Arama

Toplumsal Yapı - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Toplumsal Yapı
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sosyal yapı, aktörlerin ilişkilerinin kalıplaşmış haline verilen isimdir. Bu kavram sosyolojiye Talcott Parsons tarafından kazandırılmıştır. Temel vurgu, aktöre değil roledir.
Toplumsal yapı, toplumda organize olmuş ilişkiler bütünüdür. Toplumun bir çerçevesini oluşturur ve bu çerçeve birey doğmadan önce kültürle korunmuş ve ilişkiler sistematik bir şekilde örgütlenmiştir.
Toplumsal yapıyı oluşturan bileşenler, kültür, toplumsal sınıflar, statü, statüyle bağlaşık roller ve organik bütünlüğünün devam etmesi için gerekli olan kurumlardır (sağlık, eğitim, güvenlik vb.). Toplumsal yapının bileşenleri bireyin toplumsallaşma sürecine de yoğun etkide bulunur; bireyin hangi kültüre bağlı olduğu, sınıfsal konumu, kendisine miras kalan edinilmiş statüsü, zamanla sahip olduğu kazanılmış statüleri, buna bağlı rolleri onun karakter ve kimliğinin oluşmasında birinci dereceden etkilidir. Böylece toplumsal yapı geçmişin mirasını bugüne taşımakla kalmaz, mirasın bugündeki hayat damarlarıdır ve gelecekte nasıl bir ilişkiler bütünü yaşayacağımızın da belirleyicisidir.
İnsanlar temelde çok farklı kimliklere sahip olmalarına rağmen, biyolojik türeyişi nedeniyle çekirdek aile, kan bağı ve hısımlığa dayanan temel sosyal birime, aileye sahiptir.
Bireyin ortak değerlere sahip insanlarla yaşamak yerine, kan bağı olan insanların bir arada yaşaması çoğu zaman çatışmalara yol açmaktadır. Aile bireylerinin uzlaşma içinde yaşaması, bireysel kimliğe ve aile olgusuna ilişkin doğru eğitim almalarına bağlıdır.
Ancak bireyin aile dışı diğer bireylerle sağlıklı ilişki kurmasının temeli, muhatabının sosyal yapısı konusunda sağlıklı bilgiye sahip olmasına bağlıdır. Çok dilin konuşulduğu, biri birinden çok farklı inanç gruplarının yaşadığı bir ülkede, olumsuz ön yargıların oluşmaması için toplumun sosyal mozaiği konusunda bireyin objektif bilgi edinmesi, aynı coğrafyayı paylaştığı, ortak dili konuştuğu insanlarla ilgili yanlış bir bilgiye, ön yargıya sahip olmasını engeller. Birey böyle bir altyapıya sahip değilse iletişim yerine çatışmalarla karşılaşacaktır.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!