Mehmed Bey, tam adı ŞEMSEDDIN MEHMED BEY
(ö. 1277)
Karamanlı beyi. İlhanlılara karşı mücadele ederek Anadolu’nun siyasal birliğini sağlamaya çalışmıştır.
Karamanlıların kurucusu Kerimüddin Karaman Bey’in oğluydu. Babasının 1261’de ölmesinden sonra, Anadolu Selçuklu sultanı IV. Kılıç Arslan tarafından kardeşleri Mahmud, Kasım ve Halil beylerle birlikte, Konya’nın batısındaki Gevele Kalesi’ne kapatıldı. Aynı yıl serbest bırakıldı ve beyliğin başına geçti.
III. Keyhusrev’in 1266’da Anadolu Selçuklu tahtına çıkmasından sonra Anadolu Selçuklularına karşı Hatıroğullarıyla birleşti. Bu sırada Hatıroğlu Şerefeddin Mesud Bey Anadolu’daki İlhanlı baskısına karşı Memlûk sultanı I. Baybars’tan yardım istedi. Ama Baybars henüz Anadolu’ya girmeden Mesud Bey yenilgiye uğradı. Mehmed Bey ise İlhanlılara karşı mücadeleyi sürdürerek Göksu Geçidinde Anadolu Selçuklu-İlhanlı ordusunu yendi (1276) ve Konya’ya giden ticaret yolunu denetim altına aldı.
1277’de Kayseri’ye giren Baybars’ın Anadolu’dan çekilmesinin ardından Menteşeoğullan ve Eşrefoğullarıyla birleşti. Konya’yı işgal ederek II. Keykâvus’un oğlu Alaeddin Siyavuş’u (Cimri) Anadolu Selçuklu sultanı, kendisini de onun veziri ilan etti .
Bu arada topladığı bir divanda Türkçeden başka dil kullanılamayacağı kararını aldırdı ve önemli devlet görevlerine kendi adamlarını yerleştirdi. Siyavuş’un durumunu güçlendirmek için IV. Kılıç Arslan’m kızıyla evlenme girişiminde bulundu. Karahisar kuşatmasından dönüşte Başkadı Siraceddin’in kışkırttığı Konya halkı kale kapılarını kapayınca Ermenek’e çekilmek zorunda kaldı. Bir süre sonra İlhanlı ordusu Konya’ ya girerek Siyavuş yanlılarını kentten çıkardı. Bu sırada Siyavuş’u Ermenek kalelerinden Enderuna gönderen Mehmed Bey, İlhanlılarla savaşırken öldü. Bir süre sonra Siyavuş da bozguna uğratılarak öldürüldü (9 Haziran 1277).
Kaynak: Ana Britannica