Arama

Endüstri Mühendisliği - Tek Mesaj #4

seriali - avatarı
seriali
Ziyaretçi
9 Haziran 2009       Mesaj #4
seriali - avatarı
Ziyaretçi
Endüstri mühendisliği, epey komplike, birçok mühendisliğin tanımını içinde barındıran 1 mühendisliktir. Endüstri mühendisliği kelimesi görüldüğü gibi kökenini endüstri kökeninden almıştır. Birçok acayip ülkede endüstri mühendisliği değişik adlar almaktadır.çağdaş endüstri mühendisliği, pazarlama mühendisliği, yönetim mühendisliği, ekonomi mühendisliği gibi

Endüstri mühendisliği, her mühendislik dalları içinde en geniş çalışma alanına sahip ve en az spesifike olan mühendisliktir.Endüstri mühendisliği, metaryalleri, malzemeleri, bilgiyi ve insanı birleştirerek organizasyonların oluşumuna yardımcı olur.Endüstri mühendisleri mühendislik ve iş, yönetim kararlarına gereksinim duyulan projeler üzerinde çalışır.Çalışma alanları içinde pazarlama, afiyet, telekomünikasyon, bankacılık, eğlence, ulaşım, lojistik, danışmanlık, eğitim ve askeriye dahildir.Endüstri mühendisliğinin en kritik özelliklerinden birisi de yapılacak olan iş birlikte mühendislik bilgileri arasında 1 köprü oluşturmasıdır.Endüstri mühendisliğinin en epey memnun edici yönü ise firmaların ilerleme kaydedebilmesi için büyük 1 potansiyele sahip olmasıdır.

Kaynak: 1998 - 2001 ıowa state university

department of ındustrial and manufacturing systems engineering

Endüstri mühendisliği, verimliliğin gelişiminin 1 sembolü,geriden çekilmiş 1 fotoğrafı gibidir.İnsan kaynakları,doğal kaynaklar,iş gücü, donanım ve teçhizatın doğru 1 kombinasyonudur.Aslında endüstri mühendisliği,epey yalın bi şekilde bulunduğu ortamın en iyi performansla kullanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır.

Kaynak: Oklahoma state university - ındustrial engineering and management

Oklahoma State University - Industrial Engineering and Management

Endüstri mühendisliği,epey muhtelif bilimsel disiplinleri,bilim,yönetim ve mühendislik alanındaki çalışmaların arayüzleriyle beraber taşıdığından beri epey geniş 1 çalışma alanı haline gelmiştir.Mesela,matematiksel modeller,bilgisayar programları,imalat ve üretim problemleri,ve finansal yönetim sistemleri,pazarlama gibi mevzular endüstri mühendisliğinin çalışma alanı haline gelmiştir.Endüstri mühendisliğinin karekteristik özelliği ise her mühendislikleri de eşdeğer çatı altında integre edip,1 disiplin altına alabilme, evrensel veri ve sistem anlayışını kullanarak,en düşük maliyette epey fonksiyonlu.pazarlanabilir mahsül üretebilme yeteneğidir.

Kaynak: index.html [Department of Electrical, Electronic and Computer Engineering]

Endüstri mühendisliği,1 farklı deyişle care,alternatif manasındadır.Öbür mühendislikler epey limitli alanda etkilidirler.Endüstri mühendisliği size epey muhtelif alanlarda çalışma fırsatı verir.Endüstri mühendisliğinin en epey ayırt edici yönü ise bu esnekliğidir.1 hastane operasyon odasının düzenlenmesinden,dünya çapında mahsül dağıtımına,epey iyi arabaların pazarlanmasına kadar 1 epey muhtelif iş alanı sunar.Aslında endüstri mühendisliği günlük işlerin benzerleridir.

Kaynak:url: http://www.yildiz.edu.tr/~endmbol/whatsie.htm

Endüstri mühendisliği,insanları,metaryelleri,bilgiyi,malzem eyi ve enerjiyi integre ederek verimli finansal sistemler oluşturmaya çalışır.Öbür mühendisliklerden değişik bi şekilde ,sistemin öbür unsurlarıyla olduğu kadar insanlarla da alakalıdır.Çünkü onun geniş perspektifi epey değişik çeşitte endüstride kullanılır; imalat, afiyet, bankacılık, sigorta ulaşım, bina, devlet .Endüstri mühendisliğinde matematiksel metotlar, bilgisayar programları , statiksel methodlar kullanılarak servis ve üretim kalitesi, programlama ve tahmin edebilme yeteneği maximum düzeye getirilir.Birçok firma endüstri mühendisliğini yönetim statüsü içerisinde değerlendirir.

Kaynak: http://www.eng.ua.edu/geninfo/ie.shtml

Endüstri mühendisliği bütün sektörde (pazarlama, dağıtım, güç, afiyet, finans) dizayn, hesaplama, değerlendirme, kurma, geliştirme, sosyo-teknik sistemlerin kontrolü gibi görevleri içeren geniş 1 alana yayılan mühendislik dalıdır.Bu mühendislik dalında amaç, elde edilebilir kaynakları en verimli biçimde kullanarak, sistemlerin performansını optimum hale getirmektir. Endüstri mühendisliğinde operasyon araştırması ya da yönetim bilimleri birlikte sistemler daha verimli ve randımanlı hale getirilebilir ya da veri sistemleri birlikte geliştirilebilir.buna ilave olarak insanlar bulundukları iş ortamının dizaynı, makineler ve imaj sistemleri birlikte daha verimli hale getirilebilirler, bunu da düzenleyen endüstri mühendisidir.

Kaynak: Iesm at the university of toronto[MBÇ1]

www.mie.utoronto.ca/undergrad/ıe_faq.htm

Endüstri mühendisleri insanlar, veri, güç, malzemeler ve makinelerin üretim sürecine sokulmasını düzenler. Bu mühendisler fabrika tasarımı ve yönetimi, nitelik kontrolü ve insan kaynaklarıyla uğraşırlar. Yüksek teknoloji üreten şirketlerin yepyeni fabrikaları için en iyi yerleşim yerini tespit etmeye çalışırlar.

Kaynak: Uluslararasiegitim.com 1999-2000

Oldukça yepyeni 1 mühendislik dalı olan endüstri mühendisliği birçok alanda çalışma imkanı sağlayabilen 1 meslektir. Endüstri mühendisliğinin en belirgin özelliği, sunduğu esnekliktir. 1 ürünün dağıtımı, o ürünün nitelik kontrolu, iş planlaması ya da üstün kalitede mahsüller üretmek 1 endüstri mühendisinin günlük işleri arasındadır. Endüstri mühendisleri, nitelik ve üretimi geliştirmek amacıyla sistem ve yöntemleri nasıl en iyi biçimde organize edebileceklerini bulmaya çalışırlar. Endüstri mühendisleri, eşdeğer zamanda, daha iyi 1 iş ortamı sağlayarak çalışanların verimliliğini artırır ve böylelikle para tasarrufu konusunda da işverenlerine kritik 1 katkıda bulunmuş olurlar. Bu nedenle günümüzde imalat firmalarında, diğer endüstri hizmetlerinde, bilgi-işlem sistemlerinde, finans, satış ve pazarlama ve benzeri alanlarda, hayli kritik sayıda endüstri mühendisi görevlendirilmektedir

Kaynak: http://sinan.ciu.edu.tr/ciu/turkce/dgieneering.doc

Endüstri mühendisliğini ise; insan, makina, malzeme, güç, veri vb. üretim kaynaklarından oluşan , mamul ve/veya hizmet üreten üretim sistemlerinin üretim ve yönetim bazında daha faal ve verimli çalışması için sistemler kuran , metotlar geliştiren, bunları uygulayan ve değerlendiren 1 bilim dalı bi şekilde tanımlayabiliriz

Temel amacı, etkinliği ve verimliliği artırmak olan endüstri mühendisliğinin başlıca konuları olarak; verimlilik analizi, değerlendirmesi ve yönetimi, işbilim ve iş etüdü, iş yeri düzenleme, iş güvenliği, yatırım analizi ve planlaması, kuruluş yeri seçimi, finansman yönetimi, mühendislik ekonomisi, karlılık analizleri, üretim planlama ve denetim, satış tahminleri, malzeme yönetimi, lojistik ve stok denetim, nitelik denetim ve güvenilirlik, standardizasyon, kıymet analizi, maliyet düşürme, araştırma ve geliştirme yönetimi, teknoloji transferi, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve planlama, grup teknolojisi, esnek imalat sistemleri, suni zeka ve uzman sistemler, bakım planlaması ve kontrolü, stratejik planlama, yönetim ve organizasyonel planlama, insan gücü planlama, iş değerlendirme ve ücret yönetimi, proje yönetimi vb. sayılabilir.

Endüstri mühendisliği, herhangi 1 sektör ayırımı gözetmeksizin uygulanabilen 1 bilim dalıdır. Tarihsel gelişimi açısından imalat sektöründe daha epey uygulama alanı bulmakla beraber günümüzde bankacılık, basın, dış ticaret, güç, doğal kaynaklar, etraf koruma, yapı, kimya, afiyet, sigortacılık, taahhüt hizmetleri, tekstil, turizm, ormancılık ve orman ürünleri, tarım işletmeleri, metal, besin, kağıt, toprağa dayalı endüstri, ulaşım, finans kurumları, madencilik vb. Sektörlerde başarıyla uygulanmaktadır.

Kaynak: --İTÜ EMK--

Son Karma Tanım

Temel amacı, etkinliği ve verimliliği artırmak olan endüstri mühendisliğinin başlıca konuları olarak; verimlilik analizi, değerlendirmesi ve yönetimi, işbilim ve iş etüdü, iş yeri düzenleme, iş güvenliği, yatırım analizi ve planlaması, kuruluş yeri seçimi, finansman yönetimi, mühendislik ekonomisi, karlılık analizleri, üretim planlama ve denetim, satış tahminleri, malzeme yönetimi, lojistik ve stok denetim, nitelik denetim ve güvenilirlik, standardizasyon, kıymet analizi, maliyet düşürme, araştırma ve geliştirme yönetimi, teknoloji transferi, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve planlama, grup teknolojisi, esnek imalat sistemleri, suni zeka ve uzman sistemler, bakım planlaması ve kontrolü, stratejik planlama, yönetim ve organizasyonel planlama, insan gücü planlama, iş değerlendirme ve ücret yönetimi, proje yönetimi vb. sayılabilir.

Sonuç bi şekilde,endüstri mühendisliği epey muhtelif, geniş 1 hizmet alanına yayılmış, insanları, bilgiyi, meteryalleri, malzemeyi, enerjiyi, işlemleri integre ederek, bu karışımı en iyi 1 biçimde kullanıp,sistemlerin performansını optimum düzeye indiren, şirketlerin ya da herhangi 1 organizasyonun ilerleme kaydedebilmesi için en büyük potansiyele sahip mühendislik dalıdır.
Son düzenleyen Daisy-BT; 9 Şubat 2011 20:35