Arama

Jim Morrison - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jim Morrison

Jim'in en büyük isteği birgün bi yazar olmaktı. Idol olarak kendisine Rimbaud , Keats ve Jack Kerouac gibi yazarları seçmişti.
Öğrenci olarak Jim tarih, bilim, filozofi, İngilizce ve sanat üzerine dersler aldı. Ancak derslerinde genelde problem yaşıyordu. Arkadaş edinme konusunda sorun yaşamamasına rağmen arkadaşları ile babasının amiral olması ve seyahat etmeleri sebebiyle fazlasıyla yakınlaşmıyordu.
Sinematografi üzerine üniversiteye giden Jim gerçektende bir film yaptı. Film azınlık bir kesim tarafından bir sanat şaheseri olarak adlandırılırken birçok profesör gördükleri en kötü film olduğunu belirtti. "Garip" aslında en doğru açıklama sayılırdı. Filmden çok kısa bir süre sonra eski bir sınıf arkadaşı olan Ray Manzarek ile karşılaştı ve Ray'in grubu olan 2 Screaming 'Ray Daniels' grubuna katıldı ve yazdığı lyricleri denedi. Çok kısa bir süre sonra Ray ve Jim yanlarına Robbie Krieger ve John Densmore'u alarak The Doors grubunu kurdu.
Aldous Huxley'in "The Doors Of Perspection" kitabından dolayı kendilerine The Doors ismini seçtiler ve grubun kurulmasından 6 ay sonra Los Angeles'ın en önemli Rock Kulübü olan 'Whiskey a Go Go'da sahne aldılar. Bu süre içinde Jim kendi kafasındaki şeyleri söylerken The Doors gittikçe daha çok sadık hayran kitlesi kazanmaktaydı.
Bir gece Electra Recod başkanı Jac Holzman ve yapımcı Paul Rothschild kulübe gelerek grupla 10.000$ karşılığında anlaşma imzaladı. 1967 yazında ilk albümleri "The Doors" yayınlandı ve piyasaya çıkmasıyla birlikte müthiş bir başarı yakaladı. Light My Fire albumun ilk single'ydı. Bir sonraki albümleri Strange Days , The Doors'un başarısını tastikledi. Ilk 10 da bulunan iki albümle, gazetelerin ön sayfalarında yer alan konser haberleri ve hit single'lar sayesinde Jim şiir, delilik ve tartışmaya açık konuşmaları ile farklı bir kahraman olma yolundaki amacına ulaşmıştı.
Sex, uyuşturucu, isyan, ölümden bahseden The Doors, Jim önderliğinde inanılmaz bir mith olma yolunda ilerliyordu. Amerikanın önde gelen bütün gençlik dergileri Jim'i kapağa koyuyor ve şu şekilde yakıştırmalarda bulunuyorlardı; The King of Acid Rock - Acid Rock'ın kralı, The King of Orgasmic Rock - Orgazm Rock'ın Kralı. The Lizard King artık her kızın rüyalarını süsleyen her erkeğin ise kendisine idol olarak seçtiği birisiydi.
The Doors üçüncü albümü olan Waiting For The Sun'ı piyasaya sürerken Jim gittikçe daha fazla uyuşturucu kullanmaya daha çok sarhoş gezmeye ve şişmanlamaya başlıyordu.
The Doors'un 2 Mart 1969'da Miami'de verdiği konser sonrasında Jim yarattığı imajın altında kalmış ve gittikçe daha fazla eyaletten dışlanmaya başlamıştı. Daha önceki 12 tutuklanması fazla etki yapmamışken son tutuklanması gittikçe üstünde yük olmaya başlıyordu.
Bir sonraki albümleri olan The Soft Parade 1969 yazında yayınlandığında ilk albümlerin başarısını yakalayamamıştı ama 1970 başında yayınlanan Morrison Hotel The Doors'un hala en iyi olduğunun kanıtıydı.
L.A. Woman isimli blues ağırlıklı albümleri sonrasında Jim sembolist şiir ve sürrealizmden etkilenip ilham almak üzere Paris'e gitti. Paris'te partneri Pamela ile buluşan Jim sonunda huzura bir banyo küvetinde 3 Haziran 1971 yılında kavuştu. Ölümü hakkında birçok spekülasyon yapıldıki hala canlı olduğuna dair söylentiler bulunmaktadır.
1978 yılında kalan The Doors üyeleri Ray Manzarek, Robbie Krieger ve John Densmore bir araya gelerek Jim'in şiirlerini An American Prayer isimli albümde bir araya getirdi. Bu albümde Jim kendi ölümünü gördüğünü şu cümleler ile açıklar:
Death makes angels of us all & gives us wings
Where we had shoulders smooth as raven's claws
No more money, no more fancy dress
This other Kingdom seems by far the best
until its other jaw reveals incest
& loose obedience to a vegetable law
I will not go
Prefer a Feast of Friends
To the Giant Family.
Jim 8 haziran 1971 tariginde Paris Pere-Lachaise mezarlığına gömüldü. Pere-Lachaise Paris'in en eski ve prestijli mezarlıklarından biridir. Oscar Wilde, Chopin gibi birçok ünlü bu mezarlıkta yatmaktadır.

Jim Morrison Kitapları (Eserleri)
  • The Lords and The New Creatures (1969). 1985 edition: ISBN 0-7119-0552-5
  • An American Prayer (1970) privately printed by Western Lithographers. (Unauthorized edition also published in 1983, Zeppelin Publishing Company, ISBN 0-915628-46-5. The authenticity of the unauthorized edition has been disputed.)
  • Wilderness The Lost Writings Of Jim Morrison (1988). 1990 edition: ISBN 0-14-011910-8
  • The American Night: The Writings of Jim Morrison (1990). 1991 edition: ISBN 0-670-83772-5

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!