Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Nisan 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
soruya çok benzer bir soru ve cevabı aşağıda mevcuttur

100 g suda 20°C de 204 g; 60°C de 287 g şeker çözülebilir.
(a) 20°C de 25 g suya 75 g şeker eklense kaç g çözelti oluşur?
(b) 20°C de 400 g %25 lik şeker çözeltisini doygun hale getirmek için daha kaç g şeker gerekir?
(c) 60°C de 200 g su ile hazırlanan doymuş şeker çözeltisi 20°C ye dek soğutulsa kaç g şeker çöker?
Çözüm

(a) 20°C de 100 g su 204 g şeker çözerse, 25 g su, 51 g şeker çözer. Çözelti miktarı = 25 g + 51 g çözünen şeker = 76 g olur.
Çöken şeker kütlesi = 75 – 51 = 24 g. Çözelti, katı şeker içediği için doymuştur.
25
(b) 400 g çözeltide, 400 x --------------- = 100 g şeker, 300 g su vardır.
100
20°C de 300 g suyun çözebileceği şeker miktarı;

204 g şeker
300 g su x ----------------------------- = 612 g şeker çözünebilir.
100 g su
Bunun 100 gramı var. Gereken şeker = 612 – 100 = 512 g
(c) 60°C de 200 g su

287 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 574 g şeker çözebilir.
100 g su

20°C de 200 g su
204 g şeker
200 g su x ------------------------------ = 408 g şeker çözebilir.
100 g su

Aradaki fark (574 – 408 = 166 g şeker), çökecektir.
Quo vadis?