Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mexico
Meksika'nın başkenti olan Mek­siko, batı yarıküresinin en eski ve en büyük kentlerinden biridir. Kent, Güney Meksika' nın iç kesiminde, eski Aztek başkenti Tenoçtitlan'ın yerinde kurulmuştur. Deniz düzeyin­den 2.240 metre yüksekte olduğu için iklimi serin ve kurudur. Ülkenin sanayi merkezi olan Meksiko'daki başlıca sanayi dalları inşa­at, demir-çelik, kimya, plastik, çimento ve dokumadır. Turizm de önemli bir gelir kayna­ğıdır. Meksiko aynı zamanda bir bankacılık ve sigortacılık merkezidir.
Aztekler'in eski tören alanında yapılan ve günümüzde Zócalo adıyla anılan alan kentin merkezindedir. Aztek krallık sarayının yerin­de kurulmuş olan Ulusal Saray ve Belediye Binası'nı, geniş bir cadde olan Reform Bulva­rı birkaç kilometre uzaktaki Chapultepec Şatosu'na (Ulusal Tarih Müzesi) bağlar. Ken­ti boydan boya geçen Reform Bulvarı, güzel ağaçları ve bakımlı çiçekleriyle dünyanın en güzel caddelerinden biridir. Bulvar boyunca zarif, eski yapılarla modern apartmanlar yan yana yer alır.

Aztekler eski Tenoçtitlan kentini 13. yüz­yılda Texcoco Gölü'ndeki bir adanın üzerinde kurmuştu (bak. Aztekler). Gölü doldurarak genişlettikleri adanın üzerinde büyük taş sa­raylar ve tapınaklar yaptılar. Oturanların toplumsal konumlarına göre bölümlere ayrılmış olan kenti, gölün üzerine yapılmış dört toprak dolgu yol karaya bağlıyordu. Kentin içme suyu, sukemerleriyle getiriliyordu. Orta Meksika'nın büyük bölümünün Aztek İmparatorluğu'na bağlı olduğu dönemde Tenoçtit­lan büyük ve güçlü bir kentti. İspanyollar geldiği zaman kentte 500 bin kişi yaşıyordu. Hernán Cortés önderliğindeki 600 kadar İs­panyol 1519'da Tenoçtitlan'a geldi. Aztekler' in şiddetli direnişini kırarak kenti ele geçirdi ve yakıp yıktı. İspan­yollar yeniden kurdukları kente Meksiko adını verdiler.
Ad:  Meksiko (Mexico City)2.jpg
Gösterim: 380
Boyut:  93.2 KB
Meksiko, 20. yüzyılın ortalarında dünyanın en hızlı büyüyen kentlerinden biri oldu. 1943-53 arasında neredeyse iki kat büyüdü. II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'dan gelen çok sayıda göçmen Meksiko'ya sığındı. İş bulmak amacıyla birçok kişi kırsal alanlardan sanayileşmekte olan kente göçtü. Bu hızlı büyüme 1970'lerde ve 1980'lerde de sürdü. Konut sorunu, çevre kirliliği, toplumsal geri­lim gibi birçok sorun ortaya çıktı. Yoksul halk çoğunlukla kuzeydeki gecekondu mahallele­rinde yaşar. Kentin jeolojik konumundan do­layı deprem olasılığı yüksektir. 1985'te kenti sarsan ve Richter ölçeğine göre 8.1 şiddetinde olan deprem en az 20 bin kişinin ölümüne yol açtı.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 23 Aralık 2016 02:08
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!