Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
4 Haziran 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
civciv bakımı

BAKIM VE BESLEME


Civcivler su içmesini ve yem yemesini çok çabuk öğrenirler. Her ne kadar kuluçkadan çıktıktan sonra 72 saat yemsiz ve susuz yaşayabilirlerse de bu istenmeyen bir durumdur ve gelişmeyi etkiler. Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar az olursa, o kadar olumlu sonuçlar alınmaktadır.

Civcivlerin biyolojik fonksiyonlarında su çok büyük önem taşır. Su vücut ısısını düzenler, bünyeyi serinletir ve ısıyı aynı seviyede muhafaza eder. Hazım sisteminin düzenli çalışmasında, metabolizmada ve artıkların elemine edilmesinde büyük rol oynar.

Civcivlerin ilk haftasında civciv başına 2 cm suluk kenarı hesap edilir. 15 günden sonra civciv başına 2,5 cm kenar uzunluğu hesap edilerek ve yükseklikleri ayarlanarak normal askılı suluklar kullanılabilir. Civcivler suluklara alıştıktan sonra, altlığın sulukların içine girmesini önlemek için altlık seviyesinden 2-3 cm yükseltilmelidir.

Civcivler geldiğinde su ısısı 17-22 derece civarında olmalı ve taze su temini sağlanmalıdır. Uzun süre bekletilmiş ve bayatlamış su kullanmamaya özellikle dikkat edilmelidir.

Civciv sulukları mümkünse her gün düzenli şekilde fırçalanarak temizlenmelidir. 3 haftadan itibaren en az haftada bir kez bu işlem tekrar edilmelidir. Temizleme sırasında az miktarda dezenfektan kullanmak bazı zararlı mikroorganizmaları yok etmek açısından faydalıdır. Ancak aşılar kullanılacağı zaman dezenfektan kullanılmamalıdır. Çünkü dezenfektanlar aşıların aktivitelerini düşürmekte, hatta bazen inaktif hale getirmektedirler.

Civcivlere ilk günden itibaren temiz, taze ve hayvanların ihtiyacı olan besin maddelerini ihtiva eden kaliteli yemler verilmelidir.

Civcivler ilk hafta özel olarak yapılmış plastik, mukavva veya yumurta viyollerini yemlik olarak kullanalabilirler. Üçüncü haftadan sonra ise yuvarlak yarı otomatik askılı yemliklerden ya da otomatik yemliklerden yaralanılmaya başlanmalıdır. Ancak küçük yaşlarda yuvarlak yemliklerde yemlik seviyesinin hayvanların yiyebileceği şekilde ayarlanmasına dikkat edilmelidir.

Plastik civciv yemliklerinin bir adedi 50 – 60 civciv için yeterli olmaktadır. Eğer uzun yemlik veya zincir sistemi vb otomatik yemlikler kullanılıyorsa civciv başına 4 cm yemlik alanı ayrılmalıdır. Yuvarlak yemliklerde ihtiyaç duyulan yemlik mesafesi düz yemliklerdeki değerin % 60' ı kadar olmalıdır.
Ad:  civciv1.jpg
Gösterim: 15542
Boyut:  59.5 KB
Son düzenleyen Safi; 21 Mayıs 2016 20:19