Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
20:46, 1 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Cuma, 30 Ocak 2026 - 20:47
Arama
MaviKaranlık Forum
Medya Haber
-
Tek Mesaj #136
GusinapsE
Ziyaretçi
20 Haziran 2006
Ziyaretçi
ÖSS'de yanlış yanıt tartışması
Final Dergisi Kimya ve Fizik bölümü başkanları, Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yer alan kimya ve fizik dalındaki 2 sorunun cevaplarının, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yanlış verildiğini öne sürdü.
Final Dergisi Kimya Bölüm Başkanı Refik Koçak, yaptığı yazılı açıklamada, “ÖSS’de Fen Bilimleri-2 Testi’nin (Fen-2) 15. sorusunun (kimya sorusu) cevabının ÖSYM’ce yanlış verildiği kanaatindeyiz” dedi.
Refik Koçak, şunları kaydetti:
“Sorudaki; ‘I. X2Y2 bileşiğinin oluşum entalpisi 400 kkal/mol’dür’ yargısı doğru kabul edilerek doğru cevabın C seçeneği, ‘I ve II’ olduğu açıklandı. Oysa bu yargının doğru olması için ‘oluşumentalpisi -400 kkal/mol’dür’ şeklinde olmalıydı. Bu durumda doğru cevabın A (Yalnız II) seçeneği olması gerekir. ÖSYM’nin 1994 ÖYS kimya sorularında oluşum entalpisini, tepkime ekzotermik ise negatif aldığını görmekteyiz.”
Final Dergisi Fizik Bölüm Başkanı Abdülkadir Börklü de Fen-2 testinin fizik dalındaki 12. sorusunun cevabının ÖSYM tarafından yanlış verildiği kanaatinde olduğunu kaydetti.
Börklü, “Sorunun cevabı ‘Yalnız II’ yani B seçeneği olarak verilmiştir. Bize göre I. yargı da (K nin elektromotor kuvveti M ninkinden büyüktür) doğrudur. Dolayısıyla doğru cevap, C seçeneği yani’I ve II’dir” dedi
.
Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ve müfredat yenileme çalışmalarının da tüm okul kademelerine yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
TÜSİAD tarafından hazırlatılan 'Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar' raporunun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen seminerde konuşan Sabancı, Türk eğitim sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Rapora göre, Türkiye insan sermayesinin geliştirilmesi bakımından dünyadaki diğer ülkelere oranla yetersiz kalıyor.
Sabancı, ''yatırım oranının artırılması ve verimlilik artışı ile insan sermayesi arasındaki bağın güçlendirilmesi durumunda Türkiye'nin 2006-2020 döneminde potansiyel büyüme oranı yıllık ortalamada yüzde 7'ye kadar ulaşabilecektir. Başka bir deyişle, kişi başına gelir düzeyimizin 2020 yılına kadar iki katından daha fazla artarak 10 bin dolara yaklaşması olanağı bulunmaktadır'' diye konuştu.
TÜSİAD'a göre eğitim sisteminde yapılması gereken reformlar şöyle:
*Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve altı yaş için zorunlu kılınması konusunda kapsamlı bir idari, hukuki, mali ve teknik reformlar yapılmalı
*Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılmalı
*Müfredat yenileme çalışmaları tüm okul kademelerine yaygınlaştırılmalı
*Yüksek öğretim sisteminde çeşitliliği vurgulayan, adem-i merkeziyetçi, kurumların yaratıcılığını ve kimliklerini ön plana çıkaran, üniversitelerin birbirleriyle rekabet edebilmelerine fırsat tanıyan bir sistem tasarlanmalı
Okullaşma oranı
Sabancı, okullaşma oranları bakımından kızlar ile erkekler arasındaki farklılığa dikkat çekti ve bu konuda özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin çalışmalarının kesintisiz şekilde sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.
TÜSİAD Başkanı eğiticilerin eğitimi için daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Kapat
Saat: 20:47
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.