Arama

Agatha Christie - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Dame Agatha CHRISTIE (1890 1976)
MsXLabs.org & Temel Britannica
agathachristie1
Agatha Christie satışı 100 milyonu aşan ve pek çok dile çevrilmiş olan dedektif romanları ve oyunlar yazdı.
İngiltere'de Devonshire'de doğdu. Okula gönderilmediği için eğitimini annesi üstlendi. I. Dünya Savaşı'nda (1914-18) hemşirelik yaptığı sırada dedektif öyküleri yazmaya baş­ladı. 1914'te Archibald Christie ile evlendi. Daha sonra boşandıysa da Christie soyadı ile yazmayı sürdürdü.
Agatha Christie'nin ünlü kahramanı Belçi­kalı dedektif Hercule Poirot ilk kez Katil Kim (The Mysterious Affair at Styles; 1920) adlı ilk romanında ortaya çıktı. Bundan sonra Christie'nin 25 romanında daha yer aldı. Okurlar Agatha Christie'nin ünlü dedektifle­rinden, evde kalmış yaşlı Miss Marple ile de Murder at the Vicarage (1930; "Papaz Evinde Cinayet") adlı romanda tanıştılar.
1926'da yazdığı Roger Ackroyd Öldürüldü (The Murder of Roger Ackroyd) adlı yapıt büyük başarı kazandı. Bu öykünün özelliği, katilin kaleminden çıkmış gibi yazılmış olma­sıydı.
Agatha Christie 1930'da arkeolog Max Mallovvan ile evlendi. Birlikte Ortadoğu'da birçok geziye çıktılar. Bu yolculuklar Nil'de Ölüm (Death on the Nile; 1937), Murder in Mesopotamia (1936; "Mezopotamya'da Cina­yet") gibi romanlara esin kaynağı oldu.
Agatha Christie aynı zamanda, çok beğeni­len oyunlar da yazdı. Bunlardan Fare Kapanı (The Mousetrap; 1952) adlı oyunu, altı yıl aralıksız sahnelenerek bir rekor kırdı. Bir başka oyunu, Witness for the Prosecution (1953; "Savcının Tanığı") daha başka roman­ları gibi başarıyla filme alındı.
Dedektif öykülerinin yanı sıra, Mary West-macott takma adıyla romantik konulu roman­lar da yazan Agatha Christie'nin 75'in üstün­de yapıtı yayımlandı. Bunların pek çoğu İngiltere ve ABD'deki süreli yayınlarda dizi biçiminde yayımlanmış, en çok satılan kitap­lar arasına girmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!