyeri olan Demokan, 1967-1969 yılları arasında Fulbright ve Iowa Üniversitesi bursiyeri olarak çalışmalarına devam etti ve 1970 yılında Iowa Üniversitesi'nden Doktora derecesi aldı.


Erol Çerasi
İsrail'in İbrani ÜniversitesiHadassah Tıp Fakültesinde görevli Türk bilim adamı.
Erol Çerasi, pankreasadacıkbeta-hücresininhormonuinsülinin bireşiminin ve salgılanmasının mekanizmaları ve bu mekanizmalardaki bozuklukların tip-2 diyabetin gelişmesine katkıları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle bilimsel alanda Türkiye’nin en prestijli ödülü olarak nitelendirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) ‘2006 Yılı Bilim, Hizmet, Teşvik ve TÜBİTAK-TWAS (Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi) Ödülleri’nin (Tübitak Bilim Ödülleri) Sağlık Bilimleri alanında layık görüldü.

Gökhan Hotamışlıgil
, Türk doktor ve bilimadamı.

24 Haziran1962 yılında doğdu. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, 2003 yılında Harvard Üniversitesi'nden profesör unvanını aldı. Şişmanlık, tip 2 diyabet ve metabolik sendromun moleküler mekanizmaları üzerinde çalışan Hotamışlıgil, 2005 yılı itibarı ile Harvard Üniversitesi'nde görev yapıyor.
Hotamışlıgil, aynı zamanda TÜBA Asil Üyeliği ve Amerikan Obezite Vakfı Asil Üyeliği görevlerini de sürdürmektedir.
"http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6khan_Hotam%C4%B1%C5%9Fl%C4%B1gil"'dan alındı

Doç. Dr. Ahmet Erk (d. 1957, Ankara), ABD'de jinekolog ve meme cerrahı olarak çalışan Dr. Mehmet Erk'le ikizdir. Her ikisi de 1975 yılında Tarsus Amerikan Lisesi'nden mezun olmuşlardır. Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. Aynı üniversitede kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığını almıştır. Askerlik görevini Harp Akademisi'nde tamamladıktan sonra 2 yıl süre ile University of New York at Buffalo'da jinekolojik onkoloji üst ihtisasını takiben 5 yıl süre ile University of Texas Southwestern Medical Center'da üreme ve endokrinoloji bölümünde çalışmıştır. 1996 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nda kurucu öğretim üyesi görevinde bulunmuş ve aynı üniversitede doçent ünvanını almıştır.
Quo vadis?