Arama

Şemsettin Günaltay - Tek Mesaj #2

Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
2 Mayıs 2009       Mesaj #2
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Şemsettin Günaltay
Vikipedi, özgür ansiklopedi


200px SemsettingC3BCnaltay

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

Görevde kalış süresi

16 Ocak 1949 – 22 Mayıs 1950
Önce gelen Hasan Saka
Sonra gelen Adnan Menderes
Doğum 1883 Erzincan, Osmanlı Devleti
Ölüm 19 Ekim 1961 İstanbul, Türkiye
Siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi (1935)

Şemsettin Günaltay
(d. 1883, Kemaliye – ö. 19 Ekim 1961, İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti'nin 18. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.
Şemsettin Günaltay, Lozan Üniversitesi Doğa Bilimleri bölümünden mezun oldu. Yurda dönünce çeşitli liselerde müdürlük yaptı ve bu sırada tanıştığı Ziya Gökalp’in etkisiyle Türk tarihini araştırmaya başladı. 1914’te Darülfünun’daki ıslahat çalışmaları sırasında Edebiyat Fakültesi Türk tarihi ve İslam kavimleri tarihi profesörü, daha sonra da İlahiyat Fakültesi dekanı oldu. 1914-1918 yılları arasında Osmanlı Meclis-i Mebusanı Ertuğrul Sancağı’ndan Bilecik mebusu seçilerek Meclis-i Mebusan’a girdi ve Meclis dağılana kadar bu görevde kaldı.
Bir süre İstanbul Belediye Meclisi’nde üyelik ve başkan vekilliği de yapan Günaltay, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nde görev aldı. II.(ara seçim), III., IV., V., VI. ve VII. Dönem Sivas, IX. Erzurum milletvekilliği yapan Şemsettin Günaltay, 1949’da Hasan Saka’nın istifası üzerine başbakanlığa getirilmiş ve Demokrat Parti iktidarına kadar bu görevini sürdürmüştü. CHP İstanbul il başkanlığı ve Kurucu Meclis üyeliği de yapan Günaltay, 1961’de İstanbul senatörü seçildi, ancak göreve başlayamadan öldü. 1941’den ölümüne dek Türk Tarih Kurumu’nun başkanlığını yapmıştır.
Şemsettin Günaltay, 19 Ekim 1961’de Ortaköy Şifa Yurdu’nda prostat kanserinden öldü. Cenazesi İstanbul Üniversitesi’nde yapılan bir törenden sonra vasiyeti üzerine Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı’nda kızının yanında toprağa verildi.
Laikliğe karşı işlenen suçları düzenleyen Ceza Kanunu'nun 163. maddesinin düzenlemesini, Dp'nin Günaltay'ı dini kimliğinden ve kitaplarından dolayı ve paradan Atatürk'ün resmini CHP çıkartarak İsmet İnönü'nün resmini koyduklarından CHP yi ve kendisini Atatürk karşıtlığı ve irticanın odağı olduğu yönünde DP 'nin suçlamaları üzerine Şemsettin Günaltay döneminde çıkarılmıştır.

Eserleri

  • Zulmetten Nura (1913)
  • Hurafattan Hakikata (1914)
  • İslam Dini Tarihi
  • Maziden Atiye (1920)
  • Fennin En Son Keşfiyâtından (1910)
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....