Arama

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
26 Haziran 2006       Mesaj #6
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
PROJE SAHİBİ: Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Çocukları Birliği

PROJENİN AMACI:

Proje çalışmamızla:
  • Korsan yayının gerçekte ne anlam taşıdığı çocuklarımıza kavratılmaya çalışılacaktır,
  • Problemin çok boyutluluğu üzerinde durulacaktır,
  • Toplumsal meselelere karşı hassasiyet kazanmaları, sahip çıkmaları için gerekli bilinç oluşturulacak,
  • Kültür ve sanatın gelişiminin bir toplum için önemi ve korsanın yarattığı engeller gösterilecek.
  • Ülke ekonomisine zararları ve kaybettirdikleri anlatılacak.
PROJENİN GEREKÇESİ:
Ülkemizde korsan yayın, yasaların yasaklamasına rağmen hız kesmiyor. Görülüyor ki gerçek yasalar insanların vicdanlarında. Kültürel kirliliğe karşı bir şeyler yapmak gerekiyor. Bu sebeple temiz vicdanlardan, çocuklardan başlamayı uygun gördük.
Çocukların benliği kendileri için önem taşıyan büyüklerin onlara gösterdikleri toplumların bir yansımasıdır. Bu sebeple DünyaÇocukları Birliği Derneği olarak çocuklarımıza korsana karşıt bir tutumla örnek olmak istiyoruz. İnsan şahsiyetinin içinde bulunduğu kültür değerleriyle belirleniyor olması, çocuklarımızı şahsiyetli bireyler olarak yetiştirme sorumluluğumuzun kültür ve sanatımızdan geçtiğini göstermektedir. Bu tavırla aynı zamanda küttür ve sanat değerlerimizin korunması, zenginleştirilmesi ve yaşatılmasında çocuklarımıza verdiğimiz değer ve önemi de hissettireceğimize inanıyoruz.
Çocuklarımızı toplumu değiştirecek bireyler olarak görüyoruz. Bu sebeple problemlerin çözümü için önce onların sahiplenmesini ve bilinç kazanmasını birinci derecede önemli buluyoruz. Yapacaklarımız aynı zamanda onları yanlış olan davranışlardan uzak tutmak ve eğitmek anlama da taşıyor.

PROJENİN HEDEF KİTLESİ:
İlk ve Ortaöğretimdeki çocuklar ve çocukların aileleri ile tüm toplum.

PROJENİN UYGULANMA ŞEKLİ:
  • Seksen bir ilimizdeki ilk ve orta dereceli okullarda katılımcıların okullarda eserlerinin sergilendiği "Korsana Karşı Çocuklar Projesinde Kompozisyon, Şiir, Afiş ve serbest alanda etkinlikler" düzenlenecektir. Bu amaçla hazırlanan proje Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla İl Milli Eğitim Müdürlükleri "ne iletilerek okullardaki öğrencilere duyurulması sağlanacaktır ve sempozyumun yapılacağı Milli Eğitim Şura Salonunu Bakanlık temin edecektir.
  • İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu proje kapsamında duyurusunu yaptığı ilk ve orta: dereceli okullardaki yarışmaya katılacak çocuklarımızın eserlerini değerlendirmesini yapmak üzere, her dört dal için farklı en az üçer kişiden oluşan jürileri oluşturarak jüride öğrenci temsilcilerinin de görev alması sağlanacaktır. Jürilerin kararıyla illerin her dalda birincilerini seçecektir. Ayrıca bu jüri il bünyesinde her dalda katılımcı çocuklan belirleyip eserlerini İl Millî Eğitim Müdürlükleri bünyesinde her daldaki eserleri kitaplaştırarak çocuklarımızın emeklerinin karşılığı onurlandırmak üzere her çocuğumuza verecektir. 20 Şubat 2006 tarihine kadar il birincileri seçilmiş ve eserleri en geç- 24 Şubat 2006 tarihine kadar da Dünya Çocuklar Birliği"ne teslim edilmiş olacaktır.
  • îl birincileri Ankara'ya davet edilerek Ankara'nın tarihi ve turistik yerleri gezdirilecektir. Ankara’ ya davet edilen il birincileri arasından Her dalda Türkiye l., 2.. 3. ve mansiyona hak kazanan kişiler, yine her dört dal için farklı üçer kişiden oluşan jürilerin kararıyla en geç 26 Şubat 2006 tarihine kadar Dünya Çocukları Birliği tarafından belirlenecektir.
  • 28 Şubat 2006 Salı günü Milli Eğitim Sura Salonunda "Korsana Karşı Çocuklar" konulu bir Sempozyum düzenlenecektir. Kompozisyon, Şiir, Afiş ve serbest alanda etkinlikler sonucu Türkiye derecelerine girenler düzenlenecek olan "Korsana Karşı Çocuklar"' konulu sempozyuma katılımcı olarak bulunacaklar, eserlerini de bu sempozyumda tanıtacaklardır. Sempozyum sonu form ve değerlendirme safhalarıyla proje sona erecektir.
  • Her dalın Türkiye ödülleri 28 Şubat 2006 tarihindeki Sempozyum'da eser sahiplerine Türkiye'nin o daldaki ünlü sanatçı ve kişileri tarafından takdim edilecektir.
Ödüller:
Türkiye Birincisi : Çocuklarımıza günün anısına uygun hediyeler verilecektir.
Türkiye İkincisi :
Türkiye Üçüncüsü :

PROJE ÇIKTILARI:
Ödülü anlamlı görüyoruz çünkü, istenilen davranışlar gösterdiğinde ödüllendirilmeyen ya da desteklenmeyen çocuklar giderek onaylanan ve onaylanmayan davranışların ayrımını yapmada güçlüklerle karşılaşır. Bu yüzden yarışmanın neticesinde çocuklarımız ödüllendirilecektir.
Katılımcı çocuklarımızın eserleri afiş olarak okullara asılacak broşürlerle de korsanın haksız rekabet ve hırsızlık olduğunu, anlatan çakışmalar yapılacaktır.
Projemiz için daha sonra düzenleyeceğimiz faaliyetlerle sürekliliği sağlanacaktır. Böylece korsan konusunda toplumsal bilincin oluşacağına inanıyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlükleri telif eser sahiplerinden (yazar, müzisyen, ressam, oyuncu gibi kişilerden) eğitim çalışmalarında ve proje çalışmalarında ve sonrasında katılımlarını sağlayarak korsanın ne olduğuna dair eğitici ve bilgilendirme etkinliklerinde bulunacaklardır.
"Korsana Karsı Çocuklar' projesinde kompozisyon, şiir, afiş ve serbest etkinlik çalışmaları İl Milli Eğitim Müdürlükleri bazında her katılımcı çocuğun temsil edileceği şekilde eserleri okullarda ve İl’in belirleyeceği mekânlarda sergilenerek ayrıca her dalda ki eserler kitaplaştırılarak katılımcı çocuklarımıza verilecektir.

PROJENÎN UYGULANACAĞI İLLER:
Seksen bir il.

PROJE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR
Milli Eğitini Bakanlığı
İçişleri Bakanlığı
Adalet Bakanlığı
Kültür Bakanlığı
Maliye Bakanlığı
Mesain (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği)
Mü-yap (Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcılar] Meslek Birliği.)
MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu)
Müyobir (Müzik Yorumcuları Birliği)
İlesam (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği)
Türkiye Yazarlar Birliği
Yayımcılar Birliği

ADRES
Dünya Çocukları Birliği
Kazakistan Caddesi 64. Sokak No:7/1 EMEK (06340) ANKARA
Tel: 0312. 221 02 15
Fax: 0312. 213 83 94