Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
22 Mayıs 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Japon Balıklarının Üretilmesi:

Balık üretmek için en az iki yaşında sağlıklı dişi ve erkek balık lazımdır. Japon balıklarının dişi ve erkek olduğunu ayırt etmek balığına göre çok zor değildir. Balıkları ayırt edilebilmek için ergenlik çağına erişmiş ve üreme mevsiminde üremeye hazır duruma gelmiş olmaları gerekir. En güvenilir yol, yumurtlama zamanı karnı yumurtayla dolacak olan dişinin dolgunluğu ile, erkeğin bu devrede solungaç kapaklarında ve göğüs yüzgeçlerinde meydana gelecek parlak bandı yada kafa ve solungaç kapaklarının üzerinde kabarıklıklar oluşmasıdır (sivilce gibi!). Bazı akuaristlere göre, bunların cinsiyeti anüs bölgesinin durumundan da anlaşılabilmektedir. Dişilerin anüs yöresi dışarı çıkık, erkeklerinki içeride olmaktadır. Üreme 'mevsiminde' dişi balıklar daha toplu gözükürler (yumurtalar oluştuğu için) (özellikle yukarıdan bakıldığında). Ayrıca üreme mevsiminde balıklarınızı izleyerek tahminlerinizi doğruluya bilirsiniz, nitekim esas üreme başlamadan önce erkek balıklar birkaç gün dişilerin peşlerinden yüzerler.

Japon balıklarının üretiminde eşleştirme çok önemlidir. Üreme değişik nitelikte ve ayrı döllerden gelen çiftlerden yararlanılarak yapıldığında, yeni türler elde edebilme olasılığı vardır. Böyle bilinçli ve planlı bir seçimle yapılan eşleştirmelerde üstün nitelikte yavru elde etme oranı yüksektir. Bunun aksine, sürekli olarak bir çiftin dölleri arasında döl alınmaya girişildiğinde, ilk başlangıç noktasına gelinir. Elde edilen yavrular artık pek beğeninizi kazanmayacak bir biçime, yani aslına döner.
Japon balıkları genellikle iki yaşına ulaşınca üremeye hazır duruma gelirler, ama bu bulundukları akvaryumun su ısısı, yedikleri yem gibi etkenlerden dolayı değişebilir. Esasen üretmek için balık iki ve dört yaşları arasında olmalıdır. Dört yaşından sonra üreme olmakta ama verimin düştüğü belirtilmektedir. Japon balıkları için genellikle yaz ayları üreme mevsimidir. Fakat akvaryumda su ısısı ayarlanabildiğinden akvaryumda üreme mevsimi yılın 365 günü denilebilir.
Üretmek istediğiniz balıkların iyi beslenmiş olmaları şarttır. Üretme zamanında birkaç hafta önceden çeşitli ve kaliteli yemlerle beslenmeliler (Canlı, dondurulmuş ve kuru yemler gibi).
Akvaryumda doğal yöntemleler üretmek için en küçük akvaryum 60x30x30 ebatlarında olmalıdır. Üretim akvaryumu seçiminde uzun ve alçak akvaryumlar, kısa ve derin akvaryumlardan daha elverişli oldukları göz önünde tutulmalıdır. İdeal olarak akvaryum sabah güneşini alacak bir yere konur, fakat direkt güneş ışığından kaçınılmalıdır. Akvaryumun dibine dere kumu koymaya lüzum yoktur. Birkaç demet *** yapraklı bitki mutlaka konulmalıdır. Bir köşeye havayla çalışan basit bir sünger filtre konur. Balıkları çiftleştirme hazırlık safhasında konulacak suyun derinliği 22 cm. de olmasına özen gösterelim.

Japon balıklarını üretmenin bir yöntemi akvaryumu bir parça cam veya içi gözükür plastik ile iki bölüme ayırtıp bir kenara iki erkek Japon balığı ile öteki tarafa bir dişi konur. Su en azından 15 derece olmalıdır. Geceleyin suyun derinliğini 10-13 cm derinliğe indirip aradaki camı kaldırın. Sabah üreme başlamalıdır. Fakat başlamazsa birkaç gün balıkları öyle bırakın yine bir şey olmazsa suyu eski yüzeyine getirip yine bölümlere ayırabilirsiniz. Balıkları ve bir hafta on gün sonra yine deneyin.

Bazen suyun ısısını birkaç derece düşürmek Japon balıklarını üretmeye teşvik eder. Dikkat su sadece birkaç derece düşmeli!

Üreme olur olmaz anne ve babaları hemen akvaryumdan çıkartmalı aksi takdirde yumurtalarını yerler. Tek bir dişi Japon balığı birkaç bin yumurta yumurtlayabilir bir seferde. Eğer dinlendirilirse bir dişi Japon balığı bir ayda birkaç kere üreyebilir.

Yumurtalar 18-20 derece arasında tutulmalı ve filtreler çok yavaş çalışmalıdır. Yavrular 4-5 günde yumurtadan çıkarlar. Daha alçak ısıda bu sure uzar. Yavrular ilk 48 saat sadece oldukları yerde dururlar. Bundan sonra beslenmeye başlanabilir.
Japon balıklarını sağmak için balıklar yukarda belirtildiği gibi üremeye hazır duruma getirilirler. Üremeye hazır balıklar yumurta ve döllerini kolay salarlar. Üremeye hazır olmayan balığı sağmaya çalışmak onun ölümüne yol açabilir.
Erkek ve dişi balığı akvaryumdan alınmış su ile yarim doldurulmuş iki ayrı kovada tutun. Bir kaseye de yarim akvaryum suyunuzdan ve birkaç *** yapraklı bitkiden koyun.
Önce erkek balığı sağmak daha doğrudur. Yumuşak bir kepçe ile erkek balığı yakalayın (fazla stres yapmayacağını hissediyorsanız çabucak elinizle de yakalayabilirsiniz). Islak ellerle balığı kasede suyun altında tutun ve bas parmak ve işaret parmaklarını kullanarak balığın ortasından yada karnından anüsüne doğru hafifçe (masaj yapar gibi) bastırarak okşayın. Az miktarda beyaz sperm bırakılır. Hemen balığı kovasına geri koyup dolu suya yavaşça çalkalayarak karıştırılır. Spermler sadece bir iki dakika döllemeye hazır vaziyette durur.
Dişi balığı ayni şekilde yakalayıp yumurtalar sağılır ve kaseye yayılır. Birçok yumurtanın bir araya gelip birbirine yapışmasını önleyin. Ayni erkek ve dişi ile bu olay 2-3 kere tekrarlanabilir, fakat her seferinde yeni bir kase kullanılması gerekir. 10-15 dakika sonra fazla su kaseden dökülerek yumurtaların yapıştığı bitkiler ve yumurtalar yavruların yetiştirilmesi için kullanılacak akvaryuma konur.
Eğer çiftleşen balıklar akvaryumda bırakılacak ve yumurtalar başka akvaryuma alınacaksa, bu kez akvaryum toprağa bağlı olmayan, üzerindeki yumurtalarla kolayca başka bir akvaryuma alınabilecek yumurta saklayıcı bitkilerle bitkilendirilir. Her iki durum için de önerebilinecek bitki Elodea'dır.