Arama


ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Aryanizm
MsxLabs.org

Aryanizm, İsa’nın tanrısal özellikleri olan ama kendisi tanrısal olmayan yaratılmış bir varlık olduğu görüşüdür.

Aryanizm, İS 4.
yüzyılın başlarında İskenderiye'de yaşamış bir öğretmen olan Arius'un geliştirdiği teolojik bir doktrindir, adını da Arius'tan alır. Aryanizmin en tartışmalı tarafı Hristiyanlık'taki baba-oğul ilişkisiyle ilgiliydi. Kısaca Aryanizm, İsa'nın tanrısallığının inkârıdır.

İlk Hristiyanlar arasındaki en eski ve en önemli tartışma konusu Mesih’in tanrılığı konusuydu. İsa gerçekten de beden almış Tanrı mıydı yoksa yaratılmış bir varlık mıydı?
Katoliklere göre İsa, Tanrı Baba'nın oğlu ve Tanrı Baba gibi gerçek tanrıdır. Oysa, Arius ve taraftarlarına göre İsa ancak ikinci derecede ve bağımlılığı olan bir tanrılığa haizdir. Başka bir deyişle, İsa başlangıcı olmayan, sonsuz ve her şeye gücü yeten gerçek tanrı değildir.

Bu doktrin, Hristiyanlığın ilk yüzyıllarında yazılmış bazı metinlerde birkaç dayanak noktası bulabiliyordu. 3. yüzyılda Origenes, oğulun babanın buyruğu altında olduğu fikrini uyandırabilecek bazı deyimler kullanmıştı. Arius bu formülleri genişletti ve bundan kapsamlı bir teori çıkardı. Aryanizm, Pavlik Hristiyanlık ile bir süre mücadele ettiyse de, Roma İmparatorluğu'nun Pavlik Hristiyanlığı resmî Hristiyanlık olarak kabul etmesinden sonra, Aryanlar ikinci planda kaldı ve Kitab-ı Mukaddes'in Aryan versiyonları yasaklandı.



Derlemedir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!