Arama

Askeri Ceza Kanunu - Tek Mesaj #3

asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Mayıs 2009       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
DOKUZUNCU FASIL: HİZMET VE VAZİFENİN İHLALİ

HAKİKATA MUHALİF RAPOR LAYİHA SAİR EVRAK TANZİM VE İTA EDENLER:
Madde 134 -
1. Hizmete veya tevdi edilen bir vazifeye mütaallik olarak kasten hakikata muhalif rapor veya takrir veya layiha ve sair resmi evrak tanzim eden ve veren veyahut bunların hakikata muhalif olduğunu bilerek mafevklere takdime delalet eden altı aydan üç seneye kadar hapis ile cezalandırılır.

2. (Mülga fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./38 md.)


RÜŞVET:

Madde 135 - Askeri şahıslardan herhangi biri Türk Ceza Kanununun 3 üncü babının 3 üncü faslında yazılı suçlardan birini işlerse o fasıldaki cezalarla cezalandırılır.

DİKKATSİZLİK EDENLER :

Madde 136 -
1. Her kim askeri karakolun veya müfrezenin veyahut hususi bir vazife ile mükellef olan bir kısım askerin kumandanı veya subaylarından veyahut nöbetçi iken kasten veya tekasülünden :
A: Kendisini verilen vazifeyi yapmayacak hale korsa;
B: Nöbet mahallini terkederse yahut verilen sair talimata mugayir hareket ederse;
C: Her iki halde de bir mazarratı mucip olursa on dört günden az olmamak üzere (...) veya iki seneye kadar hapis ile cezalandırılır.

2. Yukarıki fıkrada yazılı suç seferberlikte yapılmışsa suçlu altı aydan az olmamak üzere hapis, düşman karşısında ölüm, az vahim hallerde bir seneden az olmamak üzere muvakkat veya müebbet ağır hapis ile cezalandırılır.


3. 2 nci fıkrada yazılı suç dolayısiyle ehemmiyetli bir zarar tehlikesi zuhura gelmişse üç aydan aşağı olmamak üzere hapis, bu tehlike düşman karşısında olduğu takdirde suçluya bir seneden az olmamak üzere ağır hapis cezası verilir.


TEKASÜL DOLAYISİYLE ESLİHA VE HARB MALZEMESİNDEN BİR ŞEYİN HASARA UĞRAMASINA SEBEP OLANLAR:

Madde 137 - Vazife veya hizmette tekasül dolayısiyle bir gemi veya tayyarenin veya esliha ve harb malzemesinden birinin mühimce hasara uğramasına sebep olan kısa hapis veya üç seneye kadar hapsolunur.

ASKERİ MAHKEME İŞİNE SEKTE VERENLER :

Madde 138 - Askeri mahkemelerin vazifelerini ve muamelelerini makbul sebeb olmaksızın geciktiren altı aya kadar hapsolunur.

MAHPUS VE MEVKUFLARI FİRAR ETTİRENLER:

Madde 139 - Bir askeri karakolun veya bir müfrezenin veya hususi bir vazife ile mükellef olan bir kısım askerin kumandanı iken veyahut subaylarından veya nöbetçi iken mani olabileceği ve vazifeten men'e mecbur bulunduğu bir suçun yapılmasına göz yumarsa fiili kendisi yapmış gibi ceza görür.

MAHPUS VE MEVKUFLARI FİRAR ETTİRENLER:

Madde 140 - Bir mevkuf veya mahpusu muhafaza ve nezarete memur olupta kasten kaçıran veya firarını kolaylaştıran veyahut amiri tarafından emrolunduğu veya vazifeten mecbur bulunduğu halde bir diğerini tevkif ve hapsetmiyen Türk Ceza Kanununun 301, 302, 303, 304,305, 306 ve 307 nci maddeleri mucibince ceza görür.

ERZAK TAĞŞİŞ EDENLER :

Madde 141 - Askeri tayınattan olan her nevi zehair ve erzakı tağşiş veya tebdil eden veya ettiren veya bu suretle tağşiş veya tebdil olunmuş zehair ve erzakı bilerek tevzi eden veya ettiren üç seneye kadar hapsolunur.

BOZUK ERZAKTAN TAYINAT VERENLER :

Madde 142 - Askeri tayınatı çürümüş bozulmuş zahire ve erzaktan veren veya verdiren iki seneye kadar hapsolunur.

ŞARTNAMEYE AYKIRI MAL VEYA HİZMET KABUL ETMEK:

Madde 143 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./29 md.)
Sözleşmeye bağlanmış yiyecek, giyecek, teçhizat veya diğer mal ve hizmetler ile her nevi imalat ve inşaatı, sözleşmeye ilişkin şartname ve numunelerine uymadıkları halde kabul eden veya ettirenler üç yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Fiil ceza kanunlarına göre daha ağır bir suç teşkil ediyorsa, ceza o kanuna göre tayin edilir.

Kabul edilen veya ettirilen eşya; silah, mühimmat, savaş aracı veya gereci ise veya suç seferberlik veya savaş halinde işlenmişse ceza artırılır.


UMUMİ SURETTE İHMAL VE TEKASÜL :

Madde 144 - Kendisine tevdi edilen askeri bir işin ifasında bu kanunda yazılı hallerden başka Türk Ceza Kanunu mucibince cezayı mucip ihmal ve tekasül gösteren ve vazifesini suiistimal eden o kanun mucibince cezalandırılır. (T.C.K.B: F:4)



ONUNCU FASIL: ASKERİ DİSİPLİN BOZAN SAİR FİİLLER

MADUNUNA NEZARETE İHMAL EDENLER, MADUNUN SUÇLARI HAKKINDA TAKİBATTA BULUNMAYANLAR :
Madde 145 - (Mülga madde: 16/06/1964 - 477/54 md.)

BAŞKASININ YARALANMASINA VE ÖLMESİNE SEBEP OLANLAR :

Madde 146 - Silahları ve cephanesi hakkında dikkatsizlik ve nizamlara ve emirlere talimatlara riayetsizlik dolayısıyla başkasının yaralanmasına veya ölmesine sebep olanlar hakkında Türk Ceza Kanununun 455 ve 459 uncu maddelerine göre ceza verilir.

İZİNSİZ EVLENENLER :

Madde 147 - (Değişik madde: 22/12/1934 - 2632/2 md., Mülga madde: 11/12/1935 - 2862/14 md.; Yeniden Yürürlük: 29/01/1936 - 2908/1 md.)
İzin alması icap eden askeri şahıslardan izinsiz evlenenler bir seneye kadar hapsolunurlar.

Evlenmeleri kanuna göre yasak olan askeri şahıslardan evlenenler üç aydan bir seneye kadar hapsolunurlar.


SİYASİ FAALİYETLERDE BULUNANLAR:

Madde 148 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./30 md.)
Askeri şahıslardan;
A) Siyasi bir partiye üye olmak için müracaat eden veya herhangi bir suretle siyasi partilere girenler,
B) Siyasi amaçla toplantı yapan veya aynı amaçla siyasi gösterilere katılanlar,
C) Siyasi amaçla nutuk söyleyen, demeç veren, yazı yazan veya telkinde bulunanlar,
D) Siyasi toplantılara resmi veya sivil kıyafetle katılanlar,
E) Herhangi bir sebeple yalnız veya toplu olarak siyasi mahiyette beyanname hazırlayan, hazırlanmış beyannameyi imzalayan, imzalatan veya yayın organlarına ulaştıran veya dağıtanlar,

Fiil daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, bir aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırlar.


Bu cürümler, seferberlikte işlenirse ceza iki misli olarak hükmolunur.


MÜSAADESİZ HAYRİ CEMİYETLERE GİRENLER :

Madde 149 - (Mülga madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./38 md.)



ON BİRİNCİ FASIL: ASKERLİK HAYSİYETİNE VE ŞEREFİNE DOKUNAN SUÇLAR VE CEZALARI

ŞEREF VE HAYSİYETE DOKUNAN FİİLLER VE CEZALARI :
Madde 150 -
1. A: Asarı gizlenemeyecek derecede sarhoş olanlar ;
B: Askeri elbise ile umumhanelere, kumarhanelere veya sair haysiyete dokunan mahallere giren;
C: Askeri elbise ile halk nazarında mayup görülen kimselerle bilerek refakat eden askeri şahıslar bir aydan altı aya kadar hapsolunur.
2. Az vahim hallerde kısa hapis cezası verilir.
3 - (Ek bent: 22/12/1934 - 2632/4 md.; Mülga bent: 11/12/1935 - 2862/14 md. Yeniden Yürürlük: 29/01/1936 - 2908/1 md.; Mülga bent: 09/07/1956 - 6781/1 md.)

KUMAR OYNAYANLAR :

Madde 151 - Kumar oynayan askeri şahıslar birinci defasında bir aya ve tekerrüründe altı aya kadar hapsolunur.

IRZA VE İFFETE TECAVÜZ EDENLER :

Madde 152 - (Mülga madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./38 md.)

İFFETSİZ BİR KİMSE İLE EVLENEN VEYA BÖYLE BİR KİMSE İLE YAŞAYANLAR:

Madde 153 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./31 md.)
İffetsizliği anlaşılmış olan bir kimse ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettirmekte veya böyle bir kimseyi yanında bulundurmakta veya karı koca gibi herhangi bir kimse ile nikahsız olarak devamlı surette yaşamakta ısrar eden asker kişiler hakkında Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasına, erbaşlar hakkında rütbenin geri alınmasına hükmolunur.

Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunan yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptıran asker kişiler hakkında, fiilleri başka bir suç oluştursa bile, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası, erbaşlar için rütbenin geri alınması cezası verilir.


TALEBELİK HUKUKUNUN ZIYAINI MUCİP HALLER :

Madde 154 - (Mülga madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./38 md.)



DÖRDÜNCÜ BAP: YALNIZ HARB ZAMANINDA ASKERİ KANUNLARA TABİ ŞAHISLAR HAKKINDAKİ HÜKÜMLER

ORDUYA MENSUP OLMAYANLAR HAKKINDA BU KANUNUN TATBİKI:
Madde 155 - Türkiye Cumhuriyetine karşı vukubulan bir harbde herhangi bir hizmet veya mukavele ve taahhüt ve her hangi bir sebep ve suretle muharip Türk ordusu nezdinde bulunan veya orduyu takip eden şahıslar hakkında bu kanun hükümleri ve bilhassa harb hükümleri cari olur.

BİR KITANIN HİZMETİNDE BULANANLARIN MUKAVELELERİNİN DAHİ ASKERİ MAHKEMELERCE FESHİ :

Madde 156 - Muharip askeri bir kıtaya hizmet veya mukavele ile münasebeti olanların mahkum oldukları cezalarla birlikte bu hizmet ve mukavelenin feshine de askeri mahkemelerce hükmolunabilir.

MUHARİP ORDUDA BULUNAN YABANCI SUBAYLARA BU KANUNUN TATBİKI :

Madde 157 - Muharip Türk ordusu nezdinde bulunmalarına müsaade edilmiş olan yabancı subaylar Türkiye Cumhuriyeti Hükümetince hususi mukarrerat yapılmamışsa Türk subayları hakkındaki hükümlere tabidirler. Bu subayların refakatlerinde bulunan şahıslar hakkında 155 inci madde hükmü tatbik olunur.

HARB ESİRLERİ HAKKINDA BU KANUNUN TATBİKI :

Madde 158 - (Değişik madde: 15/06/1942 - 4257/1 md.)
1- Harb esirleri bir suç işlerlerse rütbelerine göre bu kanun mucibince cezalandırılırlar.
2 - Harb esirleri arasında astlık ve üstlük münasebetleri esaret hali başladıktan sonra cari değildir. Bunlar arasında astlık ve üstlük münasebetleri salahiyetli komutanlar tarafından verilen emirle teessüs edebilir.

MUHAREBE MEYDANINDA HİYANET VE MUHARİPLERİN MALLARINA TECAVÜZ EDENLER HAKKINDA BU KANUNUN TATBİKİ:

Madde 159 - Türkiye Cumhuriyetine karşı ilan edilmiş olan bir harbde gerek bir Türk gerek bir yabancı 55, 56 ve 127 nci maddelerde beyan edilen suçları yaparsa bu maddelerde yazılı cezalarla cezalandırılırlar.

HAREKAT MINKATASINDA ASKERE TECAVÜZ EDENLER :

Madde 160 - İlan olunan harekat mıntakasından asker ve jandarma subay ve erbaşına ve erine karşı 91 inci maddenin 3 ve 4 numaralı fıkralarında yazılı suçları yapan şahıslar hakkında o maddedeki cezalar tatbik olunur.

YABANCI MEMLEKETTE TÜRKİYE ASKERLERİNE, MEMURLARINA MAKAMLARINA KARŞI CÜRÜM İŞLEYENLER :

Madde 161 - Türkiye Cumhuriyeti askerleri tarafından işgal edilen bir yabancı memlekete gerek Türk, gerek bir yabancı Türkiye kıtaatı askeriyesinden birine veya bunlara mensup olanlara veyahut Türkiye Hükümetinin nasbettiği memurları ile makamlarına karşı Türkiye kanunları ve nizamnamelerinin cezayı mucip gördüğü bir fiili yaparsa bu fiil Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yapılmış sayılır.



İKİNCİ KISIM: DİSİPLİN CEZALARI


BİRİNCİ BAP: DİSİPLİN CEZALARININ ŞÜMULÜ

DİSİPLİN TECAVÜZÜ VE KABAHAT :
Madde 162 -
1 - Aşağıdaki yazılı fiilleri işleyenler amirleri tarafından salahiyet dairesinde cezalandırılabilirler.
A: Disiplin tecavüzü: Askeri terbiyeyi, disiplini bozan ve hiç bir Ceza Kanununun maddelerine uymayan fiiller ve tekasüller;
B: Kabahatler: Askeri Ceza Kanununun 18 inci maddesinde yazılı olan fiillerin hafif halleri;
2 - B fıkrasında gösterilen bir kabahatin disiplin cezasiyle cezalandırılması veya mahkemeye tevdii disiplin amirinin reyine ve takdirine bağlıdır.

DİSİPLİN CEZALARININ VERİLMESİ :

Madde 163 -
1 - Disiplin cezaları fiilin kast veya kayıtsızlıkla vukuu halinde verilebilir.
2 - Disiplin tecavüzlerinde, disiplin amiri ceza verip vermemekte salahiyeti dahilinde takdir hakkını haizdir.
3 - Disiplin kabahatlerinde ceza mutlaka verilecektir.

DİSİPLİN CEZASİYLE CEZALANDIRILANLAR:

Madde 164 - (Değişik madde: 15/06/1942 - 4257/1 md.)
Disiplin cezaları aşağıda yazılı olanlara verilir :
A) Askeri şahıslar;
B) Bir harb esnasında bir hizmet veya mukavele ve taahhüt ile veya herhangi bir sebep ve suretle muharip Türk ordusu nezdinde bulunan ve orduyu takip eden şahıslar;
C) Harb esirleri;
D) Herhangi bir suretle askeri makamlarca göz altına alınan yabancı Devlet ordu mensuplariyle diğer şahıslar.



İKİNCİ BAP: DİSİPLİN CEZALARI

I - DİSİPLİN CEZALARININ NEVİLERİ

DİSİPLİN CEZALARININ NEVİLERİ :

Madde 165 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./32 md.)
Askeri şahıslar hakkında verilebilecek disiplin cezaları şunlardır:

A) Subaylar, astsubaylar, Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli Devlet memurları, uzman jandarmalar ve uzman erbaşlar hakkında:

1. Uyarı.
2. Aylık Kesilmesi: Ek göstergeler dahil, cezalının brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
3. Göz Hapsi: Dört haftaya kadar.
4. Oda Hapsi: Dört haftaya kadar.

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli Devlet memurlarına, sadece amire saygısızlık ve emre itaatsizlik suçlarından dolayı disiplin cezası verilebilir. Disiplin bozucu diğer eylemleri hakkında ilgili kanun hükümleri uygulanır.


B) Askeri öğrenciler hakkında:

1. Uyarı.
2. İzinsizlik: Altı haftaya kadar.
3. Oda Hapsi: Dört haftaya kadar.
C) Erbaşlar ve erler hakkında:
1. İzinsizlik: Sekiz haftaya kadar.
2. Sıra Harici Hizmet: Dört haftaya kadar.
3. Oda Hapsi: Dört haftaya kadar.
4. Rütbenin geri alınması (Erbaşlar için).

DİSİPLİN CEZALARININ NASIL VERİLECEĞİ:

Madde 166 -
A: Maduna hatalarını göstermek veya bunları tenkid ve muaheze etmek cezadan sayılmaz.
B: (Değişik fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./33 md.) Aylık kesilmesi, tam lira üzerinden yapılır. Kesinti miktarı onmilyon liradan az olamaz. Hapis cezaları tam gün üzerinden tayin edilir. Bir günden aşağı hapis cezası olamaz.
C: Bu kanunun 18. maddesine göre verilecek cezalarda amir cezanın nev'ini ve derecesini tayin için bu kanunun maddelerinde yazılı cezalardan ayrılamaz.

CEZALARIN İÇTİMA HALİ :

Madde 167 -
A: Disiplini bozan bir kabahat yalnız bir amir tarafından ve bir disiplin cezası ile cezalandırılır.
B: Müstakil ve mütaaddit kabahatlerden dolayı içtima eden kısa hapis cezaları hakkında bu kanunun 43 üncü maddesinin 2 ve 3 numaralı fıkraları mucibince umumi bir ceza verilir. Verilmiş olan bir disiplin cezası, ikmal, tecil veya verilmeden evvel yeni fiillerden dolayı ceza verileceği zaman aynı kaideler tatbik olunur.
C: İçtima eden hapis cezaları müstakil ve mütaaddit disiplin tecavüzlerinden veyahut kısmen disiplin tecavüzlerinden ve kısmen de disiplin kabahatlerinden ileri gelmiş ise cezalar ayrı ayrı verilir.
D: A ve B fıkralarına nazaran verilecek umumi cezalar 171 inci madde mucibince disiplin amirinin salahiyeti olan dereceyi geçmez C. fıkrasına göre ayrı ayrı verilecek cezalarda, disiplin amiri 171 inci maddeye göre salahiyeti dairesinde olan cezaları, gerek, disiplin tecavüzlerinden ve gerek disiplin kabahatlerinden dolayı son hadde kadar verebilir. Şu kadar ki bu ayrı cezaların yekünu altı haftayı geçemez. Bu sebeple icabı halinde disiplin tecavüzlerine ait olan cezadan altı haftadan fazla miktarı indirilir.
E: İzinsizlik ve maaş kat'ı başka cezalar ile birleşirse her biri ayrı ayrı tatbik olunur.

II - CEZA VERMEK SALAHİYETİ

A - UMUMİ SURETTE

DİSİPLİN CEZASI VERMEĞE SALAHİYETLİ AMİRLER :

Madde 168 -
1 - Her amir emri altındaki şahıslara disiplin cezaları vermeğe salahiyetlidir.
2 - Disiplini bozan hareketten sonra fail merbut bulunduğu takım ve kıta ve saireyi değiştirmiş ise, disiplin amiri, yeni amirdir.

DİSİPLİNİN TEMİNİ İÇİN TEVKİF SALAHİYETİ :

Madde 169 - 168 inci madde hükümlerini bozmamak şartiyle, her mafevk emir altında olmayanları da disiplinin temini için muvakkat olarak tevkif etmeğe veya ettirmeğe salahiyetlidir. Ancak bu tevkif keyfiyeti gün ve saatiyle derhal mevkufun disiplin amirine bildirilmelidir.

CEZA VERMEK SALAHİYETİ OLAN EN YAKIN AMİR İLE DAHA YÜKSEK AMİRLERİN CEZA VERECEĞİ HALLER :

Madde 170 - Cezayı en yakın disiplin amiri verir; daha yüksek disiplin amiri aşağıdaki hallerde doğrudan doğruya cezayı verebilir.
1 - Fiil gözü önünde olmuş ise;
2 - Fiil resmi vekar ve makamına karşı yapılmış ise;
3 - Karar vermek veyahut cezanın derecesini tayin etmek için kendisine arzedilmiş ise;
4 - Fiil emri altında bulunan muhtelif kıt'alara mensup mütaaddit şahıslar tarafından yapılmış ise;
5 - Fiil küçük mafevk tarafından, haber almasına rağmen, cezasız bırakılmış ise;
6 - Ceza görecek olan şahsın en yakın disiplin amiri bulunmaz ise;

DİSİPLİN AMİRLERİNİN CEZA SALAHİYETİ :

Madde 171 - Disiplin amirlerinin ceza vermek salahiyetleri merbut cetvelde gösterilmiştir.
  • İlgili cetvel kanunun sonunda html olarak gösterilmiştir.

DİSİPLİN AMİRLERİNE VEKALET EDENLER:

Madde 172 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./35 md.)
Disiplin amirleri vekil dahi olsalar, vekalet ettikleri kadroda gösterilen rütbenin ceza verme yetkisini haizdirler.



ÜÇÜNCÜ BAP: ASKERİ ADLİ HAKİM, MEMURLARIN DİSİPLİN CEZALARI

ASKERİ ADLİ HAKİM VE MEMURLARA VERİLECEK CEZALAR :
Madde 173 - (Değişik madde: 11/12/1935 - 2862/12 md.)
1 - Askeri disiplin amirleri, askeri memurlara, maktu ve daimi ücretli veya maaşlı olarak ordu hizmetinde bulunan müstahdemlere salahiyetli oldukları disiplin cezalarını verebilirler.
2 - Askeri, adli hakim ve memurlar kendi maiyetlerinde bulunan madunlarına maaşça muadili oldukları subaylar derecesinde disiplin cezaları verebilirler.
3 - (Mülga bent: 26/10/1963 - 357/41 md.)



DÖRDÜNCÜ BAP: ORDUYU TAKİP EDENLERLE HARB ESİRLERİNE VERİLECEK DİSİPLİN CEZALARI

DİSİPLİN CEZALARININ TATBİKI SURETİ :
Madde 174 - (Değişik madde: 15/06/1942 - 4257/1 md.)
1 - 164 üncü maddenin B, C ve D fıkralarında yazılı olan şahıslar hakkında bu kanunun ikinci kısmının askerler hakkındaki hükümleri tatbik olunur.
Maaş kat'ı cezası, maaş alanların maaş ve yevmiyelerine göre hesap olunur.
2 - Asker olmıyan şahıslara verilecek cezalar içtimai mevkilerine göre tayin olunur.
3 - (Mülga fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./38 md.)



BEŞİNCİ BAP: DİSİPLİN CEZALARININ VERİLMESİ VE İNFAZI

I - CEZANIN VERİLMESİ

FAİLİN MÜDAFAA HAKKI:

Madde 175 - Disiplin amiri cezayı vermeden evvel faile kendini müdafaa etmeğe müsaade eder.

CEZANIN ŞİDDETLİ VERİLECEĞİ HALLER :

Madde 176 - Cezayı hafifleten sebepler mevcut olmadığı surette ceza şiddetli verilir.

MEVKUFİYETİN CEZAYA MAHSUBU

Madde 177 - Disiplin amiri, suçlunun mevkuf olduğu müddeti, cezaya mahsup eder.

MAFEVKA ARZEDİLECEK CEZALAR :

Madde 178 - Disiplin cezaları vermeğe salahiyetli mafevk, suçlunun disiplin cezalariyle cezalandırılmasını muvafık görüpte derecesini salahiyetinden yüksek bulursa, keyfiyeti bir derece mafevkine arzeder.

DİSİPLİN CEZALARINDA MÜRURU ZAMAN :

Madde 179 - Disiplin tecavüzlerine ve kabahatlerine bir ay sonra ceza verilmez. Ancak fiil tahkikatı mucip ise bu husus için iktıza eden zaman yukarıdaki bir aya dahil olmaz. Fiilin disiplin cezasını mucip olduğu askeri mahkemede anlaşılırsa bu bir ay müddet hükmün katileştiği; veya mahkemece muhakemesinin tevkifiyle evrakın ceza verilmek üzere iade olunduğu tarihten cereyana başlar.

İNFAZ EDİLMİŞ DİSİPLİN CEZALARININ MAHKEMECE MAHSUBU :

Madde 180 - Cezayı icabeden fiil bir mahkemeye sevk olunmak lazımgelirken yalnız disiplin cezasiyle cezalandırılmışsa yeniden mahkemeye sevkolunur. Fakat failin evvelce gördüğü ceza mahkemenin verdiği cezadan indirilir.

CEZANIN KATİLEŞMESİ:

Madde 181 - Bir disiplin cezası resmi surette mahkuma tebliğ edildiği vakit katileşir. Ve bu cezayı veren tarafından kaldırılamaz ve değiştirilemez. Bu cezanın kaldırılması veya değiştirilmesi ancak şikayet yoluyla veya ceza veren amirin mahkum lehine yapacağı müracaat üzerine veyahut affı ali ile kabildir.

Yanlış verilen veya salahiyeti olmayan mafevk tarafından verilen disiplin cezaları daha yüksek makam tarafından 191 inci maddeye göre kaldırılabilir veya değiştirilebilir.


II - CEZANIN İNFAZI

CEZANIN VAKTİ İNFAZI ZAMANI :
Madde 182 - Ceza, tebliğ olunduğunu mütaakip infaz olunur.

CEZANIN İNFAZI SURETİ :

Madde 183 - Cezayı veren disiplin amirleri zaruret halinde cezanın sonraya bırakılmasını veya fasıla ile infazını emredebilir.
(Mülga fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./38 md.)

YÜKSEK DİSİPLİN AMİRLERİNİN CEZALARI DEĞİŞTİRME SALAHİYETİ :

Madde 184 - Yüksek disiplin amirleri dahi şikayet üzerine veya amirin talebiyle veya hizmet teftişi münasebetiyle 191 inci maddedeki hususları emredebilir.

UYARI, AYLIK KESİLMESİ, İZİNSİZLİK VE SIRA HARİCİ HİZMET CEZALARININ İNFAZI:

Madde 185 - (Değişik madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./36 md.)
Uyarı, aylık kesilmesi, izinsizlik ve sıra harici hizmet cezaları aşağıdaki şekilde infaz edilir.
A) Uyarı: Cezalının görevinde ve davranışında kusurlu sayıldığının yazı ile bildirilmesidir.
B) Aylık Kesilmesi: Cezalının ek göstergeler dahil brüt aylığından, ceza kararında belirtilen oranda kesinti yapılmasıdır.
C) İzinsizlik: Cezalının hafta tatilinden yararlanamamasıdır.
D) Sıra Harici Hizmetler: Cezalının askeri hizmetlerde, sırası dışında ve fazla olarak dört haftaya kadar çalıştırılmasıdır.

DİSİPLİN CEZASININ MÜRURUZAMANI :

Madde 186 - Disiplin kabahatlerinden dolayı verilen hapis cezaları bir sene müruruzamana tabidir. Bu müddet cezanın tebliğinin ertesi gününde başlar.

CEZALININ AYRILMASI HALİNDE YAPILACAK MUAMELE :

Madde 187 - Bir cezalı ordudan ayrılırsa evvelce verilen disiplin cezasının infazı veya ikmali caiz değildir. Şu kadar ki cezanın ikmaline kadar ordudan terhisi sonraya bırakılabilir.



ALTINCI BAP: DİSİPLİN CEZALARINDAN ŞİKAYET

ŞİKAYET :
Madde 188 - (Değişik madde: 22/12/1934 - 2632/6 md.; Mülga madde: 11/12/1935 - 2862/14 md.; Yeniden Yürürlük: 29/01/1936 - 2908/1 md.)
1 - Bir disiplin cezasından şikayet, cezalı tarafından veya kendisinin mafevkleri tarafından doğrudan doğruya yapılır.
2 - Cezalı tarafından yapılacak şikayet ancak tebliğinden bir gece sonra yapılabilir.
3 - Şikayet cezanın infazını geri bırakmaz.
4 - Disiplin cezaları hakkında cezalı tarafından yapılacak şikayet üzerine karar vermeğe salahiyetli amir, bu kararın verileceği zamanda cezayı vermiş olan amirin bir derece mafevki olan disiplin amiridir.
5 - Şikayetler hemen tetkik edilerek bir karara bağlanır.

ŞİKAYETİN KABULÜ VEYA REDDİ :

Madde 189 - (Değişik madde: 22/12/1934 - 2632/7 md.; Mülga madde: 11/12/1935 - 2862/4 md.; Yeniden yürürlük: 29/01/1936 - 2908/1 md.)
1 - Şikayet haklı görülürse ceza kaldırılır veya değiştirilir ve keyfiyet şahsi dosyalara ve erbaşın ve erin ceza defterlerine kayıt ve müştekiye de bildirilir.
2 - İnfaz edilmiş olan para cezası kaldırılırsa alınan para geri verilir.
3 - Ceza değiştirilirse :
A) Eski ceza tamamen veya kısmen infaz edilmiş ise ve yeni ceza eski cezadan ağır bulunmuyorsa yeni ceza infaz edilmiş sayılır.
B) Yeni ceza, infaz edilmiş olan cezadan daha ağır ise çekilen ceza mahsup olunur. Mahsupda iki günlük oda hapsi bir günlük katıksız hapse karşı tutulur.
C) Eski ile yeni cezanın mahsup kabiliyeti yoksa yeni ceza verilirken eski ceza göz önünde tutulup bunun için disiplin amiri cezayı tamamen veya kısmen indirebilir.
D) Evvelce verilen ceza para cezası ise ve yeni ceza diğer bir nevi ceza ise alınan para iade olunur.
4 - Şikayetin esassız olduğu tebeyyün ederse reddolunur ve bu yüzden müştekiye ceza verilmez. Ancak şikayet ederken müstakil bir suç işlemiş veya bir disiplin tecavüzünde bulunmuş ise ayrıca mesul olur. Bu bapta takibat icrası şikayeti tetkik eden amire aittir.



YEDİNCİ BAP : AMİR TARAFINDAN CEZANIN DEĞİŞTİRİLMESİ VEYA KALDIRILMASI HAKKINDA MÜRACAATLAR

CEZANIN KALDIRILMASI VE DEĞİŞTİRİLMESİ :
Madde 190 - (Değişik madde: 22/12/1934-2632/8 md.; Mülga madde: 11/12/1935-2862/14 md.; Yeniden Yürürlük: 29/01/1936 - 2908/1 md.)
Cezayı veren amir de verdiği cezanın kaldırılmasını veya değiştirilmesini daha yüksek disiplin amirinden istiyebilir. Yüksek amir uygun görürse cezayı kaldırır veya değiştirir ve bu hususta 189 uncu madde hükümleri tatbik olunur.



SEKİZİNCİ BAP : DİSİPLİN CEZALARINA NEZARET

CEZANIN KALDIRILACAĞI VE DEĞİŞTİRİLECEĞİ HALLER :
Madde 191 - (Değişik madde: 22/12/1934 - 2632/9 md.; Mülga madde: 11/12/1935-2862/14 md.; Yeniden Yürürlük: 29/01/1936-2908/1 md.)
1 - Bir disiplin amiri,
A - Bir madun tarafından verilen disiplin cezasını nev'i ve derecesi itibariyle uygun göremezse,
B - Cezayı verenin salahiyetinden yukarı görürse cezayı değiştirebilir veya kaldırabilir.
2 - Ceza gören kimse başka bir disiplin amirinin salahiyeti altına geçmiş ise evvelki disiplin amiri yalnız cezayı kaldırır. Yeni cezayı yeni disiplin amiri tayin eder.
3 - Ceza kaldırılır veya değiştirilirse 189 uncu madde hükümleri tatbik olunur.

SON MADDELER :

Madde 192 - (Değişik madde: 11/12/1935 - 2862/13 md.)
Askeri Ceza Kanununun 75, 79 uncu maddeler ile 78 inci maddesinin C fıkrasının iki numarasında ve askeri eşyayı satın almak, rehin olarak kabul etmek ve gizlemek fiillerine dair 131 inci maddede yazılı suçlar askeri mahkemelere tabi olmıyan siviller tarafından yapılırsa umumi mahkemeler bu kanun hükümlerini tatbik ederler.

İLGA EDİLEN KANUNLAR :

Madde 193 - 1286 tarihli Askeri Ceza Kanunu ile ilave ve zeyilleri ve muaddel maddeleri ve mensubini askeriyenin siyasetle meni iştigali hakkındaki 25 Eylül 1328 ve Askeri Ceza Kanununun 169 uncu maddesi makamına kaim olan 16 Teşrinievvel 1328 ve seferde tekalifi harbiye ve vesaiti nakliye komisyonlarına ve efradı cedidenin sevkine memur olanlar hakkındaki 21 Ağustos 1330 ve mafevk tarafından maduna yapılacak bazı ef'alin cürüm addolunmayacağına dair olan 30 Teşrinievvel 1330 ve 1286 tarihli Askeri Ceza Kanununun 101, 102, 103, 104 üncü maddesine matuf olan 3 Mart 1331 ve esrarı askeriye ve hiyaneti harbiye hakkındaki 16 Teşrinievvel 1330 ve seferde tart cezasının sureti tatbikına dair olan 25 Şubat 1330 tarihli kanunlarla zeyilleri ve sair kanunların bu kanuna muhalif olan hükümleri mülgadır.

KANUNUN MER’İYETİ TARİHİ :

Madde 194 - Bu kanun neşri tarihinden dört ay sonra muteberdir.

Madde 195 - Bu kanunun hükümlerini icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.




EK MADDELER

Ek Madde 1 - Aşağıda yazılı fiilleri ilk defa yapan subaylarla askeri memurlar ve Astsubaylara iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir:
Tekerrürü halinde evvelce verilmiş olan ceza bir kat arttırılmakla beraber zabitlerle askeri memurlar hakkında (ihraç) Astsubaylar hakkında (rütbenin geri alınması) cezaları da birlikte hükmolunur.
A) Ticaret yapmak veya yaptırmak,
B) Ticari ve sınai müesseselerde vazife kabul etmek.

Ek Madde 2 - Aşağıda yazılı fiilleri ilk defa yapan yedek subay hakkında iki aydan altı aya ve Astsubaylarla erler hakkında on beş günden üç aya kadar hapis cezası verilir.

Tekerrürü halinde cezaları bir kat arttırılmakla beraber Astsubaylar hakkında (rütbenin geri alınması) cezası da birlikte hükmolunur.
A) Fiili hizmeti askerilerini ifa esnasında bizzat ticaret veya sanatla iştigal etmek,
B) Ticari ve sınai müesseselerde vazife kabul etmek.
Ancak tebdili hava veya resmi mezuniyet suretiyle kıta ve müesseselerden ayrılanların askerlik kıyafetinden ayrılmak şartiyle kendi iş ve sanatlariyle iştigalleri caizdir.

Ek Madde 3 - Askeri doktorların bizzat hususi hastane açmaları memnudur. Hilafında hareket, birinci madde mucibince cezayı müstelzimdir. Ancak çalışma saatleri haricinde ve mahsus kanununa göre icrayı sanat etmeleri caizdir.

Ek Madde 4 -
A) Fevkalade halin, seferberliğin veya harb halinin devamı müddetince askeri bir hizmet yaparken Milli Müdafaa vasıtalarına veya askeri ihtiyaçlara taallük eden taahhüt, imal, inşa, alım, satım, teslim, tesellüm, nakil, muhafaza veya tevzi yahut celp, sevk ve muayene gibi işlerde zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet veya hırsızlık suçlarından birini işliyenler on seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis veya müebbet ağır hapis cezasiyle birlikte beş yüz liradan aşağı o lmamak üzere adli para cezasiyle cezalandırılırlar. Şu kadar ki para cezası hiçbir halde temin olunan menfaatin iki mislinden az olamaz.
B) (Değişik fıkra : 22/01/2004-5078 S.K./3.mad) Seferberlikte veya harp hâlinin devamı müddetince vahim hâllerde ölüm cezası hükmolunur.
C) Bu maddede yazılı suçlardan husule gelen veya husulü kasdolunan zarar hafif ise A fıkrasına göre hükmedilmesi lazımgelen muvakkat ağır hapis ve para cezası yarıya, pek az ise üçte bire indirilir.

Ek Madde 5 - Fevkalade halin, seferberliğin veya harb halinin devamı müddetince Milli Müdafaa vasıtalarına veya askeri ihtiyaçlara taallük eden işlerde hususi kanunlara göre kendilerine tevdi edilen vazifeleri yaparken bu kanunda yazılı suçları işliyen askeri olmıyan şahıslar hakkında da umumi mahkemelerce birinci maddede yazılı cezalar tatbik olunur.


Ek Madde 6 - Birinci askeri yasak bölgeler içinde veya nöbet yerlerinde, karakollarda, kışlalarda, karargahlarda, askeri kurumlarda, yerleşme veya konaklama amaciyle kullanılan bina veya mahaller içinde; askerlere fiilen taarruzda bulunanlar, sövenler veya hakaret edenler veyahut askerlik görevlerine ilişkin işleri yapmaya veya yapmamaya zorlamak için şiddet veya tehdide başvuranlar Türk Ceza Kanununun bu fiillere ilişkin 188, 190, 191, 254, 255, 256, 257, 258, 260, 266, 267, 268, 269, 271, 272 ve 273 üncü maddeleri uyarınca cezalandırılırlar.


Nöbetçi, devriye, karakol, inzibat, askeri trafik, kolluk veya kurtarma ve yardım görevi yapan askerlere karşı bu görevleri yaptıkları sırada yukarıdaki fıkrada yazılı suçları işliyenler aynı kanun maddeleri ile cezalandırılırlar.


Umumi emniyet ve asayişi korumaya ilişkin önleyici ve adli zabıta görevlerini ifa ettikleri sırada jandarma subay, astsubay, erbaş ve erlerine karşı işlenen suçlarda yukardaki fıkralar hükümleri uygulanmaz.


Ek Madde 7 - (Ek madde: 22/03/2000 - 4551 S.K./37 md.)

Bu Kanunda ve diğer kanunlarda geçen;
A) "Başgedikli", "Gedikli" ve "Küçük Zabit" ibareleri "Astsubay",
B) "Toplu Efrat" ibaresi "Toplu Asker", "Efrat" ibaresi sadece "Erbaş ve Er", "Nefer" ibaresi "Er",
C) "Tard, ihraç ve rütbenin geri alınması" feri cezaları (erbaşlar için öngörülen rütbenin geri alınması feri cezası hariç), "Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma" feri cezası, Olarak değiştirilmiştir.

Ek Madde 8 - (Ek madde: 31/03/2005-5329 S.K./1.mad)

26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun genel hükümleri bu Kanunda yer verilen suçlar hakkında da uygulanır. Ancak, bu Kanunun fer'î askerî cezalara ve cezaların ertelenmesine ilişkin hükümleri ile zamanaşımına ilişkin 49 uncu maddesinin A bendi hükümleri saklıdır.

Sırf askerî suçlar ile bu Kanunun Üçüncü Babının Dördüncü Faslında yazılı suçlar hakkında, kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlar ile ön ödeme hükümleri uygulanmaz.


Kamu görevinin üstlenilmesinden yoksun bırakılma veya bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına dair güvenlik tedbirleri, Türk Silâhlı Kuvvetleri mensupları hakkında, öngörülen süre kadar açığa çıkarılma şeklinde uygulanır. Yedek subaylar ile erbaş ve erler hakkında bu tedbirin uygulanması, askerlik hizmetlerinin tamamlanmasından sonra yerine getirilir.


Yedek subaylar hariç olmak üzere subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ve Millî Savunma Bakanlığı ile Türk Silâhlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşunda çalışan sivil personel hakkında, askerî ve adliye mahkemelerince verilen kısa süreli hapis cezaları Türk Ceza Kanununun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (d) bentlerinde yazılı olanlar dışındaki seçenek yaptırımlara çevrilemez.


Ek Madde 9- (Ek madde: 31/03/2005-5329 S.K./1.mad)

Bu Kanunda alt sınırı belirtilmeyen ağır hapis cezalarının alt sınırları "bir sene" olarak uygulanır.

Ek Madde 10 - (Ek madde: 01/03/2008 - 5739 S.K./1. md.)

Bu Kanunda ve diğer ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya kadar, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemeler bakımından bu Kanunun ek 8 ve 9 uncu maddeleri ile 16/6/1964 tarihli ve 477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkında Kanunun 63 üncü maddesinin ikinci fıkrası hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

Bu Kanunda yazılı suçlarla ilgili olarak 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesinin beş ilâ ondördüncü fıkraları uygulanmaz.




GEÇİCİ MADDELER

Geçici Madde 1 - Bu kanunun makabline şümulü :
Bu kanun ile konulan cezalar bundan evvelki kanunlarda yazılı olan cezalardan daha hafif olduğu surette bu kanunun meriyete konulduğu tarihte hükmedilmemiş olan suçlarla eski kanuna göre hükmedilip henüz infaz edilmemiş veya infaz edilmekte bulunmuş olan hükümler hakkında da tatbik olunur.

Geçici Madde 2 - (Ek madde : 22/01/2004-5078 S.K./4.mad)

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 91 inci maddenin (4) numaralı fıkrası kapsamına giren suçlardan dolayı haklarında idam cezası verilen hükümlülerin dosyalarından;
a) Henüz Askerî Yargıtaya gönderilmemiş olan veya Askerî Yargıtay Başsavcılığında bulunan yahut Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderilmiş olanlar, hükmü veren askerî mahkemece duruşma açılarak,
b) Askerî Yargıtayda bulunanlar, ilgili dairesince ele alınarak,

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde karara bağlanır.


Askerî Yargıtay Başsavcılığında ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde bulunan dosyalar, gelişlerindeki usule uygun olarak, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde, hükmü veren askerî mahkemeye geri gönderilir.


KANUNA İŞLENEMEYEN HÜKÜMLER


09/07/1982 TARİHLİ VE 2693 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ MADDESİ :

Geçici Madde - 16/05/1982 tarihi dahil olmak üzere bu tarihten sonra, bu Kanunun yayımı tarihine kadar feri cezaları infaz edilmiş olanların idari işlemleri geri alınır.

14/06/1989 TARİHLİ VE 3574 SAYILI KANUNUN GEÇİCİ MADDESİ :

Geçici Madde - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan yeni baştan askerlik cezaları yerine getirilmez. Yerine getirilmiş olan yeni baştan askerlik cezaları hükümsüz sayılarak askerlik süreleri yeniden hesaplanır. Muvazzaflık süresini doldurmuş olanlar derhal terhis edilirler.

Ancak terhise müstehak olunan tarihten sonra işlenmiş bulunan suçlardan dolayı takibat yapılır, verilmiş olan cezalar çektirilir.





T.B.M.M
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....