Arama

Türk Boyları - Tatarlar - Tek Mesaj #5

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #5
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tatarlar
MsXLabs.org & Temel Britannica

Tatarlar, 12. ve 13. yüzyıllarda, kendileri gibi başka göçebe topluluklarla birlikte, ana­yurtları olan Orta Asya'dan batıya göç ederek Avrupa'nın içlerine kadar yayıldılar. Birçok bölgeyi yalnızca istila etmekle kalmayıp Fin­landiya, Polonya ve Avusturya'ya kadar uza­narak buralara yerleştiler. Bu bölgelerden başka günümüzde Romanya'da, Bulgaristan' da, Türkiye'de, SSCB'de ise Kırım'da, Urallar'ın batısında ve Volga Irmağı boylarında Tatar asıllı topluluklar yaşamaktadır. Çok eski zamanlardan beri Asya bozkırlarında ve çöllerinde yaşayan kabilelerle Moğol ve Türk göçebe halkları Tatar olarak anılır. 13.-15. yüzyıllarda Moğol İmparatorluğu içindeki Kı­rım, Sibirya ve Kazan halkları da Tatar olarak adlandırılmıştır.
İskelet kalıntıları üzerinde yapılan çalışma­lardan, ilk Tatarlar'ın gerçek Moğol olmadığı, Moğol-Kafkas karışımı bir beyaz ırk olduğu anlaşılmıştır. Bir Türk dili konuşan bu ilk topluluklar gittikleri yerlere yalnızca dillerini değil, İslam dinini de götürdüler. Moğol İmparatorluğu'na bağlı ünlü Altınordu Devleti'nin bir kolunu Tatarlar oluşturuyor­du. Bu devlet 13. yüzyıldan başlayarak uzak bölgelere seferler düzenledi, birçok yeri fethetti. Asya'nın batısında yaklaşık 250 yıl boyunca egemenliğini sürdüren Altın­ordu Devleti Avrupa için sürekli bir tehlike oluşturdu.
13. yüzyılda Litvanya (bugün SSCB'ye bağ­lı) Tatarlar'ı sınırlan içine kabul eden ilk Avrupa ülkesi oldu. Hükümet, ordudaki hiz­metlerine karşılık Tatarlar'a belirli ayrıcalıklar tanıdı ve toprak verdi. Polonya'da kahramanlıklarıyla ünlü askerlerin çoğu Tatar'dı. Müslüman olan Tatarlar, genellikle yaşadıkları ülkenin dilini benimsemekle birlikte din­lerini korudular. En büyük Tatar topluluğu, 5 milyon dolayındaki nüfusuyla SSCB'de yaşar ve bir Türk dili konuşur.


Ayrıca bakınız:

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!