Üye Ol
Giriş
Hoş geldiniz
Misafir
Son ziyaretiniz:
14:20, 2 Dakika Önce
MsXLabs Üye Girişi
Beni hatırla
Şifremi unuttum?
Giriş Yap
Ana Sayfa
Forumlar
Soru-Cevap
Tüm Sorular
Cevaplanmışlar
Yeni Soru Sor
Günlükler
Son Mesajlar
Kısayollar
Üye Listesi
Üye Arama
Üye Albümleri
Bugünün Mesajları
Forum BB Kodları
Your browser can not hear *giggles*...
Your browser can not hear *giggles*...
Sayfaya Git...
Pazar, 07 Aralık 2025 - 14:22
Arama
MaviKaranlık Forum
Dinozorlar - Tyrannosaurus
-
Tek Mesaj #1
RuffRyders
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2009
Mesaj
#1
Kayıtlı Üye
Tyrannosaurus
Tyrannosaurus veya tyrannosaur, çok iri cüsseli, iki ayak üzerinde yürüyen, kertenkele kalçalı (saurischian), ön ayakları pençeye benzeyen etçil dinozor. Tyrannosaurus sözcüğü Yunanca turannos (zorba) ve sauros (kertenkele) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.
Paris'te sergilenen bir Tyrannosaurus Rex kafatası
Tyrannosaurusların popüler kültürde en çok rastlanılanı "T. rex" olarak bilinen "Tyrannosaurus rex"dir. T. rexler kuzeybatı Amerika'da yaşamışlardır. Bulunan fosiller 68.5 ila 65.5 milyon yıl öncesine aittir. Bazı bilimadamları Asya'da yaşamış olan "Tarbosaurus bataar"ın da Tyrannosaurus olduğunu düşünmektedirler.
T. rex
Tyrannosaurus rex, 13 metreye varan uzunluğu, 7 tona varan ağırlığı ve 6 metrelik boyu ile dünyada yaşamış en büyük etçil canlılardan biridir.Keskin gözleri, iyi koklayan burnu ve akıllı bir beyni vardır.Çok hızlı bir koşucuydu ve çok iyi manevra yapabiliyordu ama koşarken düşerse çarpmanın etkisi öldürücü olabiliyordu. Ayrıca 20 cm.uzunluğunda çok keskin dişlere sahipti.
Filmlere ve kitaplara konu olmuştur. Türün en önemli özelliklerinden biri de genellikle dişilerin erkeklerden daha büyük oluşudur. T. rex ler bir ısırışta 245 kg kemikli eti yiyebilirler.
Tyrannosaurus gelmiş geçmiş en yırtıcı hayvanlardan ve en güçlü dinozorlardandır. .Ayrıca ısırıkları Dünyanın en güçlü ısırığı olark tahmin edilir.
Son bulgulara göre T. rex diğer hayvanlardan ziyade kuşlar ile akrabadır. Bulunan T. rex dokuları tavuk ile büyük benzerlik göstermektedir.Yumurtlayarak çoğalır.Yavrularına birkaç ay boyunca bakar ve besler.Ancak yalnızca anne tyranosaurus yavrusuna bakar.
En büyük ve en güçlü etoburlardan biri olan t-rex,kuvvetli çenesi ve büyük ağzı sayesinde bir insanı bile iki ısırıkta yutabilir.
Sadece kısa mesafelerde koşabilen bu dev dinozor,arka ayakları üzerinde yürür ve küçük kollarını nadiren kullanır.
Ayrıntılar
T. rex, yönetmen Steven Spielberg'in 1993 yapımı Jurassic Park adındaki filmine konu olmuştur.
Kaynak
BEĞEN
Paylaş
Paylaş
Bu mesajı
1
üye beğendi.
Cevapla
Kapat
Saat: 14:22
Hoş Geldiniz Ziyaretçi
Ücretsiz
üye olarak sohbete ve
forumlarımıza katılabilirsiniz.
Üye olmak için lütfen
tıklayınız
.
Son Mesajlar
Yenile
Yükleniyor...