Arama

Köşe Yazısı ve Makaleler - Tek Mesaj #122

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
20 Haziran 2006       Mesaj #122
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
k guclu
ÖSS, Gürüz ve karneler

Milyonlarca gencin ve milyonlarca ailenin kâbusu haline gelen ÖSS dün gerçekleşti. İki aşamalı ÖSS, ilk kez uygulandığı için sürprizler vardı. Özellikle bilgiye dayalı ikinci bölüm soruları, adayları çok zorladı. Eski mezunların pek çoğu tam anlamıyla şoke oldu.
Her yıl olduğu gibi, yine çok sayıda tartışmalı soru var. Hemen her kafadan bir ses çıkıyor. İptal olur mu? Olursa kaç soru iptal edilir ve bu durum adayları nasıl etkiler?
İşte bu soruların cevabını, bu konudaki en yetkin isim ve karar verici olan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'dan aldık.
Prof. Yarımağan'a göre, iptali gerektiren bir durum yok. Belki bir Kimya sorusu. O kadar. Ama ona da incelendikten sonra karar verilecekmiş.
Peki onca gürültü niye kopuyor? Bu konuda, testlerle yatıp testlerle kalkanları sorumlu tutuyor. Öğrencilerin kafasını karıştıran onlar diyor.
ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan'nın bu konudaki değerlendirmesi şöyle:
"Her soru birkaç kez gözden geçiyor. Her defasında farklı uzmanlar inceliyor. Ama yine de gözden kaçan bir şeyler olabilir. Daha önce de iptaller olmadı mı? Oldu. Ama bilimsel yanlışlar ve hatadan çok, algılamada ortaya çıkan eksiklerden kaynaklandı. Bu yılki sorularda şu an için iptali gerektiren bir yanlışlık görülmüyor. Ama her uyarıyı dikkate alıyoruz. Tartışmalı tüm sorular uzmanlar tarafından yeniden incelenecek ve duruma göre gereken yapılacak..."

Gürüz bir âlem!
Önce akşam Habertürk'te Melih Meriç'in konuğuyduk. Basın Kulübü'nde biz gazetecilerin karşısında YÖK eski başkanı Kemal Gürüz vardı.
Gürüz'ü 20 yıldır tanırım. Daha doğrusu tanıdığımı sanırdım. Ama programda gördüm ki, onu tanımak için daha bir 20 yılın geçmesi gerekiyor.
Hele hele Cumhurbaşkanı Sezer ile ilgili anlattıkları, beni şoke etmeye yetti de arttı.
YÖK başkanıyken, Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmemesi için kampanya yapmış. "Onu o koltukta görmemek için elimden geleni yaptım ama yine de seçildi. Çok çalıştım ama olmadı" diyor.
Bir YÖK başkanı nasıl böyle açıktan açığa cumhurbaşkanlığı seçiminde taraf olabilir ki? Hadi oldu, bunu canlı yayında göğsünü gere gere nasıl anlatabilir ki? Şimdi Gürüz'ün bu ifşaatlarını dinledikten sonra, Sezer'in Gürüz'e, YÖK'e ve üniversitelere karşı neden bu kadar mesafeli olduğu çok daha net anlaşılabiliyor.
Fener Rum Patriği Bartholomeos ile yaptığı Ruhban Okulu pazarlığı da ilginçti. "İstanbul Üniversitesi'ne bağlanması konusunda anlaşmıştık. Demirel gidince o işte ortada kaldı." Yani Sezer bozdu demeye getirdi.
Gürüz bu, her şeyi der. YÖK'ü eleştirdim diye beni defalarca mahkemeye verdi. Ama dün kendisi başta Çankaya, hükümet, YÖK, ÖSYM, siyasi partiler, önüne kim çıkarsa verdi veriştirdi. Hem de ne eleştiri!
At gözlüklerini çıkardı sanmıştım. Ama sanki değişen hiçbir şey yok. Oysa dünyanın en sevimli insanlarından biri. Bir de şu takıntıları olmasa!..
Oyunu da CHP'ye verecekmiş. Hayırlı olsun...

Hoş geldin tatil!
Okullar kapanalı haftalar oldu. Ama resmi kapanış dün gerçekleşti. Bakanlık aklınca karneleri dün vererek yasal süreyi doldurdu. Oysa okullarda mayıs sonundan itibaren ders yapılmadığını sağır sultan bile duydu.
Öğrencilere yaz tatili boyunca bol bol kitap okumalarını öneriyoruz. Özellikle de OKS ve ÖSS gibi giriş sınavına girecek olanlar, kitap, gazete, dergi ne bulurlarsa okusunlar. Bol bol da bulmaca çözsünler. Sınavlar için iyi egzersiz oluyor.
Velilere gelince, kötü karnelere hiç kızmayın. Bu bir anlamda sizin de karneniz. Yıl boyunca ne ektiyseniz, onu biçtiniz...
Özetin özeti: Ağustosta not yükseltme sınavına girecek olanlar, birkaç hafta dinlendikten sonra yeniden dersbaşı yapsınlar. Yoksa telafisi güç olur...