Arama

Tablo Nedir? - Tek Mesaj #1

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
TABLO
Ad:  tablo.JPG
Gösterim: 365
Boyut:  17.8 KB

a. (fr. tableau).
1. Tahta ya da başka bir maddeden yapılmış bir levha, bir kasnakla gerilmiş ya da genellikle çerçevelenmiş bir tuval vb. üzerine yapılmış resim.
2. Açık ve sistemli bir biçimde düzenlenmiş bilgiler, veriler dizisi: Kronolojik tablo. Daha geniş bilgi için tablo üçe bakınız.
3. Kolayca bakılabilecek, incelenebilecek biçimde (çoğunlukla derleme biçiminde) sunulmuş sayısal veriler bütünü: Çarpım tablosu. Logaritma tablosu.
4. insanda bazı etkiler yaratan görünüm; manzara: ikisi birlikte ne kadar dokunaklı bir tablo oluşturuyorlar.
5. Bir durumun sözlü ya da yazılı olarak betimlenmesi; bu betimlerin kendisi: Uluslararası durumun iyimser bir tablosunu çizmek.

—Bank, ve Bors. Bileşik faiz tablosu, bileşik faizlerin ve yıllık faizlerin hesaplanmasında kullanılan tablolar.

—Bilş Bir bilgisayar belleğinde ardışıl olarak düzenlenmiş ve her öğenin yeri, sıra numarasıyla ya da indisle saptanabilen, yapılandırılmış bilgiler kümesi. (Tablonun, her birine bir indisin denk düştüğü bir ya da birçok boyutlu bir yapısı olabilir; tabloların boyutu, bunların kullanıldığı programın başında belirtilmelidir) ll Bellekte art arda yerleştirilmiş aynı tip bilgiler kümesi. (Bu bilgilerin her biri ya göreli konumuyla ya da kendine özgü bir etiketle tanıtılır.) ll Tablo programı, etkileşimli olarak, görüntülenmiş sayısal tabloları oluşturmaya ve işlemeye yarayan program.

—Bine. Yarış tablosu, at yarışlarında düz koşularda kullanılan bilgi tablosu. Burada bir çizgi üzerinde, soldan sağa doğru atın numarası, jokeyin adı, çıkışta atın bulunduğu yer belirtilir. (Ayrıca programdaki bütün değişiklikler belirtilebilir. Bu bilgiler kesinleşince, tablonun üstünde kırmızı bir ışık yanar. Bu bilgiden sonra bahis işlemleri başlayabilir.)

—Denize. Alt dağıtım tablosu, ana dağıtım tablosundan beslenen ve geminin bir bölümündeki aygıtların bağlı olduğu kumanda tablosu. ll Ana dağıtım tablosu, geminin elektrik donanımı için gerekli kontrol, eşleme, güvenlik ve kumanda aygıtlarının bir arada bulunduğu tablo.

—Dy. Optik kontrol tablosu, bir makas kumanda masasında, bu makasın kumanda alanı içinde bulunan yolların coğrafi şemasını (gara bağlı yollar, gar, hat bölgesi) gösteren ve üzerinde, dolu hatlar ile makas ve işaretlerin konumları ışıklı göstergelerle kontrol edilen tablo.

—Elektrotekn.
  • Dağıtım tablosu, üretici istasyonlarda ya da altistasyonlarda kullanılan ve çıkışların korunmasını sağlayan tablo.
  • Elektrik tablosu, elektrikli düzeneklere kumanda etmeye, durumlarını kontrol etmeye ya da korumaya yarayan donanımı içeren bütün.
  • Gösterge tablosu, birçok farklı yerden yapılan çağrıların kaynağını ayırt etmeye yarayan optik ya da ışıklı göstergeler kümesi.
  • Kontrol tablosu, kullanıcıdaki iç donanım girişine yerleştirilen tablo.
—Eşy. Kumanda tablosu, üzerinde elektrikli bir ev eşyasının kumanda düzeneğinin toplanmış olduğu levha.

—istat. - ÇİZELGE.

—işi. ikt. Finansman tablosu, işletmede çeşitli mali giriş ve çıkış akımları hakkında bilgi veren ve nakit para, döner sermaye vb. durumları, gerektiğinde değiştirmeye yarayan mali çözümleme aracı. ll Yönetim tablosu, yönetime çeşitli servislerin iyi işleyip işlemediğini denetleme olanağı veren istatistik, grafik ve bilgilerin tümü. ll Zaman tablosu, bir üretimin birbirini izleyen aşamalarını, çalışma saatlerinin başlangıcını ve bitimini gösteren tablo.

—Küm. kur. Bir iç bileşim yasasıyla donatılı sonlu bir kümenin tablosu, kümenin ikişer ikişer alınmış bütün elemanlarının bileşkelerini veren tablo.

—Mat. Satırlara ve sütunlara göre dizilmiş ya da buna eşdeğer olarak, karelenmiş bir dikdörtgenin gözlerine yerleştirilmiş elemanların oluşturduğu küme.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 23 Nisan 2018 02:42
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!