Arama

Sanat Etkinlikleri - Tek Mesaj #10

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Haziran 2006       Mesaj #10
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Mozart'ın Topkapı Sarayı'nda geçen ünlü eseri 'Saraydan Kız Kaçırma' gerçek mekânında, üstelik ilk kez eserin orjinalinde yer alan Mehter Marşı'yla birlikte sahneye konuluyor... Opera yarın gece son kez sahnede

Bir karşılaşma, bir firar, bir aşk... Hepsi bir masal... Sevgilisi Konstanze'ın peşinden İstanbul'a gelen Belmonte'nin sıradışı öyküsü, Yekta Kara'nın modern yorumuyla Doğu ve Batı'nın buluştuğu yerde, İstanbul'da yeniden hayat buluyor. Mozart'ın en ünlü operalanndan biri olan 'Saraydan Kız Kaçırma', 34. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında, dün gece Topkapı Sarayı Müzesi'nde sahnelendi. İzleyenleri etkileyen eser, kaçıranlar ya da yeniden izlemek isteyenler için yarın saat 21.30'de sarayın ikinci avlusunda Bab-ı Saade önünde ikinci kez can bulacak. Eseri, şef Peter Tilling yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası seslendiriyor. İstanbul Festival Korosu'nu ise Markus Baisch yönetiyor.

Mozart'ın Osmanlı merakı
Mozart, bu eseri Avusturya'da Osmanlı akınlarının tehdit olmaktan çıktığı dönemde, Türk kültürüne duyulan merak artınca besteliyor. Opera, İtalyan Belmonte'nin sevgilisi olan Konstanze'nin, korsanlar tarafından kaçırılıp, Selim Paşa'nın haremine katılması ve sonrasında Belmonte'nin onun peşinden İstanbul'a gelerek, kurtarma çabalarını ironik bir dille anlatıyor.

Opera Almanya'da kapalı gişe oynuyor
Operayı sahneye koyan, yönetmen Yekta Kara yönetmenlik hayatına 1980'de Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin sahneye koyduğu 'Saraydan Kız Kaçırma' ile başlıyor. Kara, iki yıl önce de Almanya'da bu eseri sahneliyor. Eser hâlâ Almanya'da kapalı gişe oynuyor. Eserin temasının 300 yıl sonra bile çok güncel olduğunu vurgulayan Kara: "Operanın konusu, Doğu ve Batı arasındaki dinsel, kültürel ve her türlü etnik farklılıkları ortaya koyması açısından da hâlâ çok güncel... Özellikle 11 Eylül olaylarından sonra bunun ne kadar geçerli olduğunu bir kez daha gördük. Saraydan Kız Kaçırma'nın, Mozart'ın 250. doğum yıl dönümünde, hayal ederek bestelediği mekânı olan Topkapı Sarayı'nda sahnelenmesi de, hem bizim için hem de seyirciler için gerçekten tarihi bir önem taşıyor."

Osmanlı dönemi kostümleri kullandı
Eserin tamamen aslını yansıtabilmesi için, Osmanlı kostümleri kullanılıyor. Özellikle de sarayın var olan görkemi, ışıkla biraz daha öne çıkarılıyor. Orijinal haliyle sahnelenen eserde, sadece ışıklı üst yazı Türkçe yazıyor.

Eser ilk kez 1782'de Viyana'da sahnelendi
Mozart'ın Türkiye ve Türk müziği ile ilgili olarak yazmış olduğu eserlerin en başında gelen ve dünya opera sahnelerinin en vazgeçilmez eserlerinden biri olan 'Saraydan Kız Kaçırma', ilk kez 16 Temmuz 1782 tarihinde Viyana'da sergilendi. Oyuna eklenen yine Mozart'ın bestelediği bir marş da dünyada ilk kez bir mehter takımı tarafından seslendiriliyor. Dünyada
böylece bir ilk gerçekleştiriliyor. Bir de daha önce kullanılmayan Osmanlı döneminde önemli olan iki cüce oyuncu da rol alıyor. Osmanlı geleneği böylece yansıtılmış oluyor.

Biletix'teki biletler 165, 100, 50, öğrenci 10 YTL TelMsn Sad0216) 556 98 00


23.06.2006