Arama

Henry James - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Henry JAMES (1843 - 1916)
MsXLabs.org & Temel Britannica


henryjames

Sonradan İngi­liz uyruğuna geçen ABD'li yazar Henry James romanları, kısa öyküleri, gezi ve eleşti­ri yazılarıyla, yaşadığı dönemde ün kazanmış ve 20. yüzyıl düzyazı edebiyatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.
Henry James dinsel yazılar yazan varlıklı ve saygın bir yazarın oğlu olarak New York'ta doğdu. Çocukluğunda Avrupa'ya sık sık yolculuk yapması sonucunda Atlas Okyanusu'nun ötesindeki insanları yakından tanıdı. ABD'liler ve Avrupalılar arasındaki farklar, töre ve ahlaksal değer çatışmaları yapıtlarının belkemiğini oluşturdu.
Romanları ve kısa öykülerinde yer alan Yenidünya'nın insanları saf, coşkulu ve de­mokratik eşitlik ülküsüne yürekten bağlı in­sanlardır. Eskidünyalılar ise bilge, yıpran­mış, yozlaşmış ve soylu sınıfın geleneklerine bağlı kişilerdir. James yapıtlarında sürükleyici bir olay örgüsünden çok, karşıt kültürleri yansıtan bu insanların arasındaki etkileşimi temel alır.
James, 1864-75 yılları arasında zamanını ABD'de yayımlanan dergiler için kısa öyküler ve kitap eleştirileri yazarak geçirdi. Kısa öykülerinin ve gezi yazılarının yer aldığı ilk iki kitabı 1875'te yayımlandı. 1875'te İngiltere'ye yerleşti. 20 yıldan daha uzun bir süre Lon­dra'da yaşadı, sonra Manş Denizi'nde eski bir liman kenti olan Rye'e taşındı.
James, 50 yıldan daha uzun süren yazarlık yaşamında 100 kısa öykü, ikisi tamamlanma­mış 23 roman, çok başarılı olmayan 12 oyun, derlendiğinde 10 ciltten fazla tutacak edebiyat eleştirisi, 7 gezi kitabı, 3 özyaşam öyküsü, 2 yaşam öyküsü ve edebi değeri olan 15 binden fazla mektup yazdı. Romanları arasında ilk romanı olan Roderick Hudson (1876), The American (1877; "Amerikalı"), The Europeans (1878; "Avrupalılar"), Daisy Miller (1878), The Portrait of a Lady (1881; "Bir Kadının Portresi") ve What Maisie Knew (1897; "Maisie'nin Bildiği") sayılabilir. The Wings of the Dove (1902; "Güvercinin Kanat­ları"), Ambassadors (1903; "Elçiler") ve The Golden Bowl (1904; "Altın Kâse") adlı üç romanı en değerli yapıtları sayılmaktadır. Washington Meydanı (Washington Square; 1880), Yürek Burgusu (The Turn of the Screw; 1898) ve Daisy Miller dilimize çevrilen yapıtlarıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!