Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2009       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
NASIL HİSSEDİYORLAR?
Bu konuda da bilimsel veriler yok denecek kadar az ama mantıki deliller yeterince fazladır. Hayvanların gelişmiş duyu organları ve algılama yetenekleri sanırım en önemli delillerdendir. Ben yazımda bu yeteneklere değineceğim; hayvanların depremi hissedip hissedemeyeceğine artık siz karar verin.

Yaban ortamında yaşayan bir canlı, hayatta kalabilmek için acımasız çevre şartlarına ve doğa olaylarına karşı birtakım savunma mekanizmalarına sahip olmalıdır. İlkel insan dahi, tehlike dolu çevresiyle mücadele edebilmek için çok daha gelişmiş tepkilere sahip olmak zorundaydı. Belki de bunların içersinde depremi hissetmek de vardı. Ancak yaşamın kolaylaşması, tabiattan gelen tehlikelerin azalması nedeniyle, insanlardaki bu tür mekanizmalar önemini kaybetti ve çoğu kayboldu.

Bu durumu, her konuda insana benzetmeye çalıştığımız evcil hayvanlarımızda da gözleyebiliriz. Evcil köpeği, atası olan vahşi kurt ile mukayese ettiğimizde, yaban ortamı için önemli oîan birçok yeteneğin köpekte kaybolduğuna değinmiştim. Buna rağmen, insanoğlunun henüz çözemediği duyusal ve algısal yetenekleri sayesinde depremin köpek tarafından algılanması pek zor olmasa gerek.

Çok uzak mesafelerden dahi koku alabilme yeteneğinde olan köpeğin, deprem sırasında veya deprem olmadan evvel toprak altında oluşan birtakım hareketler sırasında ortaya çıkan gaz veya benzeri kokuları duyması zor görünmüyor. Atalarından gelen deneyimler sayesinde, köpek böyle bir koku duyduğunda arkasından tehlike geldiğine iyice şartlanmış olabilir.

Köpeklerin 20.000–80.000 titreşim/saniye olan sesleri rahatça duyabildiğini biliyoruz; o halde, yeraltındaki titreşimler henüz insanları sarsacak boyutlara ulaşmadan, köpekler tarafından duyuluyorsa, pek şaşmamak gerekir. Özellikle esas sarsıcı dalgalar oluşmadan önce yayıldığı bilinen P dalgalarım insanların hissetmesi mümkün değil ama köpeklerin hissetmesi son derece normal değil mi?

İnsanoğlunun bir türlü çözemediği bir konu da köpeklerin algısal yetenekleridir. Bu yetenekleri, rakamsal olarak belirtmek mümkün olmasa da telepati benzeri algılama yeteneklerinin müthiş olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun için biraz gözlemci olmak yetecektir.

Birçok hayvan sahibi değişik türden bu yeteneklere şahit olmuştur. Örneğin bazı bayan hayvan sahipleri, kocalarının eve geleceğini köpekleri sayesinde yarım saat Önceden haber alabildiklerini ifade etmiştir. Bu durumda köpek heyecanlanmakta ve pencereye çıkıp, evin beyinin yolunu gözlemektedir. Kocası eve değişik saatlerde geldiği halde, köpeğin bunu önceden nasıl anladığını açıklamak kolay değildir ama bu durum, köpeğin algısal yeteneğinin ne kadar güçlü olduğunu göstermeye yeterlidir. Bu yarım saatlik araba mesafesi en azından 20–30 km demektir. Köpeğin, bu araç kalabalığında, araç içersinde oturan bir insanı, beş duyudan ziyade hisleriyle algılaması daha kuvvetle muhtemel görünüyor.

ITÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Ve Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bu Konuda Çalışmaları Olan Bir Bilim Adamı. Kendisinin Temmuz 2000'de Yaptığı Açıklama Söyle:

Böcek ve hayvan davranışları (1 saat - 3 gün öncesi)
At, eşek, inek: iplerini koparırlar. Ahir kapılarından dışarı çıkmak isterler. Tepelere doğru koşarlar.
Tavsan ve fare: Binaların üst katlarına kaçışırlar. Direklere tırmanırlar. Yere inmek istemezler.
Domuzlar: Hızla yukarıya doğru koşarlar. Toprağı delicesine eselerler.
Kediler: Kutu ya da çöp bidonu içine atlarlar. Top gibi sıkışıp, şiddetle titrerler.
Köpekler: Korku dolu hiç durmadan havlarlar.
Balıklar: Göl ya da deniz tabanının ısınması sonucu yüzeye yakin yüzerler. Yılan balıkları ortadan kaybolur.
Ölü balık: Balıklar nedensiz bir şekilde ölür ve karaya vururlar.
Ördek, kaz, kuğu: Göle girmek istemezler. Göldekiler ölebilir.
İpek Böcekleri: Arka arkaya dizilirler.
Yengeç: Plajda yengeçler dolaşır.
Martılar: Gruplar halinde karaya doğru uçarlar. Karada gürültülü bir şekilde bağırarak çembersel olarak uçarlar.
Büyükbaş hayvanlar: 3–4 gün önce elektromagnetik ısınlardan etkilenmeye başlarlar.
Karıncalar: Deprem öncesi hayvan davranışlarında belki de en önemlisi "Karıncalardır". Eğer eviniz 3. katin üstünde ise ve dairenizde karınca sayısında büyük bir artış oluşmuşsa, onların davranışlarını izlemek akıllıca olabilir;
a) Yuvalarını terk ederler,
b) Yürüyüşlerinde değişiklik olur (ateş üstünde gibi yürürler)
c)Zincir oluştururlar
d)Küme küme toplanırlar
e)Kümelerde kendiliğinden ölüm sayısının artması magnitude'un büyüyeceği anlamına gelir.



Cevat Kulaksız

Son düzenleyen nötrino; 29 Kasım 2015 10:18 Sebep: Kırık görsel / Tamamlanmamış içerik!
Quo vadis?