Arama

Köşe Yazısı ve Makaleler - Tek Mesaj #123

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
22 Haziran 2006       Mesaj #123
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
k cetiner

İranlı kadınların cenneti
c
İran'ın Rıza Şah dönemi başvekillerinden biri Tahran sarayında bir davet sırasında Büyükelçimizle sohbet ederken... Türkçe şöyle söylüyor:
- Bizim İran ilginç ülkedir. Devlet davetlerinde işler Farsça yürür, Farsça konuşulur. Yazışmalar Arapçadır. Ama gelin görün ki, evlerde Türkçe konuşulur!..
İran'a birkaç kez gittim. Ben de aynı durumu gördüm. Tahran'ın, Tebriz'in ve diğer büyük şehirlerin orta sınıf ve üst sınıf insanları genellikle Türk asıllıydı veya evliliklerle karışmış ama konuşma dilini kaybetmemişti.
Kraliçe Süreyya ve sonra Kraliçe Diba Azeri Türk kökenliydiler. Tam anlamıyla konuşmasalar bile, biraz zorlayınca dillerinin çözüldüğünü bizzat görmüşümdür.

Bilerek konuşmayanlar

Bir gün polisin takibinden kaçarak Tahran'dan uçakla Tebriz'e gitmiştim. Ünlü Kapalıçarşı'da dolaşıyorum, sanki İstanbul'da bizim Kapalıçarşı'da gibiyim.Tüm esnaf, alıcı, satıcı herkes, Azeri lehçesiyle ne de tatlı Türkçe konuşuyordu.
Ama birtakım İranlılar vardır... Türkiye'yi anlar, konuşur, bir şey sorarsanız "Bilmiyorum" der ki, bu da malum "küçüklük kompleksi"!

Türkiye cennetin kapısı

Şimdi bakıyorum, Türkiye İranlılar, özellikle İranlı kadınlar için cennetin kapısı. Bu yıl 500 bin turist gelecekmiş İran'dan.
Çoğu kadındır herhalde. İran'da rahatça paralarını harcayacak giyim zevkini gösterecek yer yok gibi. Ama Türkiye'de var ve Türkiye en yakın kapı. Antalya, İstanbul, Bodrum Avrupa'nın tatil köşelerinden defalarca daha eğlenceli, konforlu.
İran'da başını ört, saçını kapat baskısından kurtulup, mayolarını giyip bu hanımlar da erkekler gibi niçin denizden yararlanmasınlar?
Bu aynı zamanda kadının güçlü erkeğin baskısına karşı patlamasıdır!

Çarşaftan bikiniye

Yalnız İran değil, Ortadoğu ülkelerinin hepsinde aynı kaynaşma var. Suudi Arabistan'da da. Ama örtbas edilmeye çalışıyorlar.
Ülkelerinden ayrılıp geziye giden çarşaflı prenseslerin, uçağa girer girmez nasıl soyunduklarını, Arap prenslerinin kafayı nasıl çektiklerini bilmeyen mi var?
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı "İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz" demiş gazeteci Elif Korap'a.
Kadınların saçlarını, yüzlerini ortaya çıkarabilmek için otoriteyi zorladıkları belli. Ama hangi aktüalite filminde başı açık İranlı kadın gördünüz?
Cumhurbaşkanı izin verse bile, Mao'nun kızıl muhalifleri gibi mollalar kim bilir nasıl parçalar bu kadınları?
Burada Türk basınına düşen milli bir görev var. İranlı hanımları mayolu fotoğraf çekmeye zorlamasınlar, kalkışmasınlar... Her türlü çıkarımıza aykırı bir hareket olur bu!
Hem de İranlı hanımlara yazık. Başlarına ne geleceğini kimse kestiremez. 500 bin turist sıfıra iner.