Arama

Türkiye ve Avrupa Birliği - Tek Mesaj #13

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Ekim 2005       Mesaj #13
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Müzakere heyetinde yer alan kilit kurum ve isimlerin rahatsızlıkları devam ediyor. Sıkıntıların temel nedeni ise başmüzakereci Ali Babacan ın koordinasyon için belli bir kurumu görevlendirmemesi.

Tarama sürecinin başlamasına rağmen, Türkiye adına Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütecek heyetteki kilit kurumlar, konumlarından rahatsız. Müzakerelerin koordinasyonu için, belli bir kurumun görevlendirilmemesi nedeni ile yetki ve protokol karmaşası yaşanacağı belirtiliyor. Toplantılarda, oturma düzenini dahi gerginliklere yol açıyor.
3 Ekim öncesinde Avrupa Birliği konusundaki hazırlıkları yürüten AB Genel Sekreterliği, belirsizliğin yaşandığı kurumların başında geliyor. Büyükelçi Oğuz Demiralp genel sekreterliğe getirilmiş olsa da, alt kadrolarda kurumun işlevini yitirmeye başlayacağı endişesi hakim. Genel sekreterliğin yeni teşkilat yasasının uzun zamandır hükümet tarafından bekletiliyor olması da bu endişeyi körükleyen etkenler arasında.

OTURMA DÜZENİ TARTIŞMA KONUSU
Müzakere heyetinin Ankara da kendi içinde ve Brüksel de AB yetkilileri ile yaptığı toplantılarda oturma düzeninin dahi gerginliklere neden olduğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, ilk tarama toplantısında dışişleri bürokratlarının ön plana çıkması diğer kurumların müsteşar yardımcılarını rahatsız etti. Kurumların şikayetleri başmüzakereci Ali Babacan a da iletildi. Ancak Babacan ın, şu an için yapıyı değiştirmek niyetinde olmadığı belirtiliyor.

AB Komisyonu yetkilileri ise, müzakere heyetinin etkin olup olmadığının süreç içinde ortaya çıkacağı görüşünde. Ancak AB yetkilileri, tüm bakanlıkların ve kurumların temsil edildiği bu mekanizmanın ağır işleyen yeni bir bürokratik yapıya dönüşmesinden kaygılı.
Son düzenleyen Daisy-BT; 21 Şubat 2011 23:20