Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uygulamada asma ve incirin yetiştirilebildiği ekolojilervirgs dut için de elverişlidir. Vegetasyon süresi uzun ve bu süre içinde ortalama sıcaklığı 13 C’nin altına düşmediği yörelervirgs dut yetiştiriciliği için daha uygundur.Bir yıllık sürgünleri ve üzerindeki gözler -20 C’ye kadar dayanabilmektedir.
Vücuda kuvvet verirvirgs kansızlığa iyi gelir. Ağızvirgs bademcik ve boğaz iltihabıvirgs diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilirvirgs bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.

Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubuvirgs reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.
İbni Sina diyor ki:
“Tatlı dut yaprağıvirgs üzüm yaprağıvirgs siyah incir yaprağı yağmur suyu ile iyice kaynatılırvirgs elde edilen mayi ile saçlar yıkanırsavirgs siyahlaştırır. Dut ağacının kabuğu bal ile yenilirsevirgs bağırsaktaki kurtları döker. Ham dut yaprağı ağzında çiğnenirsevirgs diş ağrısını keser. Akrebin soktuğu yere konursavirgs ağrısını izale eder.” Beyaz dut yenilirse idrarı söktürür.
Dut yaprakları kaynatılıp birer bardak içilir ise ishale iyi gelir.Ekşi dut yenirse ağıziçi iltipahlanmasına ve safrayı söker iyigelir.