Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
15 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Uzakdoğu dövüş sporları nelerdir?
MsXLabs.org & Temel Britannica

Birçok sporun kökeni dövüşe dayanır, ama Çin'de ve Japonya'da dövüş sporları çok uzun bir za­man dilimi içinde gelişerek manevi, hatta dinsel bir boyut kazanmıştır. Çinli ve Japon öğretmenler bu sporlara yönelen kişilerin zihinsel ve ruhsal durumlarının en az fiziksel cesaretleri kadar önemli olduğunu vurgular. Manevi ve felsefi düşünceler ile zorlu beden­sel hareketleri birleştiren Uzakdoğu dövüş sporlarında Taoculuk ve Budacılık'ın etkileri açıkça görülebilir.
Bu sporlar, silahlı ya da gelişmiş tekniklerin uygulandığı silahsız dövüşler olarak ikiye ayrılır. Batıda yaygın olarak yapılan bazı sporlar Uzakdoğu dövüş sporlarıyla yakından ilişkilidir. Eskrim, kendo denen eski bir kılıç sporundan, okçuluk ise kyudo'dan geliştiril­miştir. Bazı Uzakdoğu dövüşlerinde silah olarak bıçak, orak, sırık gibi sıradan, günlük aletler kullanılır. Efsanevi kahraman RobinHood ve arkadaşlarınca sık sık yapılan sırık dövüşlerinin bazı Uzakdoğu sporlarıyla yakın benzerlikleri vardır.
Silahsız Uzakdoğu dövüşleri, genellikle el ve ayak vuruşlarına ya da düşürme teknikleri­ne dayanır. Bir tür güreş olan sumo karşılaş­malarında, dev güreşçiler dövüşür. Eski jiu jitsü'dan geliştirilen judo, bugün Olimpik bir spordur. İÖ 5. yüzyılda Taocular'ın bir idman biçiminde uyguladıkları kung fu İÖ 3. yüzyıl­da dövüş sporu olarak da yapılmaya başlandı. Kung fu hareketleri kaslar arasında uyum ve eşgüdümün yanı sıra zihinsel yoğunlaşma ve katı bir özdisiplin de gerektirir.
Uzakdoğu dövüş sporlarının yaygınlaşma­sında sinema da önemli bir rol oynamıştır. Bruce Lee (1940-73) kısa oyunculuk yaşamı boyunca çevirdiği filmlerle karate, kung fu gibi dövüş sporlarını batı dünyasına tanıtmış ve sevdirmiştir. Bugün birçok spor merkezi karate ve judo gibi bilinen Uzakdoğu sporla­rını öğretmek amacıyla, çeşitli yaş gruplarına yönelik kurslar düzenler. Bunların dışında kalan aikido, hapkido ve Çin boksu gibi farklı bazı Uzakdoğu dövüşleri ise Çin ve Japonya dışında pek bilinmez.
Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 08:05
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!