Arama

Giuseppe Verdi - Tek Mesaj #3

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Mayıs 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Giuseppe VERDİ (1813-1901)
MsXLabs.org & Temel BritannicaGiuseppe Fortunino Francesco Verdi, 19. yüzyıl İtalyan opera bestecilerinin en büyüğüdür. Kuzey İtalya'da, Busseto yakınlarındaki, Le Roncóle' de doğdu. Babası yoksul bir hancıydı. Verdi' nin çocukluğu güçlükler içinde geçti. Küçük yaşta şarkı söyleyip org çalmayı öğrenen Verdi daha 13 yaşındayken, çoğu kilise ve yöresel müzik toplulukları için olmak üzere, çeşitli türde besteler yapmaya başladı. 18 yaşında müzik eğitimi görmek üzere Milano Konservatuvarı'na başvurdu. Yaşı geçmiş ol­duğu için kabul edilmediyse de, Verdi'nin müzik yeteneğiyle yakından ilgilenen Bussetolu tüccar Antonio Barezzi, sanatçının Mila­no'da özel öğrenim görmesini sağladı.
Verdi, ilk operası olan 'San Bonifacio Kon­tu Oberto'yu 1836'da besteledi. Yapıtın Mila­no'nun büyük opera salonu La Scala'da sağla­dığı basan üzerine, opera yöneticisi genç besteciden ikinci bir opera yazmasını istedi. 1840'ta sahnelenen 'Bir Günlük Kral' adlı bu opera ise hiç tutulmadı. Bunun üzerine Verdi opera yazmamaya karar verdi. Ne var ki, La Scala yöneticisi 1842'de sanatçıdan Babil Kra­lı Nabukadnezar'ın yaşam öyküsünü konu alan bir librettoyu bestelemesini istedi. Aynı yıl 'Nabucco' adıyla sahnelenen opera büyük basarı kazandı. Babil kralının Kudüs'ü işgal etmesi sonucu gelişen olayları konu alan yapıtın en tanınmış bölümü olan "Esirler korosu", İtalyanlarca özgürlük şarkısı olarak benimsendi. Nabucco'yu, Birinci Haçlı Seferi'nde Lombardlar (1843), Ernani (1844), Macbeth (1847) ve Luisa Miller (1849) adlı operalar izledi.
Verdi 37 yaşında, kendisine dünya çapında ün kazandıran operası Rigoletto'yu (1851) besteledi. Bunu Trovatore (1853) ve La Traviata (1853) adlı öteki ünlü operalan izledi.
Verdi sonraki birkaç yılda Simon Boccanegra (1857; 1881'de librettosunu yeniden gözden geçirdi), Maskeli Balo (1859) ve Talihin Kudreti (1862) operalarını yazdı. Sa­natçı yaşamı boyunca toplam 27 opera beste­ledi.
İtalya'nın tek bir ulus olarak birleşme çabası içinde olduğu bir dönemde yaşayan Giuseppe Verdi ülkesinin siyasal yaşamında da etkinlik gösterdi. 1860'ta ilk İtalyan parla­mentosuna seçildi. Ama, iki yıl sonra görevin­den aynlarak kendini yeniden beste çalışmalarına verdi. 1867'de Paris'te sahnelenen Don Carlos operasını yazdı. Bu opera İspanya Kralı II. Felipe'nin oğlunun yaşam öyküsünü konu alıyordu. Eski Mısır tarihinden esinle­nerek yazdığı Aida operası 1871'de, Süveyş Kanalı'nın açılışı onuruna Kahire'deki yeni opera binasında sahnelendi. Bu opera Verdi' nin bugün de en çok sevilen bestelerinden bi­ridir.
Verdi yaşlılık yıllarında kent dışında yaşa­maya karar verdi. Operalarından kazandığı servetinin büyük bir bölümünü yoksullar için harcadı. Herkes onun beste yapmaya son verdiğini sanarken, 70 yaşını aştığı bir dönem­de, en büyük yapıtlanndan biri olan Otello operasını besteledi. Shakespeare'in Othello'suna dayanan bu operanın librettosunu İtal­ya'nın en büyük yazarlarından biri olan Arrigo Boito yazdı. Opera, 1887'de La Scala'da sahnelendi. Verdi opera sona erdikten sonra sokağa çıkıp arabasına bindiğinde, izleyiciler büyük bir coşkuyla sanatçının arabasının atlarını çözüp onu oteline kadar çektiler. Altı yıl sonra, 80 yaşındayken, gene librettosunu Boito'nun Shakespeare'in Windsor'un Şen Kadınları ve IV. Henry oyunlarından esinle­nerek yazdığı Falstaff adlı komik opera La Scala'da büyük bir basarı kazandı. Son bestesi koro ve orkestra için yazdığı Dört Dinsel Parça (1898) idi. Verdi 87 yaşında Milano'da öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Temmuz 2015 03:36
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!