Arama

Petunya (Petunia) - Tek Mesaj #2

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Petunya (Petunia)
MsXLabs.org & Temel Britannica

800pxpinkpetunias

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
        • Takım: Solanales
          • Familya: Solanaceae (Patlıcangiller)
            • Cins: Petunia Juss.
Dünyanın birçok yerinde süs bit­kisi olarak yetiştirilen petunyaların (Petunia) anayurdu Güney Amerika'dır. Tütünle aynı familyada (Solanaceae) yer alan bu bitkiler adını, Brezilya'da "tütün" anlamına gelen petun sözcüğünden alır. Ayrıca, gene aynı famil­yanın üyesi olan patates ve patlıcanla da akra­badır.
Petunyalar ortalama 30 santimetreye kadar boylanabilen, oldukça küçük yapraklı bitkilerdir. Bazıları baştanbaşa yapışkan tüylerle kaplı olan 12 değişik türü vardır. Dalların ucunda tek tek açan mor, pembe, beyaz, kır­mızı ya da alacalı renkli iri çiçekleri son dere­ce alımlıdır. Çiçeklerin huni biçimli taç yaprakları tabanda birbiriyle kaynaşmış olmakla birlikte kenarlarda loplara ayrılmıştır.
Bol güneşli yerleri seven petunyalar bütün bir yaz ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sür­dürür. Bunların park ve bahçelerde olduğu kadar balkonlarda saksı içinde yetiştirilen çe­şitleri de vardır. Yabanilerinin çok yıllık olma­sına karşın, süs çeşitleri bir yıllık bir bitki gibi yetiştirilir; yani tohumdan üretilen bu bitkiler çiçeklenip solduktan sonra sökülür, ertesi yıl yenileri dikilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!