Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Trablus (Trablusgarp)
Ad:  trablus.jpg
Gösterim: 515
Boyut:  55.5 KB
Ülke: Libya
Yüzölçümü:400 km²
Nüfus:1,682,000
Rakım:81 metre
Trablus (Arapça طرابلس = Trablus) ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Trablusgarp, Kuzey Afrika'daki Libya'nın baş­kenti ve en büyük kentidir. Doğu Akdeniz kıyısında, bugünkü Lübnan topraklarında yer alan ve gene Fenikelilerce kurulan başka bir tarihsel kent de aynı adı taşır. Osmanlılar. Latince Tripolis, Arapça Tarabulus adlarıyla bilinen bu iki kenti de 16. yüzyılda ele geçirmiş ve Libya'dakine Trablusgarp (Batı Trablus), Lübnan'dakine ise Trablusşam (Doğu Trablus) adını vermiş­lerdi.
Libya'nın başkenti, en önemli limanı ve en büyük yerleşim merkezi olan Trablus İÖ 7. yüzyılda Fenikelilerce kuruldu. Daha sonra Kartaca, Roma, Vandal ve Bizans egemenli­ğine girdi. 643'te Müslüman Arapların eline geçen Trablus 1510'da İspanyol istilasına uğ­radı. 1551'de Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi ve Trablusgarp eyaletinin merkezi oldu. 1911'de başlayan İtalyan yöne­timi 1943'te yerini İngiliz egemenliğine bırak­tı. 1951'de ise Libya'yla birlikte Trablus da bağımsızlığına kavuştu.

Trablus'un doğu ve güney kesimlerinde modern beyaz yapılar; hurma, zakkum ağaç­larıyla ve çiçeklerle süslenmiş caddeler yer alır. Batısı ise dolambaçlı ve kemerli sokakla­rı, işlek pazarları, dükkânları ve güzel camileriyle eski bir Arap kenti görünümündedir.

Kentin en önemli yapılarından biri olan Gurgi Camisi (1883) eski kentte bir Roma zafer takının yanındadır. İS 163'te Marcus Aurelius onuruna yapılan bu zafer takı eski­den kentin başlıca giriş kapısıydı. Trablus'un önemi 1911-43 arasındaki İtalyan egemenliği döneminde modern kesimiyle birlikte yapıl­mış olan limanından kaynaklanır. Libya'nın petrolü de kapsayan dış ticaretinin büyük bir bölümü Trablus'tan yapılır. Trablus zeytin, sebze, turunçgiller, tütün ve tahıl yetiştirilen verimli bir vahanın ticaret merkezidir. Balık­çılığın yanı sıra halıcılık ve deri tabaklama kentteki önemli sanayi kollarıdır. Kentin 34 km güneyinde uluslararası bir havalimanı bulunur.

Kardeş Şehirler
  • 22px Flag of Algeriasvg Cezayir, Cezayir
  • 22px Flag of Serbiasvg Belgrad, Sırbistan
  • 22px Flag of Brazilsvg Belo Horizonte, Brezilya 2003
  • 22px Flag of Spainsvg Madrid, İspanya
  • 20px Flag of Bosnia and Herzegovinasvg Saraybosna, Bosna-Hersek 1976
MsXLabs.org & Temel Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 9 Temmuz 2016 13:35
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!