Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
04:08, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Menü
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Salı, 08 Temmuz 2025 - 04:08
Arama
MaviKaranlık Forum
Meşe (Quercus)
-
Tek Mesaj #2
ThinkerBeLL
VIP
VIP Üye
27 Nisan 2009
Mesaj
#2
VIP
VIP Üye
Meşe (Quercus)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Fagales
Familya: Fagaceae - Kayıngiller
Cins:
Quercus
Kestane ve kayın ağaçlarıyla aynı familyada yer alan meşeler kuzey yarıkürede yaygın değerli kereste ağaçlarıdır. Kayıngiller familyasının Quercus cinsini oluşturan bu ağaçların 450'yi aşkın türü vardır. Türkiye'de de kendiliğinden yetişen 18 kadar meşe türü saf halde ya da başka ağaçlarla karışık olarak geniş orman alanları oluşturur. Ülkemizin en yaygın türleri arasında yer alan saplı meşe (Quercus robur) yamaçlarda ve dere yataklarında küçük gruplar halinde ya da tek tek bulunur, buna karşılık sapsız meşe (Quercus petraea) çoğunlukla saf ormanlar oluşturur.
Önemli bir kereste kaynağı olan kasnak meşesi (Quercus vulcanica) Türkiye'ye özgü bir türdür, yani dünyada başka hiçbir yerde yetişmez. Başlıca yayılış alanı Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, İsparta ve Eğridir yöreleridir; bu ormanlara yerel olarak "kasnak ormanı" denir. Ayrıca, en geniş yayılışını Batı, Güney ve Güneydoğu Anadolu'da gösteren mazı meşesi (Quercus infectoria), en çok Marmara ve Ege bölgelerinde yetişen tüylü meşe (Quercus pubescens), Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu dışında hemen her yere dağılmış Türk meşesi (Quercus cerris), Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde bol, Karadeniz Bölgesi'nde çok seyrek olarak bulunan kermes meşesi (Quercus coccifera) ülkemizdeki öbür önemli meşe türleridir.
Meşeler bir bölümü yaz kış yeşil kalabilen, bazısı ise kışın yapraklarını döken ağaçlardır. Yaprakları genellikle oval biçimli, kenarları loplu ya da dişlidir. Çoğunlukla yapraklarla birlikte açan erkek ve dişi çiçekler aynı ağaç üzerinde bulunur. Erkek çiçekler tırtıl denen sarkık başaklarda toplanmıştır. Bu başaklarda üretilen çiçektozlarını rüzgâr dişi çiçeklere taşıyarak döllenmelerini sağlar. Döllenme sonucunda dişi çiçekler meyveye döner. Meşe meyvelerine "palamut" adı verilir. Her palamut dışı pullarla kaplı minik çanakların (kadeh) içinde bulunur. Meşelerin gençken pürüzsüz yapılı, düz gövde kabuğu yaşlandıkça kalınlaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır.
Uygun koşullarda yaklaşık 2.000 yıl kadar yaşadığı söylenen meşeler eskiçağlarda kutsal sayılırdı. Romalılar döneminde ise odunu çok değerliydi ve özellikle gemi yapılırdı. Günümüzde de önemli bir kereste kaynağı olan meşe ağaçlarının sert ve sağlam odunları mobilya, tarım aletleri, parke ve fıçı yapımında kullanılır. Bu ağaçların yalnızca odunundan değil, başka organlarından da yararlanılır. Örneğin, meyveleri hayvanlara yedirilir, dallarından mangal kömürü hazırlanır. Ayrıca, bol tanen içeren gövde kabukları, meyve çanakları ve bazı türlerin (özellikle mazı meşesinin) mazıları deri sepilemekte kullanılır ve tanen kaynağı olarak değerlendirilir. Akdeniz'e özgü bir meşe türü olan mantar meşesinin dış kabuklarından ise mantar elde edilir.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Cevapla
Kapat
Saat: 04:08
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Young deneyi
studentin
-
13:03
Fizik
Ã…Âu Anki Halini Smiley ile Göster
Dilhun
-
01:54
Forum Oyunları
Ã…Âu Anda DinlediÄŸiniz Ã…Âarkı
Dilhun
-
01:51
Forum Oyunları
Bu İsmin Sahibi Kim?
Dilhun
-
00:02
Forum Oyunları
Kendinizi Nasıl Hissediyorsunuz?
Dilhun
-
23:46
Forum Oyunları