Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
8 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Coğrafya koordinatları

Ad:  koordinat4.JPG
Gösterim: 4113
Boyut:  28.8 KB

Jeodezide, bir M noktasının enlemi, bu noktanın yer elipsoitine normalinin, ekvator düzlemiyle yaptığı açısıyla tanımlanır; X boylamı, noktanın meridyeniyle bir başlangıç meridyeni arasındaki ikidüzlemli açıdır. Bu jeodezi koordinatları ile aynı adı taşıyan gökbilim koordinatları arasındaki fark, düşey sapmalar denen küçük değerlerdir. Gerçekte, coğrafya koordinatları elipsoite olan normale taşımı; gökbilim koordinatları ise fiziksel düşeye göre hesaplanır.

Dik harita koordinatları


Bu koordinatlar, haritadaki noktaları dik descartesçı koordinatlarla işaretleyen bir sistem oluşturur.
Kullanılan izdüşüm'ün formülleri, coğrafya koordinatları bilinen her Yer noktasının ve bu noktalar arasındaki uzaklık ifadeleriyle verilir.
x = fa, L)
y = g(y. L)
dik düzlem koordinatlarını belirler. Jeodezi noktalarının ve ayırtettirici noktaların dik koordinatlarını hesaplamak ve harita üzerinde ek olarak, koordinatların karelenmesini değerleriyle göstermek kullanışlı bir yöntemdir; bu kareleme içine hem bilinen noktaların koordinatlarıyla taşınması, hem de harita ayrıntılarının konumunun rakamla belirtilmesi sağlanır. Ne kadar harita izdüşüm sistemi varsa o kadar da dik koordinat sistemi vardır. Bu dik harita koordinatları, topografyada, analitik geometrinin temel özelliklerini (uzaklık, açı, yön vb. hesapları) iki boyutu uygulamaya olanak verir. Coğrafi kuzeye genellikle çok yakın bir doğrultuyu gösteren ordinat ekseni doğrultusuna, haritanın kuzeyi denir.

Arazinin açısal gözlemlerinin gerçekleştirildiği jeodezi çizgisinin görüntüsü-uyuşumlu izdüşümle bile-bir doğru değil, eğri bir çizgi olduğundan, koordinatları bilinen noktaları birleştiren izdüşüm doğruları, tam olarak arazide gözlenen doğrultuları göstermez; bu nedenle, düzlemsel analitik geometri yöntemlerini uygulamadan önce, bunlar üzerinde kiriş yayı (dv açısı) düzeltmesi yapmak gerekir. Ayrıca, dik koordinatlardan yukarıdaki formüllerle elde edilen AB uzaklığı, tam olarak gerçek arazi uzaklığına eşit değildir; farklar çok küçük olduğundan topometri ve topografyada göz ardı edilebilir; bununla birlikte jeodezi hesaplarında dikkate alınmalıdır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 19 Aralık 2017 02:43
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!