Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Hoparlör
MsXLabs.org & Temel Britannica

Hoparlörün işlevi mikrofonunkinin tersidir. Hoparlörlerin pek çoğu şu ilkelere göre çalı­şır: Bir mikrofondan gönderilen ya da başka bir aygıtla üretilen elektrik akımı hoparlörün "motor" olarak adlandırılan bölümüne besle­nir. Hoparlörlerin çoğunda motor, güçlü bir magnetik alanın içinde hareket eden bir bobinden oluşur. Ses bobini denen bu motor, elektriği mekanik enerjiye dönüştürür. Bo­bin, başlagıçtaki sesin ürettiği değişken elek­trik akımıyla tam bir uyum içinde hareket eder. Ses bobini bir diyaframa bağlanmıştır; bobin hareket ettikçe diyafram da onunla birlikte titreşir. Titreşen diyafram da davul­larda ve öbür vurmalı çalgılarda olduğu gibi çevresindeki havayı titreştirir. Sonuçta, hava­nın hareketi kulaklarımıza ses olarak gelir; bu, mikrofonla gönderilen sesin aynısıdır.
Bazı hoparlörlerin motorunda bobin yerine piezoelektrik etki özelliği olan bir madde kullanılır. Bu madde, kristalli mikrofonlarda olduğu gibi diyaframı titreştirir. Diyaframı titreştirmek için elektrostatik güçlerden ya­rarlanan hoparlörler de vardır.
Mikrofon aracılığıyla gönderilen sinyaller (değişken akımlar) genellikle çok zayıftır; bu nedenle bu sinyallerin hoparlöre beslenme­den önce yükselteç ya da amplifikatör denen bir aygıtla büyütülmesi, yani güçlendirilmesi gerekir.
Hoparlörlerin konuşma ya da müzik sesleri­ni yeniden üretebilme kalitesi, özgün seslerin bütün frekanslarını (perdelerini) alabilmesi­ne, yani bütün frekanslara duyarlı olmasına bağlıdır. Bunu sağlayabilmek için hoparlör­ler, genellikle bas hoparlörler ve tiz hoparlörler olmak üzere ikiye ayrılır. Bas hoparlörle­rin alçak frekanslara duyarlı büyük diyafram­ları vardır; tiz hoparlörlerin yüksek frekansla­ra duyarlı diyaframları çok daha küçüktür.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!